Geplaatst op: 20-06-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Spanje en Curaçao meest in trek

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Ruim de helft van de Nederlanders overweegt om in de komende drie jaar een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig te maken. Spanje is in het Middellandse Zeegebied de populairste bestemming; van de verder weg gelegen zonbestemmingen is dat Curaçao. Ondanks de grotere kans op extreem weer (hittegolf e.d.) wil het overgrote deel van de vlieg/zon-vakantiegangers dit type vakantie blijven ondernemen. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat onderzoeksbureau Trends &

Tourism in mei heeft uitgevoerd naar de markt van vlieg/zonvakanties.


Voor het onderzoek naar vlieg/zonvakanties is in de tweede helft van mei 2024 een representatieve steekproef van 2.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder benaderd. Onder ruim 1.500 respondenten, die beslist/waarschijnlijk van plan waren om in de komend drie jaar een vlieg/zonvakantie te maken is het verdiepende onderzoek uitgevoerd. Aangezien dit specifieke onderzoek voor het eerst is uitgevoerd, kunnen geen vergelijkingen worden gemaakt met gedrag in het verleden. 


Ruim de helft van de Nederlanders overweegt een vlieg/zonvakantie

Directe aanleiding voor Kees van de Most van Trends&Tourism om vlieg/zonvakanties onder de loep te nemen, is het feit dat dit segment de komende jaren onder druk komt te staan: " Vanwege klimaatmaatregelen is het de verwachting dat vliegen duurder gaat worden.  Ook zullen de klimatologische omstandigheden op de bestemmingen veranderen." Desondanks overweegt ruim de helft (56%) van de Nederlandse bevolking om in de komende drie jaar een vlieg/zonvakantie te ondernemen. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig maken. Volgens Van der Most blijkt ook uit dit onderzoek dat na de pandemie Nederlanders hun oude gewoonten weer oppakken. Daarbij hoort voor 80% van de Nederlanders een buitenlandse vakantie. 


Spanje en Curaçao populairste bestemmingen

Van de Middellandse Zee bestemmingen worden Spanje (63%) en Griekenland (57%) het meest in overweging genomen door vlieg/zonvakantiegangers. Italië en Portugal volgen met 45% resp. 42%. Spanje wordt niet alleen het meest in overweging genomen, het krijgt ook de voorkeur van 34%. Bij verre zonbestemmingen wordt Curaçao het vaakst in overweging genomen (49%), gevolgd door Bali (35%), Thailand (30%), Bonaire (30%) en Aruba (26%). Qua voorkeur scoort Curaçao het hoogst (24%).


Meer dan zwemmen en zonnen

Een aangenaam klimaat en mooie stranden zijn de belangrijkste keuzeaspecten als het om vliegvakanties naar de zon gaat. Vier op de tien vlieg/zonvakantiegangers vindt het daarnaast belangrijk dat er meer te doen is dan zon/zee/strand. Populaire (neven)activiteiten onder vlieg/zonvakantiegangers zijn uit eten gaan (de lokale keuken proeven) en het bezichtigen van bezienswaardigheden. Van der Most: "Je merkt dat mensen heel graag met vlieg/zonvakantie gaan. Dit vakantietype heeft ook heel veel te bieden. Het is zorgeloos, met mooi weer en je kunt leuke dingen doen."


Niet alleen grootschalige resorts

De helft van de vlieg/zonvakantiegangers verblijft het liefst in een wat grootschalige accommodatie, met veel voorzieningen, dichtbij winkels, restaurants en dergelijke. Zo’n 40% kiest liever een kleinschalige accommodatie, een beetje weg van de drukte en één op de tien heeft geen voorkeur.


Door grotere kans op extreem weer vaker in voor- en naseizoen

Verreweg de meeste vlieg/zonvakantiegangers willen ondanks een grotere kans op extreem weer zon/zee/strandvakanties in het Middellandse Zeegebied blijven maken. De helft verwacht echter wel vaker in het voor- en naseizoen te gaan. Minder dan 5% verwacht door de verhoogde kans op extreem weer geen zon/zee/strand vakanties in het Middellandse Zeegebied meer te gaan maken. Bij de keuzeaspecten die de respondenten zijn voorgelegd scoort duurzaamheid niet goed. "Van de Nederlanders die vliegvakanties ondernemen is duurzaamheid veel minder belangrijk dan andere aspecten."

Trefwoorden: zonvakanties, zeevakanties, strandvakanties, extreem weer

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/07/24
Exclusief voor leden
Minder vakantiewoningen verkocht
De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
19/07/24
Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
19/07/24
Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...