Geplaatst op: 23-02-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier. Remko van den Dool en Janne van der Heijden brengen op basis van verschillende onderzoeken de -weersafhankelijke- wintersporttrends in kaart.

Voor een echt wintergevoel zoeken we uiteraard massaal de sneeuw op in één van de Alpenlanden. Het is de vraag hoe lang dat nog kan. Nederlandse en Europese winters zijn steeds minder ijs- en sneeuwzeker. Bestaat er een toekomst voor de skigebieden als de sneeuw verdwijnt? Ilja Simons laat aan de hand van een studentenonderzoek zien dat wintersport in onze beleving onlosmakelijk verbonden is met sneeuw.

De winter kent ook haar eigen tradities, waarvan kerst uiteraard de bekendste is. Maar ook rondom oud en nieuw zijn er -typisch Nederlandse- tradities, zoals het carbid-schieten. Maaike de Jong en Alexander Grit gaan uitgebreid in op de betekenis van deze traditie.  Daartegenover beschrijven Mark van Rooij en Wim Strijbosch innovaties op het gebied van wintersport die wellicht voor nieuwe tradities gaan zorgen.

Verder zijn evenementen rondom licht populair. We kennen natuurlijk het bekende Glow in Eindhoven, maar ook op verschillende andere plekken worden lichtevenementen georganiseerd, zelfs in de dierentuin. In De Inspiratie Van vertelt Leisure Studies alumna Josefien Boor, betrokken bij de Beekse Bergen Light Safari, wat haar inspireert.

Tot slot is er nog een bijdrage van Shirley Nieuwland over de toegevoegde waarde van samenwerking in toerisme via cooperaties.

Al met al biedt deze uitgave weer een verscheidenheid aan artikelen waarmee we 2023 afsluiten. Met ingang van het nieuwe jaar gaat Vrijetijdstudies ook over op een nieuw concept. We zullen blijven werken met themanummers, maar tevens gaan we meer gebruik maken van de mogelijkheden die het internet nu eenmaal biedt. Dat zal inhouden dat sommige bijdragen -net als bij internationale tijdschriften- online geplaatst kunnen worden voordat de fysieke uitgave verschijnt. Daarnaast zijn ook Engelstalige bijdragen welkom.

Op naar een nieuw jaar vol inspiratie!

Esther Peperkamp

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  24/05/24
  Exclusief voor leden
  Airbnb en Fraudehelpdesk actie tegen vakantiefraude
  Het vakantiegeld zit deze maand bij de salarissen. Fraudehelpdesk en Airbnb willen in een gezamenlijke actie daarom nu het bewustzijn vergroten voor scams of phishing door nepaanbieders van vakanties en accommodaties. Vakantiefraude is toegenomen afgelopen jaar.
  24/05/24
  Exclusief voor leden
  Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
  De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.
  24/05/24
  De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
  Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
  24/05/24
  Van Gogh Village Museum wint publieksprijs beste gebouw van Nederland
  Architectenbureau Diederendirrix heeft de publieksprijs gewonnen voor Beste gebouw van Nederland met het Van Gogh Village Museum.
  23/05/24
  Eén merk voor Roompot en Landal GreenParks
  Roompot en Landal GreenParks gaan verder onder één naam: Landal. De naam Roompot verdwijnt op termijn van de markt. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.
  23/05/24
  Koninklijke Horeca Nederland lanceert namens 6 fastservice-bedrijven het Fastservice Manifest
  Zes bedrijven hebben in een Fastservice Manifest concrete ambities gedefinieerd om hun positieve impact op productsamenstelling, gevarieerd aanbod, kindermarketing, vestigingsbeleid en communicatie de komende jaren verder te vergroten.
  23/05/24
  88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
  Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
  23/05/24
  Vernieuwingen beursvloer Recreatie Vakbeurs 2024
  Recreatie Vakbeurs onthult een aantal vernieuwingen voor de komende editie op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg. De horecastandhouders krijgen een betere plek en er komt een 'Recreatie Dorp'.

  ||| Agenda |||

  27/05/24
  27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
  De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
  05/06/24 t/m 07-06-24
  05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
  Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
  06/06/24
  06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
  Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
  11/06/24
  11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
  Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
  24/06/24 t/m 26-06-24
  24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
  Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...