Geplaatst op: 13-06-2024
Auteur: Marc Gerlings

Jos Vranken stopt per 1 oktober als directeur NBTC

Opvolger is nog niet bekend

Jos Vranken stopt per 1 oktober als directeur NBTC
Jos Vranken stopt als directeur van NBTC. Foto: NBTC.
Per 1 oktober 2024 stopt Jos Vranken bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Na een indrukwekkende periode van 17 jaar als directeur-bestuurder is voor hem het moment gekomen om het stokje over te dragen.

Na zijn aantreden als directeur-bestuurder eind 2007 voerde Vranken als gevolg van de financiële crisis en daaruit voortvloeiende bezuiniging een grootscheepse reorganisatie door. Na de crisis volgde een periode waarin de nadruk lag op het optimaliseren van de economische impact van toeristisch en zakelijk bezoek, onder meer door middel van themajaren en thematische samenwerkingen ten behoeve van spreiding van bezoek. 

De snelle groei luidde vervolgens een nieuw tijdperk in voor bestemming Nederland. Het maatschappelijk bewustzijn ten aanzien van toerisme veranderde; onder bewoners, bezoekers, bedrijven en bestuurders. Onder zijn leiding introduceerde NBTC daarom in 2018 de nationale visie op toerisme ‘Perspectief 2030’, die de start betekende van de transitie van bestemmingspromotie naar bestemmingsmanagement. Sindsdien is de inzet niet langer het puur gericht op het aantrekken van meer bezoekers, maar ligt de focus op de bijdrage die bezoek kan leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Deze nieuwe aanpak en uitgangspunten worden niet alleen breed omarmd in Nederland, maar krijgen ook internationaal veel erkenning.

Jos Vranken: "De afgelopen jaren is weer een nieuwe fase aangebroken, waarbij we als organisatie de transitie richting nationale bestemmingsmanagement organisatie hebben ingezet. De basis hiervoor staat stevig, met een heldere ambitie en strategie en een professionele, gemotiveerde en gezonde organisatie. Begin dit jaar zijn ook de afspraken met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weer voor de komende vier jaar vastgelegd in een nieuwe beschikking. Een mooi moment voor mij om het stokje nu over te dragen. Tot 1 oktober ben ik nog volledig betrokken bij NBTC, de tijd erna wil ik gebruiken om eerst wat afstand te nemen om mij met een frisse blik te kunnen oriënteren op mijn volgende stap.”

Han Polman, voorzitter Raad van Toezicht NBTC: "De Raad van Toezicht van NBTC dankt Jos Vranken voor zijn grote bijdrage in de afgelopen jaren aan de ontwikkelingen binnen het gastvrijheidsdomein in ons land. Jos heeft als algemeen directeur met NBTC een bepalende invloed gehad op de doorontwikkeling van de sector en het samenspel met overheden. We zijn Jos zeer dankbaar voor de mooie samenwerking!”

Er is nog geen opvolger bekend. De Raad van Toezicht van NBTC start met hulp van een extern bureau deze maand het werving- en selectieproces voor een nieuwe algemeen directeur. 
Trefwoorden: NBTC, directeur, visie, corona, Perspectief 2030, beleid, management

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/07/24
Exclusief voor leden
Minder vakantiewoningen verkocht
De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
19/07/24
Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
19/07/24
Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...