Geplaatst op: 26-04-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken. In Gelderland zijn dat 24 informatieborden in het gebied net onder de Lek bij Fort Everdingen tot in het zuiden bij de Batterij onder Poederoijen.


"Kom kijken”

Gedeputeerde Erfgoed Peter Drenth: "In Gelderland zijn we trots op ons UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Ik nodig iedereen uit om vooral zelf te komen kijken. Pas dan ervaar je hoe uniek dit systeem van forten, sluizen en kleine verdedigingswerken in het landschap is. Door deze plekken te bezoeken, de verhalen te horen en weer verder te vertellen houden we ons erfgoed levend. En zo zorgen we dat deze historische plekken ook voor toekomstige generaties te bezoeken zijn en van betekenis blijven”.


Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is eind 19eeeuw als verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten.Een uniek en ingenieus systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen en paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot.


Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn open voor publiek. Om te laten zien dat al deze objecten onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies zijn de informatieborden bij de entree van de forten – maar ook bij diverse groepsschuilplaatsen of waterwerken – vervangen door nieuwe exemplaren. Op de borden staat informatie over de historie, het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien is van de Hollandse Waterlinies.


35 kilometer lang

Het Gelderse deel van de Hollandse Waterlinies is ongeveer 35 kilometer lang. Het loopt door provincie Gelderland in het Rivierengebied. In dit gebied liggen robuuste forten, batterijen, een kasteel, diverse schuilplaatsen en bijzondere sluizen, omringd door inundatievlaktes. Het landschap is rijk aan natuur, zoals wilde orchideeën, meidoorns en knotwilgen. Dichtbij de forten zijn vanaf half april bijzondere vleermuizen te vinden, zoals de baardvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger of de meervleermuis.


Wandel- en fietsroutes

Verschillende wandel- en fietsroutes gaan langshistorische plekken van het Gelderse deel van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze gaan bijvoorbeeld langs Werk aan het Spoel in Culemborg, Fort Everdingen, GeoFort in Herwijnen en Fort Asperen.

Trefwoorden: Informatieborden

CELTH
 


||| Nieuws |||

16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.
04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.