Geplaatst op: 19-01-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

50 jaar kennis verzameld en ontsloten

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

NRIT en de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ lanceren vandaag de website ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’. Rond 31 bepalende thema’s worden meer dan 300 bronnen ontsloten die nog steeds relevant zijn voor de verduurzaming van uitgaand toerisme.

De website Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme is vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van duurzaam uitgaand toerisme. De interactieve website is een kruising tussen een canon en een wiki. Gebruikers kunnen zich verdiepen in duurzaam uitgaand toerisme via de 31 thema’s maar ook zelf bronnen selecteren via meer dan 100 trefwoorden. Elke bron wordt kort beschreven en kan direct worden ingezien.

In 2020 heeft de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ het initiatief genomen om 50 jaar ervaring en kennis op het gebied van duurzaam uitgaand toerisme vast te leggen en te ontsluiten voor toekomstige generaties. De projectgroep heeft de content ontwikkeld waarvoor NRIT een online omgeving heeft gerealiseerd.

Bronnen dreigden verloren te gaan

Volgens René van der Duim van de projectgroep is er de afgelopen decennia heel veel gebeurd rond duurzaam uitgaand toerisme: "We hebben de kennis die de afgelopen 50 jaar is ontwikkeld willen ontsluiten. Er dreigden heel veel bronnen verloren te gaan, zeker bronnen die niet digitaal beschikbaar waren. Door het digitaliseren en beschrijven van die bronnen is een relevante kennisbank ontstaan voor iedereen die zijn kennis over duurzaam uitgaand toerisme wil verbreden en verdiepen.”

De initiatiefnemers hebben zich heel bewust gericht op duurzaam uitgaand toerisme met een focus op de ontwikkelingen in Nederland. René: "Voor 95% zijn het bronnen die in Nederland verschenen zijn en voor Nederland een grote rol hebben gespeeld.” Theo Noten van de projectgroep vult aan: "Het is belangrijk dat alle kennis nu op één plek bij elkaar staat en doorlopend wordt geactualiseerd. Je krijgt door de presentatie in die 31 vensters een heel goed overzicht van wat er aan de hand is. In bijna één blik zie je wat interessant voor je kan zijn waar je jezelf vervolgens in kan verdiepen.” Bronnen van Duurzaam Uitgaand Toerisme gaat nadrukkelijk niet alleen over milieu en klimaatverandering. Ook sociale aspecten zoals fair trade, mensenrechten, kinderbescherming, dierenwelzijn en toerisme en ontwikkelingssamenwerking krijgen ruim aandacht.

Snel inzicht in belangwekkende documenten

NRIT en de projectgroep richten zich op onderzoekers en onderwijs maar zeker ook op professionals die vanuit hun organisatie met duurzaamheidsvraagstukken aan de slag zijn. Theo: "Dat ze kijken wat er al gedaan is en waarom. Hoe dingen aan elkaar gekoppeld zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.” NRIT en de projectgroep hopen dat bedrijven de kennis gaan vertalen naar acties en instrumenten voor de verduurzaming van de eigen organisatie. René vult aan: "We hebben meerdere thema’s opgenomen die over het dagelijks functioneren van bedrijven gaan. Daar kun je al heel snel inzicht krijgen in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en welke belangwekkende documenten beschikbaar zijn.”

Relevanter dan ooit

Met nieuwe verregaande Europese verplichtingen rond de impact van bedrijven op mens en milieu (CSRD) zijn de ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’ relevanter dan ooit. Theo: "Vanaf dit jaar moeten grote bedrijven al verplicht rapporteren over hun duurzame inspanningen en dat zal gevolgen hebben voor de hele keten en de toerismesector. Iedereen krijgt daarmee te maken en met de kennis die wij bijeengebracht hebben, kun je een grote voorsprong nemen.”

De projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’

De projectgroep 'Gaan we te ver 2.0' bestaat uit:

  • René van der Duim, emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling, Wageningen Universiteit
  • Theo Noten, expert MVO en kinderrechten, manager Defence for Children-ECPAT (1996-2020), voormalig bestuurder ECPAT International en Tourism Child Protection Code
  • Elise Allart, duurzaam toerisme expert, reisorganisatie TUI Nederland (2002-2020)
  • Marnix Vietor, expert duurzaamheidseducatie met bijzondere aandacht voor buitensport
  • Kees van Teeffelen, uitgever landenreeks Te Gast in (1987-2020) en Duurzaam reizen in de praktijk (2007).

Meer lezen?

Een overzicht van 40 jaar duurzaam uitgaand toerisme hebben René van der Duim en Eva Keller beschreven in het artikel ‘Gaan we (nog steeds) te ver?’ dat in 2022 is verschenen in Vrijetijdstudies.

Link: www.nrit.nl/dossiers
Trefwoorden: duurzaam toerisme, internationaal, toerisme, onderzoek, kennis, projecten, vakanties, reisbranche, touroperators

CELTH
 

||| Nieuws |||

04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
04/03/24
Exclusief voor leden
NS heeft problemen op de lijnen naar Schiphol
NS kampt met problemen op de aanvoerlijnen naar Schiphol. Op het HSL-traject moet langzamer gereden worden. Het spoorbedrijf moet ook langer wachten op nieuwe treinen. De verbinding tussen het Oosten van het land en Schiphol ligt er ook veel te lang uit.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Exclusief voor leden
Consumentenbond gaat reisbedrijven dagvaarden
Tweederde van de reisaanbiedingen klopt niet. Tijdens het boeken verandert de prijs, er komen nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek die reisbedrijven gaat nu dagvaarden. Ook de ACM zit er bovenop.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
22/02/24
Exclusief voor leden
Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos
Social platform Amigos heeft voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken. De populaire Amigos app, met ruim 800.000 gebruikers, maakt een grote stap voorwaarts en richt zich op wereldwijde groei.
20/02/24
Bezwaar tegen overname Landal door Roompot niet-ontvankelijk
De rechtbank heeft op 19 februari 2024 uitspraak gedaan inzake het ACM-besluit om een vergunning te verlenen voor de overname door Sandy HoldCo B.V. (Roompot) van Vacation Rental B.V. (Landal). Tegen dit besluit had een derde partij beroep aangetekend. De rechtbank oordeelt dat de derde partij niet-ontvankelijk is in haar beroep. Het besluit blijft daarom in stand.
16/02/24
Veel buitenlandse vakantieplannen voor deze zomer
Nederlanders willen de komende zomer meer op vakantie. Vooral buitenlandse vakanties zijn favoriet met populairste bestemmingen Spanje, Frankrijk en Italië. De toegenomen kans op extreem weer als gevolg van klimaatverandering beïnvloedt nog nauwelijks de bestemmingskeuze.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...