Geplaatst op: 18-06-2018
Auteur: Marc Gerlings
NRIT Media
Publicatie: Recreatie & Toerisme mei 2018

Trend: georganiseerd wandelen groeit als kool

Aantrekkelijke regio’s bieden volop wandelmogelijkheden

Trend: georganiseerd wandelen groeit als kool
Foto: Le Champion
Het lijkt een segment dat makkelijk is aan te boren: de wandelaars. Wandelen is razend populair, al jaren. Nieuw is dat evenementenorganisatie die wandelaars nu vol in het vizier hebben. Zelfs de reisindustrie pakt het breed op.


Gaan de wandelevenementen de kant op van de hardloopevenementen? Jarenlang leek de honger van de hardloper naar evenementen onstilbaar. Nu zie je dat evenementen afhaken, de markt is vol. De grote en de bijzondere evenementen pakken de markt van de hardlopers. Het is trendgevoelig geworden, dat is zichtbaar aan de opkomst van onder meer de urban trails. Dat zijn wedstrijden waarbij de eindtijd niet zo belangrijk is maar wel dat je volop de stad beleeft. Je loopt door gebouwen of locaties die normaliter geen hardloper binnen de muren ontvangen. Beleving is een sleutelelement geworden voor het hardlopen in evenementen. De wandelaar wordt volop ontdekt door evenementenorganisatoren. Op de redactie zien we veel nieuwe, eerste edities, van wandelevenementen binnenkomen. Onder meer zoeken organisatoren naar bijzondere natuur. Een mooi voorbeeld is de eerste wandeltocht door de Soesterduinen van organisator Le Champion. In samenwerking met Rotaryclub Soest-Baarn voegt Le Champion aankomende zomer een nieuw wandelevenement toe aan haar kalender. Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus organiseren zij het eerste Soester Wandelweekend, de aftrap voor een groots en jaarlijks terugkerend evenement. De start en finish vinden plaats op het Gildeterrein Soest, bekend van de jaarlijkse Gildefeesten. Hierna volgen er routes over 10, 20 en 30 kilometer langs prachtige natuurgebieden en historische bezienswaardigheden. Hierin zie je ook de ervaring van deze organisator dat wandelaars vragen om een bijzondere omgeving waar ze doorheen lopen. Erfgoed vormt een belangrijke schakel, net als entertainment.


Positionering: bloeiende natuur en bijzondere locaties

In dit geval is de positionering rondom bloeiende natuur opgezet. Bewust is gekozen voor de datum in hartje zomer, zodat er een weekend lang gewandeld kan worden tussen de bloeiende heide. De Soester Duinenroute op zaterdag en de Baarnse Bossenroute op zondag laten de wandelaars in twee dagen de afwisselende omgeving van Soest en Baarn zien. De Soester Duinenroute gaat door de overweldigende zandvlaktes en het gebied de Korte Duinen en Lange Duinen. De Baarnse Bossenroute op zondag begint in Soest en gaat door het Baarnse bos, over de brede Beukenlaan en langs Paleis Soestdijk. Andere bijzondere bezienswaardigheden op de route zijn Landgoed Pijnenburg, Kasteel Groeneveld, De Paltz en Vliegbasis Soesterberg.


De vraag naar entertainment wordt duidelijker zichtbaar bij een nieuwe route binnen een bestaand evenement van Le Champion. Het gaat om een 26 kilometer lange route binnen het evenement Nieuwe route Oer-IJ Expeditie door Duin en Polder. De nieuwe route neemt de deelnemers mee op een bijzondere expeditie door zowel de duinen als de polder. De route is uniek, dit is namelijk de enige route die de duinen en polder met elkaar combineert. De wandelaarswandeleneerst door de bossen van Castricum en gaan daarna verder door de Castricummer polder. De nieuwe Polder en Duin route is een wandeltocht voor de fanatieke wandelaars die een extra sfeer laat proeven van het Oer-IJ gebied. De 26 kilometer Stelling van Amsterdam slingert door een waterrijk gebied, waar de wandelaars onderweg ook Fort aan Den Ham tegenkomen. Dit is één van de 42 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. Tijdens de Oer-IJ Expeditie draait het niet alleen omwandelen. De wandelaar wordt ook getrakteerd op een aantal leuke activiteiten en acts die in het teken staan van het vernieuwde thema. Dit thema blijft tot het laatste moment nog geheim.


Dat wandelaars op zoek zijn naar sterke evenementen blijkt ook uit de uitverkochte editie van de 30 van Zandvoort op 24 maart. Hiermee was de wandeltocht over 18 en 30 km voor het eerst in de historie uitverkocht, meldt de organisatie. Meer dan 4.000 wandelaars schreven zich in voor de hoofdafstand van het evenement. Om 09.00 uur klonk het startsignaal voor de 18 km, waaraan maar liefst 3.500 wandelaars deelnamen. "Ondernemers en inwoners van Zandvoort hebben weer een fantastische bijdrage gedaan om er ook dit jaar een feest van te maken in de badplaats. De wandelaars werden bij de finish extra in het zonnetje gezet door de gerbera die zij overhandigd kregen van de Gemeente Zandvoort. Met de live muziek en gevulde terrassen was het feest compleet in het centrum van Zandvoort. Ook de befaamde dorpstreintjes reden weer op en neer door het dorp om de wandelaars naar het station en het Circuit Zandvoort te brengen,” meldt de organisatie.


