Geplaatst op: 08-07-2024
Auteur: Peter Bekkering

Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog

Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog
Dokkum.
De Vaarroute Súd Ie is sinds kort in zijn geheel bevaarbaar voor boten in de DM-klasse met een beperkte diepgang en met een maximale hoogte van 2.40 meter. Om dit mogelijk te maken zijn alle bruggen op de route de afgelopen jaren verhoogd naar 2.50 meter. De route leidt van de historische Elfstedenstad Dokkum naar het Lauwersmeer en is ongeveer 12 kilometer lang. Deze investering is mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Provincie Fryslân.

Als je de vaarroute Súd Ie vaart, geniet je onderweg van bijzondere vergezichten met daarin verschillende landmarks, zoals kerkgebouwen en een oude steenfabriek. De omgeving nodigt uit om – bijvoorbeeld op de vouwfiets – meer te zien van de regio. Dorpjes als Mitselwier en Ie hebben beschermde dorpsgezichten. Ook in Iezumazijl, met de historische sluis uit 1672, is het een aanrader om een wandeling te maken. Vanuit de boot geniet je onder andere van overvliegende (broed)vogels waar dit gebied bekend om staat.

"We kunnen echt wel merken dat het nu drukker is"

Langs de route merkt men sinds de afronding van de werkzaamheden een significante toename van bootjes op de route. Mirjam Veeninga is namens Brugwacht Dokkum sluiswachter bij de monumentale sluis Oosterverlaat in Dokkum. Zij heeft het aantal grotere boten zien toenemen: "We kunnen echt wel merken dat het nu drukker is. De klapbrug moet nu vaker omhoog. Met deze historische sluis zijn dat best een hoop handelingen en het duurt ook wel even voordat het waterpeil is gestegen of juist gezakt is. Bezoekers vinden dat vaak erg leuk om mee te maken." Aan gasten vraagt Mirjam geregeld wat ze van de route vinden. "Zij vinden het een erg leuke route, heel rustig. Hengeltje mee, lekker vissen. En vooral genieten van de rust."

Langs de route zijn er op vier plekken aanlegsteigers van de Marrekrite waar je drie nachten mag overnachten. De aanlegmogelijkheden zijn te vinden bij het Bastion, Jouswier (Reidswâl), Eanjumer Kolken en Iezumazijl. Alle locaties hebben 60 beschikbaar, behalve bij het Bastion. Hier is ongeveer 30 meter beschikbaar.

Bij Landal Esonstad is er een sluis die je zelf mag bedienen. Vanaf hier vaar je zo het Lauwersmeer op en heb je een vrije vaarverbinding naar Groningen. Ook kun je via Dokkumer Nije Silen via het Grutdjip terugvaren naar Dokkum.Openingsfeest

Om te vieren dat vaarroute Súd Ie, dankzij de afronding van de werkzaamheden aan de Saatsenbrêge bij Eanjum nu in zijn geheel bevaarbaar is voor boten tot 2.40 meter, wordt er op 27 juli een openingsfeest gehouden bij deze brug. Tijdens het gratis toegankelijke feest zijn er optredens van de Smokkelaars fan 'e skans, Coolkids Party, Bildtstar en De Kast.

Trefwoorden: vaarroute, Dokkum, waterrecreatie, leisure

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/07/24
Exclusief voor leden
Minder vakantiewoningen verkocht
De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
19/07/24
Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
19/07/24
Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...