Geplaatst op: 09-07-2024
Auteur: Redactie NRIT

VCA: veilig werken in toerisme en recreatie

VCA: veilig werken in toerisme en recreatie
Veilig en gezond werken is niet alleen belangrijk binnen de sectoren bouw en industrie. Ook in de sector toerisme en recreatie is dit van het grootste belang. Elke dag krijgen werknemers in deze sector te maken met diverse veiligheidsrisico’s. Door onoplettendheid en onkunde kunnen de gevolgen van incidenten ernstig zijn. 

Om veiligheidsrisico’s te minimaliseren en te laten zien dat jij als werknemer, leidinggevende of als organisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt en waarborgt, behaal je een VCA certificaat!

In dit artikel leggen we je uit wat VCA is en wat de voordelen ervan zijn voor iedereen binnen de sector toerisme en recreatie. Van leidinggevende tot bezoeker. We gaan hierbij in op de verschillende persoonscertificeringen van VCA: VCA Basis en VCA VOL en de VCA bedrijfscertificering.

Wat is VCA?

Allereerst wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn op de werkplek. Zoals gezegd zijn er verschillende certificeringen. Je hebt certificeringen voor werknemers en leidinggevenden maar ook voor bedrijven. Heb je het VCA certificaat behaald dan toon je aan dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om veiligheidsrisico’s te herkennen en te beheersen. 

VCA Basis: certificaat voor uitvoerend medewerkers

Het VCA Basis certificaat is bedoeld voor uitvoerend medewerkers die tijdens hun werk te maken hebben met diverse veiligheidsrisico’s, denk hierbij aan medewerkers die verantwoordelijk zijn voor onderhoud van faciliteiten, attracties of technische installaties. Met het VCA Basis certificaat toon je aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. 

VCA VOL: certificaat voor leidinggevenden

Het VCA VOL certificaat is gericht op leidinggevenden en zzp’ers. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit certificaat gaat naast de veiligheidsaspecten uit VCA Basis dieper in op met name managementvaardigheden en besluitvorming ten aanzien van veilig en gezond werken. Zo vergroot je niet alleen je eigen veiligheid maar ook die van de werknemers aan wie je leiding geeft.

Hoe behaal ik mijn VCA certificaat?

Om een VCA Basis– of VCA VOL certificaat te halen volg je een VCA Basis cursus of VCA VOL cursus via VGMbox. Beide cursussen kun je online of klassikaal volgen.
Online: dit biedt jou de flexibiliteit om te leren waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt de lesstof volgen in je eigen tempo en volgens jouw schema, zonder dat je gebonden bent aan vaste lesuren of locaties. Heb je de online cursus doorlopen, dan neem je deel aan het officiële VCA examen. Dat is mogelijk op meer dan 125 locaties in heel Nederland.
Klassikaal: via de klassikale cursus combineer je de cursus en het examen op dezelfde dag. Je kunt dan ook je VCA Basis of VCA VOL diploma in één dag halen!

VCA certificaat voor bedrijven

Tot slot is er nog het VCA bedrijfscertificaat. Hiermee toon jij aan dat jouw organisatie veilig en gezond werkt en dat je aan de wettelijke verplichtingen vanuit de Arbowet voldoet. Het hebben van een certificaat biedt steeds meer voordelen binnen de sector recreatie en toerisme.
Heb je als bedrijf een VCA certificaat dan laat je zien dat jouw bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt en dat je een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer bent wat voordelen kan bieden bij aanbestedingen en contracten.
Voor bedrijven zijn er drie soorten certificeringen:
VCA* (1-ster): op dit niveau laat je zien dat je de directe veiligheidsrisico’s op de werkvloer beheerst.
VCA** (2-sterren): op dit niveau laat je niet alleen zien dat je voldoet aan de eisen voor VCA* maar ook dat veiligheid, gezondheid en milieu een belangrijke plaats neemt in het beleid, de structuur en de planvorming. Dit niveau is met name vereist voor bedrijven die als hoofdaannemer werken.
VCA Petrochemie: dit niveau is gelijk aan VCA** maar is specifiek voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische industrie. 
VCU: voor uitzendorganisaties.

Conclusie: voordelen van een VCA certificaat

Met een VCA certificaat versterk je je reputatie en heb je als bedrijf concurrentievoordelen binnen de recreatie en toerisme. Werknemers voelen zich veiliger tijdens het werk en een veilige werkomgeving kan leiden tot minder ongevallen en lagere kosten. Ook toeristen die op veilig beheerde faciliteiten verblijven zullen eerder terugkomen en hun verblijf hoger waarderen. En dat trekt weer andere toeristen aan! 
Trefwoorden: VCA, veiligheid, werkklimaat

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  19/07/24
  Exclusief voor leden
  Minder vakantiewoningen verkocht
  De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
  19/07/24
  Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
  De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
  19/07/24
  Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
  De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
  19/07/24
  80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
  Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
  19/07/24
  Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
  Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
  17/07/24
  Exclusief voor leden
  Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
  Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
  17/07/24
  Exclusief voor leden
  Keukenhof populair op Instagram
  De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
  17/07/24
  VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
  VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

  ||| Agenda |||

  23/09/24
  23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
  De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
  24/09/24 t/m 26-09-24
  24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
  The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
  10/10/24
  10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
  Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
  12/11/24 t/m 14-11-24
  12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
  Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...