Geplaatst op: 04-09-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Veel Italiaanse restaurants in Nederland

Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Afbeelding van zuzana gazdikova via Pixabay

Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten. Op elke 100.000 inwoners telt ons land 8,2 Italiaanse restaurants. Dit en meer blijkt uit de publicatie van ‘Het Italiaanse restaurant in beeld’ van Van Spronsen & Partners.

Van alle Zuid-Europese restaurants in ons land is de Italiaanse keuken goed voor een aandeel van 56%. De afgelopen vijf jaar is het aantal Italiaanse restaurants in Nederland licht afgenomen (-2%) naar 1.469 restaurants. Iets minder dan het totaal aantal restaurants met Zuid-Europese keuken (1,7%). In de onderzochte periode is het aantal vestigingen van Domino’s en NY Pizza met bijna 50% gegroeid.

Noord-Holland heeft de hoogste dichtheid van Italiaanse restaurants in Nederland, met 13,6 restaurants per 100.000 inwoners. Zonder Amsterdam daalt deze dichtheid echter naar 5,4, wat lager is dan het landelijke gemiddelde van 8,2. Per 100.000 inwoners hebben Limburg (11,5), Zeeland (11,2) en Friesland (10,0) relatief veel Italiaanse restaurants. In absolute zin vinden we na Noord-Holland in de provincies Zuid-Holland, Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht de meeste Italiaanse restaurants.

De sterkste groei zien we in Utrecht (+28%), dat inmiddels 113 Italiaanse restaurants telt en een dichtheid van 8,1 heeft. Ook in Limburg groeide het aantal restaurants sterk (+20%). Veel minder in Flevoland (-25%) en Groningen (-16%).

Figuur 1: Aantal Italiaanse restaurants in Nederland, naar provincie, 2024

ItaliaanseRestaurants
Bron: van Spronsen en Partners
Link: https://www.spronsen.com/wordpress/wp-content/uploads/Het-Italiaanse-restaurant-in-beeld-2024.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, restaurants, aanbod, italiaanse keuken

CELTH



||| Nieuws |||

14/05/25
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/05/25
Deal tussen hotelier CitizenM en hotelgigant Marriott is geen bedrijfsovername
De overname lijkt op een klassieke bedrijfsovername, maar in werkelijkheid gaat het om de koop van het merk en de formule.
09/05/25
Exclusief voor leden
Horeca laat miljoenen liggen door te weinig alcoholvrije opties
De horeca mist jaarlijks een omzet van maar liefst €437 miljoen door onvoldoende in te spelen op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. De verkoop van alcoholvrije drankje groeit sterk maar het aanbod in de horeca is zeer gering.
07/05/25
Van der Valk en Fletcher populairste hotels voor Nederlanders
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft de afgelopen drie jaar minstens één nacht in een Nederlands hotel doorgebracht. De hotelmarkt in Nederland wordt gedomineerd door Van der Valk en Fletcher Hotels.
07/05/25
Hoe presteerden de horeca en reisbranche in het eerste kwartaal?
De omzet in de Nederlandse vrijetijdssector geeft in de eerste twee maanden van 2025 een wisselend beeld. De horeca zit wat in de min terwijl de reisbranche flink plust.
25/04/25
Dormio Group sluit zich aan bij HISWA-RECRON
Dormio Group is lid geworden van brancheorganisatie HISWA-RECRON. Deze stap onderstreept de ambitie van Dormio Group om de kwaliteit van haar dienstverlening te verbeteren en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.
24/04/25
BinnenhofBuiten doneert spiegelend kunstwerk aan Flora Restaurant en Filmhuis
Het Haagse stadsprogramma BinnenhofBuiten schenkt een monumentaal kunstwerk van de Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits aan Flora Restaurant en Filmhuis.
18/04/25
Recreatiebranche loopt voorop in uitwerking Stagepact
Overheid, onderwijs en bedrijfsleven hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt over het verbeteren van stages.