Geplaatst op: 02-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
Andries Bruil directielid EuroParcs heet de genodigden welkom geflankeerd door Jan Franx, wethouder Enkhuizen (l) en Erik van der Neut, directeur Markus (r)

De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.

Wethouder Jan Franx van de gemeente Enkhuizen: "Ik ben trots dat we de eerste palen voor de bouw van het vakantiepark hebben kunnen slaan. Zonder vakantiepark is het voor ons, gemeente Enkhuizen, niet mogelijk om een mooi recreatiegebied te realiseren. En dat is waar het ons om te doen is.”

Recreatiegebied Enkhuizerzand zal openbaar toegankelijk blijven met fiets- en wandelpaden, meer strand, ligweiden, een hondenstrand en een parkinrichting met veel bomen, struiken, bloemen en waterpartijen. De aanleg van een kustboog moet de zandafslag van het strand tegen gaan. Eerder dit jaar heeft EuroParcs het zwembad in het gebied overgenomen van Stichting Recreatie Voorzieningen Enkhuizen. Het zwembad wordt voor bijna vier miljoen euro  toekomstbestendig gemaakt en verduurzaamd. Er komen meer dan 850 zonnepaneel op het dak, het bed krijgt warmtepompen en het glas wordt vervangen. Daarvoor krijgt EuroParcs 1 miljoen euro van de gemeente Enkhuizen. Het zwembad blijft toegankelijk voor inwoners en komt ook beschikbaar de toekomstige gasten van EuroParcs. DE overdacht van het zwembad levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van 240.000 euro. De openbare beschikbaarheid is voor 30 jaar gegarandeerd.

Lang ontwikkelingstraject

Het ontwikkeling heeft een lange geschiedenis die in 2005 startte met de overdracht van recreatieoord Enkhuizerzand door Rijkswaterstaat aan de gemeente Enkhuizen. Aangezien de gemeent niet de middelen had het gebied met veel achterstallig onderhoud te ontwikkelen is 2015 besloten een tender uit te schrijven. Het uitgangspunt was dat de bouw van een vakantiepark door een private partij de herontwikkeling van het hele openbare recreatiegebied Enkhuizerzand moest financieren, alsmede het onderhoud gedurende een afgesproken termijn. In 2017 is de opdracht gegund aan Ontwikkelingsmaatschappij Recreatieoord Enkhuizer Zand (OREZ) waarvan EuroParcs later eigenaar is geworden.

Huisjes van water naar land

Nadat in eerste instantie het plan was het nieuwe vakantiepark grotendeels in het water te bouwen, bleek dit om verschillende redenen niet haalbaar. In 2020 heeft EuroParcs na een participatieproces met inwoners en stakeholders een nieuw plan gepresenteerd. Dit werd in 2022 vastgelegd in een onherroepelijk bestemmingsplan en een inrichtingsplan. Hierin zijn nauwkeurig de voorwaarden voor de bouw van het vakantiepark en de herontwikkeling van het recreatiegebied vastgelegd inclusief de verplichting tot onderhoud gedurende 12 jaar na oplevering.

EuroParcs directielid Andries Bruil: "De start van de bouw van het vakantiepark kan met recht een mijlpaal genoemd worden. De opbrengst van het vakantiepark zal immers de totale herontwikkeling van het hele recreatiegebied Enkhuizerzand mogelijk maken, waarvan de inwoners van Enkhuizen nog vele jaren plezier aan zullen gaan beleven.” 

Het vakantiepark

Op het vakantiepark komen 154 vakantiewoningen van verschillende typen passend bij de drie sferen van het park: Aan ’t water, In ’t bos en Op ’t strand. Vanwege de natuur- en vakantiebeleving zullen de vakantiewoningen worden geplaatst in een doorlopend landschap zonder kavelafscheidingen. Bij het ontwerp van het park zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden en waar kap nodig was, wordt dit in ruime mate gecompenseerd met inheemse bomen en struiken. In het gebied opende EuroParcs in 2020 al de camping. 

Planning

Naar verwachting zal de bouw van het vakantiepark in het eerste kwartaal 2026 worden afgerond. De vakantiewoningen worden verkocht aan geïnteresseerden voor recreatief eigen gebruik en/of verhuur via EuroParcs aan recreanten. De verkoop is enige tijd geleden gestart. De planning is dat het totale project Enkhuizerzand in de loop van 2027 zal zijn afgerond.

Ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal kregen vier organisaties elk een cheque, ter waarde van elk €2.500 aangeboden: het Zuiderzeemuseum, Reddingsbrigade Enkhuizen, voetbalvereniging SV Enkhuizen en korfbalvereniging DTS.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, dagrecreatie, Noord-Holland

CELTH
 


||| Nieuws |||

15/07/24
Nieuw vakantiepark Landal Landgoed Bourtange geopend in Oost-Groningen
In de nabijheid van het vestingstadje Bourtange in Oost-Groningen is het nieuwe vakantiepark Landal Landgoed Bourtange officieel geopend.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
08/07/24
In welke landen vinden we de meeste campings per miljoen inwoners?
Nederland heeft na Kroatie in de EU de meeste campings per miljoen inwoners. We laten daarmee campingland Frankrijk achter ons.
02/07/24
EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.
28/06/24
HotelPlanner.com sponsor Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
HotelPlanner.com is sponsor geworden van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
27/06/24
Exclusief voor leden
Samsung en Apple werken samen in streamingverbinding voor hotelgasten
De functie AirPlay van Apple is geïntegreerd in Samsungs hotel-TV’s, waardoor hotelgasten hun iOS- en iPadOS-apparaten zoals telefoon of tablet op een makkelijke en veilige manier kunnen verbinden met de televisie in de kamer.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.