Wandelen in cijfers

De meeste recente cijfers zijn van 2015, gepubliceerd in 2016. Op dit moment wordt weer een groot onderzoek gehouden meldt belangenorganisatie Wandelnet.

 • 63% van de Nederlanders (10,5 miljoen personen) wandelt voor het plezier;
 • Er werden 441 miljoen wandelingen in 2015 gemaakt van minimaal 1 uur.Daarnaast werden er nog bijna 11 miljoen wandelingen van een half uur tot een uur gemaakt;
 • Wandelen was in 2015 de populairste vrijetijdsactiviteit (441 miljoen activiteiten), gevolgd door winkelen in de binnenstad (202 miljoen) en uit eten gaan (194 miljoen);
De wandelaar
 • Vrouwelijke wandelaars zijn met 55% net in de meerderheid ten opzichte van mannen (45%);
 • De gemiddelde groepsgrootte tijdens een wandeling is 2,2 personen;
 • 58% is tussen de 25-65 jaar oud;
 • De meeste wandelingen worden ondernomen door Lime consumenten(Leisure leefstijlen);
 • Top 3 motivatie: buiten willen zijn (30%), ontspanning/hoofd leegmaken (23%) en conditie (13%).

De wandeling

 • De gemiddelde afstand per wandeling is 7 kilometer;
 • Gemiddeld duurt een wandeling 1 uur en 52 minuten;
 • De omgeving, afstand van een route zelf en reisafstand naar startpunt zijn belangrijke aspecten bij de keuze.

Wandelen inspireert ontwikkeling reisproducten

Bij de reisindustrie wordt al veel op het sportieve wandelen gericht maar je ziet aan de samenwerking tussen touroperator Oad en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) echt de verandering in de markt. Oad en KWBN hebben de verlenging van hun samenwerkingsovereenkomst voor 2018 op 20 maart bevestigd en getekend. Sinds enkele jaren werken zij al samen op het gebied van wandelevenementen in Mallorca en Marbella. Vanaf dit jaar zal de aandacht ook worden gevestigd op de ontwikkeling van aansprekende wandelreizen. KWBN en Oad hebben uitgesproken op het gebied van wandelreizen intensiever samen te werken. Wandelaars worden via KWBN actief betrokken bij het ontwikkelen van verschillende wandelreizen, zodat een product ontstaat dat goed aan de wensen van de reizende wandelaar voldoet.

Merkenstrategie rondom wandelaars


Paul Sanders, directeur KWBN: "In 2017 hebben we naar aanleiding van marktonderzoek een merkenstrategie vastgesteld, die de basis is voor de verdere ontwikkeling van wandelproducten voor alle typen wandelaars. De recreatieve wandelaar is daarbij een belangrijke doelgroep. Oad is al langere tijd een gewaardeerde partner van KWBN. Wij kijken ernaar uit om samen met Oad en actieve wandelaars uit onze achterban te komen tot onvergetelijke wandelervaringen in het buitenland.”


Arjan Koster, directeur Oad "Wij zijn verheugd met de uitbreiding van onze samenwerking. Vanuit onze doelgroep zien wij een duidelijke behoefte aan een andere, actievere invulling van hun vakanties. Ons wandelreisproduct groeit dan ook als kool. Met deze samenwerking en bundeling van kennis en kunde zijn wij nog beter in staat de juiste reizen aan te bieden aan de wandelaar.”


1.000 duurzame panelen

De wandelaar wordt veeleisender. Een leuke route lijkt niet genoeg meer. De consument is kritisch op de omgeving, de faciliteiten zoals horeca en extra attracties. De regio Twente heeft ook goed in de gaten dat je de boodschap over duurzaamheid en communicatie kunt samenvoegen. Woensdag 14 maart 2018 heeft wethouder Van Agteren van Enschede samen met de portefeuillehouders van vrijetijdseconomie het eerste informatiepaneel onthuld op het vliegveld in Enschede. Dit jaar worden 1000 nieuwe duurzame panelen geplaatst, zodat recreanten en toeristen Twente kunnen ontdekken. De 1000 nieuwe panelen geven informatie over wandel-, fiets-, mountainbike- en paardrijnetwerk in Twente.


Naast de routes wordt er ook aandacht besteed aan interessante thema’s die in het gebied spelen, zoals specifieke informatie over dorpen & steden waar je langs komt en de bijzondere flora & fauna. Hierin merk je opnieuw de vraag van de wandelaar naar extra informatie. Het wil graag de lagen zien en ervaren bovenop de activiteit van het wandelen zelf. Op de nieuwe panelen wordt informatie van diverse organisaties, zoals gemeenten, natuurorganisaties en waterschap gebundeld. Hierdoor krijg je minder borden in het landschap en worden de recreanten en toeristen beter geïnformeerd over het gebied. "Recreanten en toeristen krijgen door de duurzame panelen meer en gebundelde informatie over het gebied, zodat ze het prachtige Twente kunnen ontdekken”, benadrukt Hans van Agteren.


