Geplaatst op: 10-07-2024
Auteur: Marc Gerlings

Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk

Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van softwaremaker Visma geeft advies aan reizigers.

"Het gebruik van openbare wifi-netwerken is verleidelijk, vooral op vakantie. De toegang tot gratis wifi is overal beschikbaar, van cafés, luchthavens tot winkelcentra. Maar deze netwerken kunnen gevaarlijk zijn omdat cybercriminelen op de loer liggen om persoonlijke gegevens te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling, waardoor cybercriminelen gegevens die mensen versturen en ontvangen gemakkelijk kunnen onderscheppen."

"Hackers kunnen zich tussen mensen en de wifi-router positioneren in zogenaamde Man-in-the-Middle-aanvallen, waarbij ze al het verkeer kunnen afluisteren en gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers kunnen stelen. Daarnaast kunnen ze nep-wifi-netwerken opzetten die lijken op die gratis wifi-netwerken. Zodra mensen hiermee verbinding maken, hebben ze toegang tot al hun internetverkeer."

"Wifi-netwerken in hotels zijn meestal beschermd met wachtwoorden. Toch kunnen mensen hier niet zonder risico’s gebruik van maken, omdat deze netwerken geen individuele encryptie voor elke gebruiker toepassen. Dit betekent dat andere gasten op hetzelfde netwerk mogelijk jouw verkeer kunnen onderscheppen."

"Mensen kunnen beter 4G of een mobiele hotspot gebruiken. Een persoonlijke hotspot fungeert als een privé wifi-schild en biedt een veilige verbinding voor online activiteiten. Als mensen die mogelijkheid niet hebben, dan moeten ze een VPN gebruiken. Die versleutelt al hun verkeer, waardoor het veel moeilijker wordt voor cybercriminelen om gegevens te onderscheppen."

Tot slot meldt Wubben, Chief Information Officer bij Visma: "Mensen kunnen goed voorbereid op vakantie gaan door updates van hun smartphone uit te voeren voordat ze vertrekken. Updates bevatten belangrijke beveiligingspatches die smartphones beschermen tegen de nieuwste dreigingen. Ook is het verstandig als mensen hun smartphone dagelijks even uit- en aanzetten om tijdelijke bestanden en schadelijke processen te wissen."
Trefwoorden: reizen, wifi, hotspot, mobiel

CELTH

||| Nieuws |||

16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.
04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.