Geplaatst op: 08-01-2025
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
  • ABN AMRO verwacht 450 restaurantfaillissementen in 2025, een verdubbeling ten opzichte van 2023
  • Stijgende kosten en toenemende concurrentie zetten de sector onder druk
  • Digitalisering, innovatieve concepten en samenwerking zijn essentieel

Kostenstijgingen en schuldenlast drukken de sector

De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 faillissementen te bereiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in 2023 al 199 restaurants failliet. Dit aantal is in november 2024 gestegen tot 260. Dit blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague, die ingaat op de oorzaken en oplossingen voor de financiële uitdagingen in de sector. Hoewel de sector goed leek te herstellen na de coronapandemie, ziet de bank dat de problemen zich opnieuw opstapelen. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven, en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. Sinds 2022 zijn producentenprijzen van voedingsmiddelen en dranken met respectievelijk 17 en 20 procent gestegen, terwijl cao-lonen met 22 procent omhooggingen. Deze kostenstijgingen worden niet altijd gecompenseerd door hogere omzetten, wat de druk op ondernemers vergroot.

 

Vooral kleine bedrijven hebben het zwaar

Vooral kleinere horecabedrijven ervaren financiële druk. Maar liefst 17,8 procent van de bedrijven met 5 tot 50 medewerkers heeft problematische schulden. Middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) rapporteren dat 93,2 procent hun schulden onder controle heeft, terwijl dit voor grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) 92,2 procent is. In 2024 steeg het aantal kleinere bedrijven met hoge en problematische schulden met 11,5 procent. Voor middelgrote en grote bedrijven was de stijging respectievelijk 2,6 procent en 1,0 procent. Ook binnen de horecasector zijn er aanzienlijke verschillen. Pannenkoekenrestaurants houden stand dankzij gunstige locaties en hoge arbeidsproductiviteit. Het aantal bezorgrestaurants groeide tussen 2022 en 2023 met 51 procent, maar door geringe vraaggroei wordt overleven vooral voor nieuwe spelers steeds moeilijker. Ondernemers in financiële nood worden niet alleen geconfronteerd met praktische uitdagingen, maar ook met culturele percepties van falen. In Nederland wordt faillissement vaak als een stigma gezien, terwijl het in de Verenigde Staten als een leermoment wordt beschouwd. Toch zijn er hier ook oplossingen beschikbaar. Door tijdig hulp te zoeken, kunnen ondernemers hun bedrijf herstructureren of gecontroleerd afbouwen.

 

Innovatie en samenwerking als sleutel tot herstel    

Toch zijn er ook kansen voor de sector. Om deze kostencrisis te overwinnen, zijn veerkracht, innovatie en het stimuleren van herhaalbezoeken cruciaal. Digitalisering en nieuwe concepten bieden mogelijkheden voor ondernemers. Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO zegt hierover: ‘’Er bestaan softwaretools voor voorraadbeheer om voedselverspilling tegen te gaan en AI-gestuurde technologieën die personeelsplanning efficiënter maken en mogelijk loonkosten kunnen verlagen. Daarnaast kunnen ondernemers inspelen op de vraag van jongere generaties zoals Millennials en de Generatie Z. Deze groepen, die bovengemiddeld veel buitenshuis consumeren, zoeken betaalbare en gemakkelijke eetopties. Innovatieve horecaconcepten, zoals discount dining, bieden kansen om deze doelgroep aan te spreken zonder in te leveren op kwaliteit. Ondernemers die de juiste stappen zetten, kunnen niet alleen overleven, maar ook bouwen aan een toekomstbestendige sector die aansluit bij de wensen van een nieuwe generatie consumenten.”

Trefwoorden: Failissementen, horeca, restaurants

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

17/01/25
Landbouw en toerisme hand in hand op Grüne Woche
Op de prestigieuze internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn heeft Nederland vandaag het innovatieplein ‘Land of Future Food’ geopend. Onder het motto ‘Farming the Future’ presenteert ons land de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame landbouw en streekproducten.
17/01/25
Exclusief voor leden
Records voor Spanje maar focus verschuift
Spanje heeft in aantallen toeristen en bestedingen het beste jaar achter de rug. Het aantal toeristen groeide naar zo’n 94 miljoen (+10%) en de uitgaven kwamen uit op 126 miljard euro. Dat is 16% meer dan een jaar eerder. Maar het toerismemodel gaat wel veranderen. Dat maakte minister van Industrie en Toerisme, Jordi Hereu Boher bekend.
17/01/25
Flessen inzamelen voor natuurbehoud
Bezoekers van DierenPark Amersfoort hebben het afgelopen jaar een indrukwekkende bijdrage geleverd aan natuurbehoud wereldwijd. Mede dankzij een grootschalige flessenactie is er een recordbedrag van 159.000 euro opgehaald voor het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund.
17/01/25
Exclusief voor leden
MarinaParken breidt uit met overname Camping de Eenhoorn
MarinaParken heeft Camping de Eenhoorn in Schardam overgenomen en gaat deze verder exploiteren onder de naam MarinaPark Bad Markermeer. Deze locatie aan het Markermeer wordt daarmee het zesde vakantiepark in de portfolio van MarinaParken.
17/01/25
Tevredenheid bij organisatoren Vakantiebeurs en Horecava
De Vakantiebeurs heeft dit jaar ruim 71.000 bezoekers getrokken en 6.300 reisprofessionals bezochten de Travel Trade Days in de Utrechtse Jaarbeurs. In Amsterdam wis de Horecava 67.000 professionals te trekken.
16/01/25
Friesland presenteert zich op Boot Düsseldorf als de watersportprovincie van Nederland
Visit Friensland is aanwezig op de grootste watersportbeurs ter wereld waar exposanten en bezoekers de nieuwste trends en innovaties delen en ontdekken.
16/01/25
Winnaars Parkvakanties Awards 2025 bekendgemaakt
Bezoekers van recreatieplatform Parkvakanties heeft gestemd. Landal GreenParks en Resort Hof van Saksen kregen de meeste prijzen.
16/01/25
Gelderland trekt bijna 5 miljoen verblijfgasten in 2024
Stijging van 5,4% van gasten die minstens één macht in Gelderland verbleven. Het dagtoerisme groeide 13% bij attracties.

||| Agenda |||

18/01/25 t/m 19-01-25
18/01/25 t/m 19-01-25: Camperbeurs
Op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2025 vindt in het Autotron Rosmalen de Camperbeurs plaats.&nbs...
27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...