Geplaatst op: 23-04-2024
Auteur: Marc Gerlings

Moskee Al Hijra in Leiden sluit aan bij Grootste Museum

Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Moskee Al Hijra. Femke Lockefeer / Grootste Museum.
Het Grootste Museum van Nederland, het landelijke project van Museum Catharijneconvent waarbij kerken, synagogen, tempels en moskeeën worden opengesteld voor het brede publiek, breidt in 2024 verder uit. Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.

Even buiten het historisch stadscentrum van Leiden staat de in 2018 geopende Al Hijra Moskee. Architect Hamied Oppier maakte voor deze moskee een postmodern ontwerp. Verschillende voorbeelden uit de islamitische architectuur komen in dit ontwerp samen. De typisch Marokkaanse, vierkante minaret is bijvoorbeeld gebaseerd op de minaret van een eeuwenoude moskee in Marrakesh. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur van de moskee is indrukwekkend. 

Kunstenaar Mustapha Boumaiz maakte voor de gebedszaal het houtsnijkunst. Wanneer de zon door de grote ramen de gebedszaal in schijnt, wordt de ruimte gevuld met de warme gloed van het bruine hout. Als eerbetoon aan de Marokkaanse houtsnijkunst nam Boumaiz in zijn werk allerlei typisch Marokkaanse, symmetrische vormen op. Door de gehele gebedszaal is de houtsnijkunst te bewonderen.
 

Waarom Grootste Museum?

Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl in heel het land prachtige gebedshuizen te vinden zijn. De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van prachtige schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven. Het begint op het moment dat iemand voor de eerste keer over de drempel stapt van een moskee, tempel, synagoge of (internationale) kerk. Het in aanraking komen met de verhalen achter het erfgoed, via de audiotour of de kijkkaart, doen de rest. Zo bouwt het Grootste Museum van Nederland mee aan een Nederland waarin iedereen open en vanuit nieuwsgierigheid met de ander in gesprek gaat, over wat we mooi vinden, wat ons raakt en inspireert.

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking van te bezoeken gebedshuizen vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights. 

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Kijk voor meer informatie over het Grootste Museum van Nederland en voor een lijst met alle deelnemende locaties en openingstijden op onze website: www.grootstemuseum.nl
Trefwoorden: museum, moskee. Leiden

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
Exclusief voor leden
Airbnb en Fraudehelpdesk actie tegen vakantiefraude
Het vakantiegeld zit deze maand bij de salarissen. Fraudehelpdesk en Airbnb willen in een gezamenlijke actie daarom nu het bewustzijn vergroten voor scams of phishing door nepaanbieders van vakanties en accommodaties. Vakantiefraude is toegenomen afgelopen jaar.
23/05/24
Exclusief voor leden
Vakantiegeld gaat toch vooral naar reizen
Het vakantiegeld dat de meeste werkende Nederlanders eind deze maand krijgen, is interessant voor diverse bedrijven. Ondanks veel concurrentie gaat toch het leeuwendeel (57%) naar vakanties en reizen.
21/05/24
Texel tekent voor Wandelnetwerk Noord-Holland
Texel sluit zich aan bij het netwerk voor uitbreiding van Wandelnetwerk Noord-Holland met maar liefst 268 kilometer
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
16/05/24
Exclusief voor leden
Nominaties beste bed en breakfast vallen in Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland
De genomineerden zijn B&B De Engelhoeve in Roderwolde (Drenthe), Casa No.8 in Nunspeet (Gelderland) en Hoeve BuytenHout in Delfgauw (Zuid-Holland). De winnaar wordt onthuld op woensdag 5 juni.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...