Geplaatst op: 15-02-2019
Auteur: Marc Gerlings

Vragen over chroom 6 blootstelling monteurs Regional Jet Center KLM/Martinair

Vragen over chroom 6 blootstelling monteurs Regional Jet Center KLM/Martinair

Vakbond FNV eist dat het Regional Jet Center (RJC) op Schiphol onmiddellijk openheid geeft over eventuele blootstelling van werknemers aan het kankerverwekkende chroom 6. Monteurs van het RJC onderhouden, schuren en verven vliegtuigen van onder meer KLM Cityhopper en Martinair. Zeer recent zijn de vakbonden vertrouwelijk geïnformeerd over een oud rapport uit 2016 met bevindingen, meetresultaten en aanbevelingen rond blootstelling aan chroom 6.


Silvia Kaas, bestuurder FNV Metaal: "De gezondheid van werknemers staat voorop en daar is RJC verantwoordelijk voor. Als het bedrijf weet dat er met een kankerverwekkende stof is gewerkt, moet snel en adequaat gehandeld worden. Openheid naar eigen monteurs is daarbij van het grootste belang. Daarom roepen wij nu de directie op hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf het rapport en hun plannen over de aanpak van chroom 6 kenbaar te maken."


Vertrouwelijk mee omgaan
Enkele weken geleden werd de FNV ingelicht over het bestaan van een rapport over de blootstelling aan chroom 6 bij het onderhoudswerk vanaf 2013. Het rapport zelf dateert van oktober 2016. De FNV kreeg het rapport onder de voorwaarde om er vertrouwelijk mee om te gaan. De FNV ziet chroomblootstelling echter als een misstand, die moet worden gemeld. De directie van RJC heeft volgens de FNV inmiddels echter voldoende tijd gehad om met een duidelijk plan te komen over blootstelling aan chroom 6. Ook moet er een diepgaand onderzoek komen naar de blootstelling in het verleden bij het Regionale Jet Center, aldus de FNV.


Openheid
Kaas: "De monteurs moeten weten waar ze aan zijn blootgesteld. Het gaat om hun gezondheid en informatie daarover kan niet eindeloos in tijd worden gerekt. Sinds 2016 zijn de resultaten uit het rapport blijkbaar binnen de organisatie bekend, maar niet verder besproken. Wij zijn niet voornemens zaken ‘onder de pet’ te houden, dat kan van ons in redelijkheid niet gevraagd worden. Als de directie zijn eigen monteurs niet binnen enkele dagen inlicht, dan maken wij het rapport bekend ondanks gevraagde vertrouwelijkheid. Dat voornemen hebben we overigens deze week nog gemeld aan de directie, maar ook die melding heeft niet tot directe actie geleid richting monteurs."

Trefwoorden: vliegen, vliegtuig, onderhoud, chroom 6

||| Blogs |||

24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
13/12/17
I Have a Dream…
I Have a Dream…
13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/03/19
Start veerboot naar Marker Wadden
Vanaf 20 april 2019 zorgt Natuurmonumenten voor een veerdienst naar Marker Wadden, de nieuwe groep n...
20/03/19
Viking voegt zeven schepen toe aan vloot
De bekende cruiserederij voor rivieren Viking heeft zeven nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd.
20/03/19
Ryanair mag personeel Eindhoven niet ontslaan
Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de piloten en de cabinemedewerkers van de inmiddels gesloten basis in Eindhoven niet ontslaan. Het UWV heeft Ryanair geen toestemming voor het ontslag gegeven.
20/03/19
Icelandair biedt 10 vluchten per week vanaf Brussel
Icelandair biedt vanaf 17 mei tot en met 17 september 2019 10 vluchten per week vanaf Brussel naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik.
14/03/19
Exclusief voor leden
Startsein snelfietsroute Amersfoort – Utrecht
Provincie Utrecht en gemeenten gaven woensdagmiddag 13 maart het startsein voor de realisatie van de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort.
13/03/19
TUI Boeings 737 MAX uitgeweken
Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft gisteravond besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX.
12/03/19
Lancering Internationale Maasfietsroute als EuroVelo 19
Voor het eerst in drie jaar heeft een nieuwe route zich aangesloten bij EuroVelo, het Europese fiets...
12/03/19
Tweede Kamer: Geen groei voor luchthavens Eindhoven en Rotterdam
Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer vindt dat Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport voorlopig niet mogen groeien.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk