Geplaatst op: 08-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Wat zijn de favoriete vakantiestreken en vestigingsprovincies van de Nederlanders?

Wat zijn de favoriete vakantiestreken en vestigingsprovincies van de Nederlanders?
Afbeelding van HannePeer3 via Pixabay

De Veluwe is voor Nederlanders dit jaar de favoriete streek om op vakantie te gaan. Noord-Brabant heeft de sterkste reputatie als het gaat om een provincie om je als inwoner te vestigen. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 123.000 respondenten ondervraagd over de bekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie.

Favoriete vakantiestreken en vestigingsprovincies

Favoriete vakantiestreken voor Nederlanders zijn de Veluwe, Zuid-Limburg, Texel, de Achterhoek en Terschelling. Opvallend is dat Zuid- én Noord-Limburg als vakantiestreken hoog scoren, maar dat de overall reputatie van Limburg als geheel steeds verder wegzakt. Noord-Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland hebben als woon- en werkprovincie veel meer te bieden, vindt de gemiddelde Nederlander. 

Veluwe op 1 als vakantiebestemming

Veluwe dankt zijn nummer één positie als vakantiestreek vooral aan de hoge rapportcijfers voor de mooie natuur met de fijne wandel- en fietsmogelijkheden. De aantrekkingskracht van Zuid-Limburg wordt gevormd door de mix van natuur en gastvrijheid. Een vakantie in Zuid-Limburg wordt weliswaar als sfeervoller ervaren, maar de Nederlander voelt zich meer thuis op de Gelderse Veluwe, blijkt uit het onderzoek. Daarom gaat men nóg liever naar de Veluwe.

Favoriete vakantiestreken in 2024
 1. Veluwe
 2. Zuid-Limburg
 3. Texel
 4. Achterhoek
 5. Terschelling
 6. Utrechtse Heuvelrug
 7. Ameland
 8. Noord-Limburg
 9. Zeeuwse eilanden
 10. Schiermonnikoog
Opvallende streken met een hoge bekendheid buiten de top 10 zijn Groene Hart (20), Neeltje Jans (31), Beemster (38), Peel (39) en Marker Wadden (45). 

Noord-Brabant sterkste reputatie als woon/werkprovincie

Opvallende onderzoeksuitkomst is de dalende reputatie van Limburg als geheel. Terwijl de provincie bij de eerste onderzoeksmeting van 2011 nog de koppositie innam, moet Limburg dertien jaar later genoegen nemen met plek nummer vijf op de reputatieranglijst van Nederlandse provincies. Noord-Brabant heeft enkele jaren geleden de nummer één plaats al overgenomen, maar Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland moet Limburg nu ook voor laten gaan.

Merkadviseur Hendrik Beerda: ‘Terwijl de Nederlander in coronatijd een landelijke omgeving veel meer is gaan waarderen, heeft Limburg niet geprofiteerd van deze trend. Als vakantiebestemming blijft de provincie heel populair, met name onder Randstedelingen, maar na de vakantie gaat men graag weer naar huis. Bij tieners zie je dit patroon ook duidelijk: voor hen is Limburg favoriet om te bezoeken maar later als ze groot zijn gaan ze het liefst wonen in Zuid-Holland, Noord-Brabant of Noord-Holland. Limburg mist de gewenste dynamiek en de faciliteiten die voor wonen belangrijk zijn, zoals een rijk cultuur-, sport- en winkelaanbod.’  

Provincies met sterkste reputatie in 2024 (+ positie in 2011) 
 1. (2) Noord-Brabant
 2. (5)   Zuid-Holland
 3. (4)   Gelderland
 4. (3)   Noord-Holland
 5. (1)   Limburg
 6. (10) Overijssel
 7. (6)   Utrecht
 8. (8)   Drenthe
 9. (7)   Zeeland
 10. (9)   Friesland
 11. (11) Groningen
 12. (12) Flevoland 
Trefwoorden: imago, reputatie, vakanties, wonen, werken

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  19/07/24
  Exclusief voor leden
  Minder vakantiewoningen verkocht
  De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
  19/07/24
  Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
  De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
  19/07/24
  Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
  De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
  19/07/24
  80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
  Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
  19/07/24
  Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
  Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
  17/07/24
  Exclusief voor leden
  Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
  Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
  17/07/24
  Exclusief voor leden
  Keukenhof populair op Instagram
  De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
  17/07/24
  VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
  VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

  ||| Agenda |||

  23/09/24
  23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
  De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
  24/09/24 t/m 26-09-24
  24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
  The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
  10/10/24
  10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
  Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
  12/11/24 t/m 14-11-24
  12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
  Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...