Geplaatst op: 25-06-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?
Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Welke bezoekers kun je, als je kijkt naar de klimaatimpact van het bezoek, het beste aantrekken? Met die vraag gingen NBTC en BUas aan de slag. De antwoorden zullen niet verrassen maar wel goed dat onderbuikgevoel door gedegen onderzoek wordt bevestigd.

In de publicatie ‘De CO2-impact van internationaal bezoek aan Nederland’ rapporteren de onderzoekers over de CO2-uitstoot van bezoekers uit de elf belangrijkste herkomstlanden die ook in het Onderzoek Inkomend Toerisme onder de loep zijn genomen. Dat betreft Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Oostenrijk, Zweden en de Verenigde Staten. In 2022 brachten 12,8 miljoen gasten uit deze landen een bezoek aan Nederland. Dat is 77% van al het inkomend verblijfsbezoek aan ons land. 

Totale uitstoot

De totale CO2-voetafdruk van deze bezoeken bedraagt 4,6 Mton CO2. Dat is vergelijkbaar met de landbouw die in 2022 uitkwam op 5,5 Mton. Op de totale uitstoot van Nederland is het evenwel relatief gering, die lag op 159 Mton. De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door het transport naar Nederland 57%, gevolgd door de uitstoot van accommodaties waar toeristen verbleven (26%) en tot slot vervoer in Nederland met een aandeel van 17%.

Transport

Binnen transport zorgen vliegreizen voor 71% van de totale CO2-uitstoot, veroorzaakt door 28% van de internationale verblijfsgasten. Waarbij meer dan de helft van de verblijfsgasten met de auto naar Nederland reist zorgen zij maar voor een kwart van de transport gerelateerde CO2-uitstoot. Nog scherper is de tegenstelling als we kijken naar de trein. Die heeft een aandeel van zo’n tien procent en zorgt in het kader van inkomend toerisme maar voor 1,7% van de uitstoot binnen de categorie transport.

Verblijf

Zoomen we in op de verblijfsaccommodaties dan zien we een soortgelijke ontwikkeling. Waar slechts de helft van de verblijfsgasten in een hotel verbleef, zorgen ze voor 74% van de CO2-uitstoot van accommodaties. Opvallend is dat 5% van de buitenlandse verblijfsgasten de voorkeur geeft aan een camping en dat deze verblijven slechts 0,9% van CO2-uitstoot binnen accommodaties opbrengt. Bungalowparken zijn binnen de categorie accommodaties verantwoordelijk voor 6% van de uitstoot veroorzaakt door buitenlandse toeristen.

Landen

De vijf landen waar de meeste verblijfsgasten vandaan komen, zijn verantwoordelijk voor 85% van de totale CO2-uitstoot. Duitsland en de Verenigde Staten nemen bijna twee derde van de totale CO2-uitstoot voor hun rekening. Er bestaat echter een groot verschil tussen beide landen: één miljoen Amerikanen zijn goed voor 33% van de totale uitstoot, terwijl bijna zes miljoen Duitsers 31% van de totale CO -uitstoot teweegbrengen. Dat wordt veroorzaakt doordat Amerikanen naar ons land vliegen en hoofdzakelijk in hotels verblijven. Maar liefst 89% van de totale CO2-uitstoot voor de VS relateert aan transport. Het ‘best’ doen Belgen het: 17% van de bezoekers aan Nederland komt uit België. Hun aandeel aan de totale uitstoot is met 7% erg laag.

Uitstoot per dag

Naast totalen voor landen, levert een blik op de gemiddelde CO -uitstoot per dag ook interessante inzichten op. Dan zien we dat bezoekers uit de VS met 214 kg CO2 per dag dat ze in Nederland verblijven het meest uitstoten en Belgen (29 kg) en Duitsers (33 kg) het minst. Daarmee stoten toeristen relatief veel uit. De dagelijkse CO2-uitstoot van een Nederlander komt uit op 19,9 kg CO2 per dag.

Eco-efficiency

De onderzoekers hebben tot slot de CO2-uitstoot per land afgezet tegen de gemiddelde bestedingen tijdens een verblijf. Ook hierin scoren de Belgen het meest voordelig. Zij brengen de Nederlandse economie 2,76 euro per kilo CO2 op. Voor Amerikanen is dit 0,98 euro. Ondanks de gemiddeld hogere uitgaven van Amerikanen tijdens hun verblijf, ‘compenseren’ zij hun uitstoot daarmee niet. Landen als Denemarken en Duitsland brengen de Nederlandse economie rond de 2,50 euro per kilo CO2 op.

Samenvattend

  • Transport alleen al goed voor 57% van de totale uitstoot van bezoekers aan Nederland en daarvan wordt weer 71% veroorzaakt door vluchten, terwijl slechts 28% van de bezoekers in 2022 met het vliegtuig kwam. Dat maakt de impact van vliegen onevenredig groot, vergeleken met bijvoorbeeld de auto (54% van de bezoekers, 25% van de transportuitstoot).
  • Ondanks de hoge uitgaven van Amerikanen, geven zij per kilo uitgestoten CO het minst uit.
  • Bestemmingen die naast de economische impact ook de impact van bezoekers op het klimaat mee willen nemen in hun besluitvormingsproces, kunnen zich dan ook beter richten op Belgen, Duitsers of Denen.
Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/download/download-co2-impact-van-internationale-bezoeken-aan-nl-2024?disposition=inline
Trefwoorden: duurzaam toerisme, toerisme

CELTH
 


||| Nieuws |||

16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.
04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.