Geplaatst op: 23-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens

Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen. De van oorsprong Brabantse schilder Vincent Van Gogh staat daarbij centraal. Dat meldt het House of Leisure. De torens moeten jaarlijks 400 duizend bezoekers trekken.

Brabant is de geboorteprovincie van schilder Vincent Van Gogh.  Zo is VanGoghBrabant al jaren aan de weg aan het timmeren om de roots van de schilder bezoekbaar en beleefbaar te maken. 

Wat is het Van Gogh Homeland Experience?
De Van Gogh Homeland Experience bestaat uit een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park in Brabant dat zeven unieke vergezichten biedt op de geboortegrond – het Homeland – van Van Gogh. Het idee past bij de wens en behoefte om naast het Brabantbrede leisure aanbod een ‘derde park’ toe te voegen naast de twee grote parken, Efteling en Beekse Bergen van Libema.  

Het moeten zeven unieke torens worden met eigen specifieke kenmerken maar herkenbaar in gezamenlijkheid. 

Derde grote publiekstrekker

De ambitie om naast de Efteling en de Beekse Bergen een derde grote publiekstrekker in Brabant te realiseren, bestaat al enkele jaren en krijgt nu invulling. Initiatiefnemers Midpoint Brabant, Libéma, De Efteling, Breda University of Applied Sciences (BUAS) en House of Leisure staan aan de wieg van de nieuwe Stichting Van Gogh Homeland Experience. De nieuwe stichting werkt aan concrete plannen voor deze nieuwe recreatieve bestemming in Brabant, met de potentie om jaarlijks circa 400.000 gasten uit binnen- en buitenland te ontvangen.

Met de realisatie van de Van Gogh Homeland Experience willen de initiatiefnemers bereiken dat Brabant een volwaardige plek inneemt in de (inter)nationale Van Gogh destinaties en een bijdrage levert aan de thema’s van de provincie.

Spreiding en dus 7 torens

De initiatiefnemers kiezen bewust niet voor 1 locatie maar 7 verschillende locaties omdat ze inzetten op een breed participatiemodel dat uitnodigt tot lokale participatie, regionale betrokkenheid, gedeelde kosten en baten. Dit vraagt om een spreiding van het aanbod dat daarmee bijdraagt aan het ‘gespreid verleiden’ van bezoekers aan en in Brabant. 

Door de nieuwe realiteit – de anderhalve meter economie – zal de vraag naar binnenlandse reizen en lokale dagtochten toenemen. Nabijheid is voor de komende periode de sleutelfactor. Men zal de omgeving herontdekken en meer kiezen voor buitenbestemmingen. Van Gogh Homeland Experience speelt hier met een gespreid buiten aanbod op in. Maatschappelijke thema’s belichten

De torens belichten daarnaast  actuele maatschappelijke thema’s, de grote transitie-opgaven waar Brabant de komende decennia voor staat. Ingrijpende veranderingen in natuur en landschap zijn niet alleen van deze tijd. Ook Vincent was getuige van de transformatie van het Brabantse landschap als gevolg van de opkomende industrialisatie en schaalvergroting. Deze ontwikkelingen stelde hij aan de kaak in zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Met Van Gogh als (kritische) gids belichten de 7 torens opgaven van nu zoals landschapstransitie, klimaatadaptatie en energietransitie, de landbouwtransitie, duurzaamheid, circulaire economie en de natuur-, water- en milieukwaliteit. 

Voorzichtige reacties

Het idee verkeert nog in een verkennende fase. House of Leisure wil creatieve ‘labs’ inrichten gericht op de creatieve, artistieke en architectonische content. In het Brabants Dagblad wordt door natuurorganisaties voorzichtig gereageerd op de plannen. Voor hen is toerisme geen doel op zich en leent natuur zich niet voor massatoerisme. De plannenmakers willen het toerisme juist spreiden en gaan graag het gesprek aan. De focus ligt op het bevorderen van kwaliteitstoerisme en het verlengen van het verblijf van toeristen in Brabant. 
Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, cultuur, noord-brabant

CELTH
 

||| Nieuws |||

05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
EuroParcs ziet enorme piek in vroegboekingen
Enorme stijging in vroegboekingen voor het voorjaar en de zomer bij Europarcs door vooral Duitse Vakantiegasten. Vroegboekingen startten al in begin december vorig jaar.
05/03/24
ITB Berlin: Toerisme is booming
Vandaag start in Duitsland de grootste vakantiebeurs van de wereld de ITB. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 vakgenoten uit de hele wereld deze beurs. Op de openingsceremonie sprak Julia Simpson, voorzitter en CEO van de World Travel & Tourism Council over een ongekende groei van de sector.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
05/03/24
Verhalen en plekjes van bewoners in de spotlight
Deze week start de Gelderse streken campagne 2024. Dit jaar staan de verhalen van inwoners centraal. In deze meerjarige campagne werken de regionale toerismebureaus van Gelderland gesteund door de provincie eendrachtig samen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...