Geplaatst op: 26-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

HISWA-RECRON pleit voor behoud laag tarief btw op verblijfsaccommodaties

HISWA-RECRON pleit voor behoud laag tarief btw op verblijfsaccommodaties
Spannende dag in Den Haag over amendement btw voor verblijfsrecreatie.

Vandaag staat een amendement over de afschaffing van het lage btw-tarief op logies en vakantieverblijven op de agenda van de Tweede Kamer. HISWA-RECRON roept alle Kamerleden op om tegen dit amendement te stemmen.

Pieter Omtzigt (NSC) wil dit ter stemming brengen. Een amendement  is een voorstel van één of meer Tweede Kamerleden tot wijziging van een wetsvoorstel. 


Een verblijf op een vakantiepark moet toegankelijk blijven voor een breed publiek. Een verhoging van 12 procent - van 9 procent naar 21 procent btw - is onbehoorlijk en drijft onnodig de prijs voor een verblijf in eigen land fors op, is de mening van branchevereniging HISWA-RECRON. 


Als het amendement wordt aangenomen gaat het nieuwe btw-tarief op 1 juli 2024 in. Omzigt en zijn mede ondertekenaars rekenen dan voor 2024 op een belastingopbrengst van 700 miljoen euro die in 2025 oploopt naar 1,2 miljard euro. Dat zijn serieuze bedragen die bedrijven moeten opbrengen of in de prijs moeten verdisconteren. Dat maakt vakantieland Nederland voor zowel Nederlanders als buitenlanders niet aantrekkelijker.

"Door de coronacrisis hebben we gemerkt hoe belangrijk het is om er op uit te kunnen. Daarnaast is de vakantiemarkt een internationale markt, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse recreatiebedrijven zal verslechteren. De btw-heffingen in omringende landen liggen aanzienlijk lager. De krapte op de arbeidsmarkt, inflatie en hoge energiekosten zetten de marges van de bedrijven al flink onder druk. Met de op hande zijnde btw-verhoging worden recreatiebedrijven onnodig extra geschaad."

De brancheorganisatie meldt dat het noodzakelijk is dat de Tweede Kamer tegenstemt en op zijn minst een uitvoerig onderzoek gaat doen naar de effecten van btw-verhoging op de vakantieverblijven. Gister vroeg Koninklijke Horeca Nederland ook om een impactstudie. HISWA-RECRON heeft daarom een spoedbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, met het verzoek om deze vandaag in behandeling te nemen.

 

Trefwoorden: btw, accommodatie, politiek, verblijfsrecreatie

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

21/11/23
Recreatie Vakbeurs groeit door naar 8.500 bezoekers
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs op 14, 15 en 16 november 2023 in Evenementenhal Hardenberg is bezocht door in totaal 8.472 recreatieprofessionals. Nooit eerder kwamen zoveel bezoekers op deze driedaagse vakbeurs af.
16/11/23
Dagjournaal dag 2 Recreatie Vakbeurs 2023
Wat zijn de items in het Dagjournaal van dag twee van de Recreatie Vakbeurs op woensdag 25 november? Dat gaat van duurzame certificering Duurzaam Gastvrij tot en met een miljoeneninvestering in de samenwerking rondom boekingssite PiNCAMP.
14/11/23
Dagjournaal dag 1 Recreatie Vakbeurs 2023
Vandaag is de eerste dag van de Recreatie Vakbeurs 2023. NRIT maakt in samenwerking met de beursorganisatie een dagjournaal. In dit eerste journaal Geert Dijks (HISWA-RECRON), een mooie pod, wat licht en geluid betekent voor vakantieparken en waarom moet je kinderen uitdagende speelomgevingen bieden.
13/11/23
Exclusief voor leden
Indoor speelboerderij toegevoegd aan Landal Orveltermarke
Burgemeester Jan Zwiers van Gemeente Midden-Drenthe heeft woensdag 8 november De Boerderij op vakantiepark Landal Orveltermarke geopend. De Boerderij is een nieuwe, grote indoor speelboerderij, waar het gehele jaar door voor iedere leeftijd wat te beleven is. Het biedt meer leisurefuncties dan alleen spelen.
08/11/23
Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik
Drie Zeeuwse campings hebben fors op hun waterverbruik bespaard. Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) pasten diverse innovatieve technieken toe en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzocht wat de gasten ervan vonden.
06/11/23
Wat zijn de meest gewilde Nederlandse campings voor Duitsers
Duitse kampeerders zoeken en boeken steeds vaker online. Meest geboekt worden campings in eigen land, Kroatiƫ en Italiƫ. Dat blijkt uit onderzoek van PiNCAMP, het kampeerportal van de ADAC. Populairste Nederlandse camping op het platform is Vakantiepark De Twee Bruggen in Winterswijk.
02/11/23
Exclusief voor leden
De Stand van de Leisure
Vandaag heeft ABN AMRO haar november-editie van de Stand van de Leisure gepubliceerd. In deze editie bijzondere aandacht voor het personeelstekort dat om creatieve oplossingen vraagt
30/10/23
Btw-verhoging logies van tafel
De Nederlandse logiessector kan opgelucht ademhalen. Het voorstel om de btw op logies te verhogen is van tafel. HISWA-RECRON en KHN hebben met succes fel tegen dit voorstel geprotesteerd.

||| Agenda |||

24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...