Geplaatst op: 25-10-2024
Auteur: Marc Gerlings

Strategische agenda stedelijk toerisme

Strategische agenda stedelijk toerisme
Ko Koens: \
Het Lectorenplatform en Expertisenetwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) hebben hun strategische agenda Urban Tourism: A Call to Action gepresenteerd. Deze onderzoeksagenda heeft als doel om het begrip van (transformative) urban tourism te verdiepen en de samenwerking tussen alle betrokken partijen te stimuleren en te faciliteren. 

'Want alleen dan kan het potentieel van toerisme worden benut om de kwaliteit van stedelijke omgevingen, en de levenskwaliteit van zowel bewoners als bezoekers te verbeteren,' menen de betrokken.

Kernpunten van de agenda
1.     Integreren van theorie en praktijk;
2.     Een holistisch en systeemgericht perspectief hanteren;
3.     Verder gaan dan solutionisme en over-participatie;
4.     Samenwerken vanuit een transparante academische basis;
5.     Bijdragen aan onderwijs.

Ko Koens, lector New Urban Tourism bij Hogeschool Inholland, en initiatiefnemer van het lectorenplatform en expertisenetwerk: "Onze ambitie is het creëren van dynamische partnerschappen tussen academici, lokale gemeenschappen en nationale en internationale stakeholders. We willen hen aanmoedigen om van elkaar te leren en ervaringen te delen. Het platform is gericht op het stimuleren van een open dialoog over regeneratief stedelijk toerisme en het creëren van een omgeving waarin alle betrokkenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame toerismepraktijken.”

Regenerative Story Bench

Tijdens de presentatie van de agenda bij Hogeschool Inholland locatie Amsterdam werd ook de Regenerative Story Bench onthuld. Deze bank, ontworpen en geproduceerd door Glenn Ederveen, is een verhalenbankje waar verhalen over duurzaam stedelijk toerisme te beluisteren zijn. Het is bedoeld om zowel bewoners als bezoekers van een plek uit te nodigen om te leren van elkaars ervaringen en om de dialoog over duurzame stadsontwikkeling aan te gaan. 

De story bench maakt op dit moment nog onderdeel uit van een expo rond de onderzoeksagenda bij Inholland Amsterdam, maar gaat daarna op reis naar plekken waar meer verhalen gedeeld en opgehaald kunnen worden.

Het lectorenplatform Duurzaam Stedelijk Toerisme bestaat op dit moment uit 16 lectoren en onderzoekers van 12 kennisinstellingen die zich bezighouden met de vraag hoe toerisme te ontwikkelen dat bijdraagt aan een duurzame stedelijke leefomgeving. Dit doen zij samen met lokale en (inter)nationale partners op basis van een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda. Het lectoratenplatform verbonden aan het Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT).

Download hier de onderzoeksagenda Urban Tourism, a call to action.
Trefwoorden: toerisme, stad, urban, agenda, onderzoek, samenwerking, onderwijs, destinatie

CELTH





||| Nieuws |||

07/03/25
KWbN en VVV Texel verlengen samenwerking: wandelen als duurzame investering in natuur en beleving
Sinds 2022 werken KWbN en VVV Texel samen om wandelen op het eiland te stimuleren. In drie jaar tijd is het aantal wandelaars op Texel toegenomen en zijn er nieuwe routes en initiatieven ontwikkeld.
03/03/25
Artikelen Capita Selecta uit Trendrapport online
Alle artikelen in het hoofdstuk Capita Selecta van het nieuwste Trendrapport staan online. Mede dankzij partners CELTH en NBTC vrij toegankelijk.
03/03/25
Exclusief voor leden
GoVolta's budgettrein strandt door financieringsproblemen
Een ontluisterend interview in de Volkskrant met de initiatiefnemers van GoVolta, het bedrijf van Maarten Bastian en Hessel Winkelman. Ze hadden grootse plannen om in 2025 budgettreinen door Europa te laten rijden.
03/03/25
Exclusief voor leden
Low Carbon Travels en Nature Travel Lab bundelen krachten
Nature Travel Lab en Low Carbon Travels hebben de handen ineengeslagen om duurzame en natuurgerichte reizen te stimuleren.
25/02/25
Exclusief voor leden
TUI biedt vrijetijdsactiviteiten voor locals aan
TUI heeft een nieuw initiatief gelanceerd dat zich richt op lokale ervaringen: ‘Experiences for Locals’. Dit programma biedt unieke activiteiten en uitstapjes aan mensen in hun eigen omgeving, zonder dat ze daarvoor hoeven te reizen.
23/02/25
Inspiratiemagazine voor natuurinclusieve recreatieterreinen
Het domein Vrijetijdseconomie van het Collectief Natuurinclusief heeft een tweede online magazine gepresenteerd. In de eerste editie stond 'meer ruimte voor recreatie' centraal, nu is het de beurt aan 'natuurinclusieve recreatieterreinen'.
17/02/25
Living Lab voor toekomstbestendig Brabant
Zes grote onderwijsinstellingen, waaronder Avans, Yonder, Yuverta, De Rooi Pannen, Tilburg University en Breda University of Applied Sciences (BUas), hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met Van Gogh Homeland. Tegelijkertijd werd Bert Smit benoemd tot bijzonder lector Van Gogh Homeland.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.