Duurzaam beheer

De 1.000 nieuwe informatiepanelen zijn van duurzaam materiaal gemaakt. Ze hebben een milieuvriendelijke folie en er wordt gebruikgemaakt van ecologische inkt. De folie kan eenvoudig worden vervangen. Dit betekent dat in de toekomst alleen een nieuwe folie gemaakt hoeft te worden als de informatie wordt geactualiseerd. Een duurzame en goedkope oplossing. Bovendien koppelt deze regio informatie voor verschillende gebruikers. Wandelend, op de fiets, op de mountainbike, te paard of met de auto, allemaal komen ze deze borden tegen.


Wandelen strategisch aanpakken

De provincie Utrecht vindt het aanspreken van de wandelaar een groot strategisch punt voor de regio. Daarom werd het Routebureau Utrecht opgezet waar Jeroen van Noort de leiding over heeft. De officiële start vond plaats tijdens de Fiets en Wandelbeurs in februari plaats. Vanwege de wens en behoefte om in Utrecht één aanspreekpunt te creëren voor routegebonden recreatie hebben de gemeenten en provincie besloten om een routebureau te realiseren. Naast uniform routebeheer, advies en routeontwikkeling zijn gezamenlijke informatievoorziening en marketing van de routes de kerntaken van het Routebureau Utrecht. De rol als ‘spin in het web’ is zichtbaar voor iedereen die beroepshalve met routes, recreatie en toerisme te maken heeft. Het past in de ambities van de regionale en lokale overheden om meer mensen te laten bewegen. Tegelijkertijd bezorgt de vrijetijdseconomie mooie omzetten in de groene gebieden.


Gemeenten en provincie hebben de ambitie om meer inwoners en bezoekers op de fiets, wandelend of varend te laten genieten van de provincie Utrecht. Wandel- en fietsroutes zijn een belangrijk middel om Utrechtse iconen te beleven, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Romeinse Limes of de vele kastelen en buitenplaatsen. Binnen de trend is zichtbaar dat de consument meer lagen op het wandelen wil ervaren. Tegelijkertijd kunnen de regionale en de lokale overheden beter de erfgoederen presenteren. Het Routebureau Utrecht zal een coördinerende rol spelen in de verbetering van bestaande routes en bij ontwikkeling van nieuwe routes en netwerken. Ter gelegenheid van de presentatie van het Routebureau Utrecht en de marketingstrategie Utrecht Region is er een routeboekje samengesteld met 10 mooie fiets- en wandelroutes in Utrecht. Dit routeboekje is te downloaden via de nieuwe website routesinutrecht.nl.


Trefwoorden: dagrecreatie, sport, wandelen

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/07/20
Corendon stelt vakantievluchten naar Turkije uit
Reisorganisatie Corendon heeft besloten om in ieder geval tot 22 juli geen vakanties naar Turkije ui...
03/07/20
Deense overheid steunt toerisme met kortingen in cultuur en vervoer
Maak de prijs van vervoer en vermaak lager en dan komen de gasten, verwacht de Deense overheid. Vaka...
03/07/20
Tim en Tom Coronel openen nieuwe duo-racer waterglijbaan in Center Parcs De Eemhof
Een leuke en heel toepasselijke openingsactie op Center Parcs de Eemhof. Autocoureurs en tweeling Tim en Tom Coronel openden de nieuwe duo-racer waterglijbaan. Zij werden gevolgd door drie andere tweelingen die op de glijbaan van ruim 85 meter met elkaar raceten om te kijken wie het snelst beneden was.
03/07/20
COVID Risk Model geeft perspectief op evenementen in België
Die slimme Vlamingen van Toerisme Vlaanderen hebben met hulp van diverse partijen het COVID Event Ri...
03/07/20
1,5 miljard euro verlies voor sportsector
De Nederlandse sportsector verliest tot 1 augustus 1,5 miljard euro aan omzet. De inkomstenderving is groter, acuter en directer bij sportondernemers en evenementenorganisatoren, maar ook verenigingen, bonden en het betaald voetbal worden hard getroffen door de coronamaatregelen.
03/07/20
Vinkeveen krijgt nieuw natuurgebied 'Marickenland'
Vinkeveen krijgt er een nieuw natuurgebied bij onder de naam ‘Marickenland’. Dit rietland-natuur...
03/07/20
Harde CBS-cijfers: Vakanties in maart al gehalveerd
Dat Nederlanders in de piek van de coronacrisis niet op vakantie gingen, wisten we allang. Vandaag komt het CBS met de harde cijfers over de eerste coronamaand maart.
03/07/20
Exclusief voor leden
Draagkrachtonderzoek voor Giethoorn, Kinderdijk en Zaanse Schans
Hotspots Giethoorn, Kinderdijk en de Zaanse Schans zijn afgelopen week gestart met een draagkrachtonderzoek. De drie gebieden werken samen met NBTC in het project Hotspots. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met professor Jan van der Borg van de Katholieke Universiteit Leuven.