Geplaatst op: 20-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.  

Crossing Time is één van de projecten van programma ‘Brabant Herinnert’ en een opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ in 2024-2025. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd. De voorstelling was al eerder geprogrammeerd maar werd toen door de lockdowns vanwege de pandemie onderbroken.

De dertig minuten durende avondvoorstelling is een 360-graden-beleving op het voormalig kampterrein, waarbij de bezoeker door intense beelden, licht en geluid omringd wordt door silhouetten van een stoet mensen. Jouw schaduw wordt onderdeel van geprojecteerde schaduwen van mensen. In de verte hoor je geluiden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging

CrossingTime


Paralellen tussen heden en verleden

Het schouwspel is ontworpen door Beeldjutters en Theatermachine en nodigt uit tot nadenken en het trekken van parallellen tussen heden en verleden. De kunstenaars willen bezoekers ervan bewust te maken dat de thema’s die hier 80 jaar geleden speelden bij gevangenen, bewakers en omwonenden, nog steeds actueel zijn. Vincent Vriens van Beeldjutters: "Bezoekers worden tijdens de voorstelling omringd door silhouetten die de mensen van het kamp of bewakers kunnen zijn. Je wordt onderdeel van de carrousel van mensen die om je heen loopt. Het is onze bedoeling dat je gaat voelen wat jouw rol is ten opzichte van die mensen.”

CrossingTime


Van herdenken naar overdenken en nadenken

Isabel Nielen van de Theatermachine: "We zeggen altijd ‘dat nooit meer’ maar wat betekent dat dan? We herdenken maar als je gaat overdenken en nadenken dan ga je ook naar het heden.” Aan de opnames hebben honderd figuranten meegewerkt. Vriens: Zij zijn heel bewust niet in typische kleding voor een bepaald tijdsbeeld gefilmd zodat het een voorstelling van alle tijden is.” De voorstelling gaat voor de makers heel erg over waar we nu mee bezig zijn. "Triest dat deze voorstelling in het decor van de Tweede Wereldoorlog alleen maar actueler is geworden.”

Link: https://brabantherinnert.nl/crossing-time/
Trefwoorden: cultuur, Noord-Brabant, voorstellingen

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
01/12/23
Exclusief voor leden
Sterke omzetgroei vrijetijdsbranche in de zomer van 2023
De Nederlandse vrijetijdssector heeft qua omzet een prima derde kwartaal achter de rug. In zowel horeca, verblijfsrecreatie als reisbranche groeiden de omzetten ten opzichte van een jaar eerder.
01/12/23
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend
Drie leerbedrijven gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca in de finale op Horecava 2024.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
De reden waarom de glamping zo populair is
Wil je genieten van de vrijheid van de natuur, maar wel de voordelen en alle faciliteiten van een hotel hebben? Dan is de glamping absoluut iets voor jou! Het is niet voor niets dat deze vorm van vakantie in de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
29/11/23
Boris van der Ham nieuwe onafhankelijke voorzitter VVEM
VVEM gaat een nieuwe fase in door de nieuwe en onafhankelijke voorzitter Boris van der Ham.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...