Geplaatst op: 02-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vechtdal grootste toegankelijke vakantiepark van Europa

XXL plattegrond toegankelijk toerisme onthuld

Vechtdal grootste toegankelijke vakantiepark van Europa
Rick Brink overhandigt gedeputeerde Douwe Hoogland de XXL plattegrond. Foto: Max de Krijger

Op zaterdag 30 september is door toegankelijkheidsambassadeur Rick Brink, Vechtdal Vakantiepark onthuld als grootste toegankelijke vakantiepark van Europa. De oppervlakte is maar liefst 665 vierkante kilometer, zo groot als het Vechtdal. In totaal hebben bijna tachtig verblijfsaccommodaties, dagrecreatieve voorzieningen en horeca toegankelijk aanbod voor elke vakantiegast, ongeacht lichamelijke beperking, handicap of zorgbehoefte.

 

XXL- toegankelijkheidsplattegrond

In 2022 vonden er ruim 2,8 miljoen overnachtingen plaats in het Vechtdal. Naast het reguliere aanbod heeft Vechtdal Marketing op vechtdalvakantiepark.nl nu ook het toegankelijke vrijetijdsaanbod in kaart gebracht. Ter gelegenheid van de onthulling van Vechtdal Vakantiepark werd de plattegrond in XXL-formaat door Rick Brink aangeboden aan gedeputeerde Hoogland van provincie Overijssel. Rick Brink: "Zelf ben ik geboren en getogen in de gemeente Hardenberg in het mooie Vechtdal. Een gebied waarin iedereen naar hartenlust kan wonen, werken maar ook zeker recreëren. Het maakt me blij en trots dat we juist hier het grootste toegankelijke vakantiepark van Europa hebben gecreëerd!"


Gedeputeerde Hoogland: "Het succes van Vechtdal Vakantiepark is te danken aan de sterke samenwerking tussen ondernemers, organisaties en ervaringsdeskundigen. Alleen als partijen op deze manier krachten bundelen kun je samen zoiets groots bereiken."

 

Toegankelijkheid loont

De bekendmaking van Vechtdal Vakantiepark vond plaats voorafgaand aan de landelijke Week van de Toegankelijkheid. "Met het thema ‘Toegankelijkheid loont’ willen we dit jaar laten zien dat iedereen voordelen heeft aan toegankelijkheid”, aldus Wouter Bolier, projectleider Ieder(in) bij de landelijke Week van de Toegankelijkheid. "1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij, maar ook de mensen in hun omgeving, blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid.” Rolf Halverhout van Vechtdal Marketing vult aan: "Meedoen aan de samenleving houdt ook in samen met familie, vrienden of je partner op vakantie of een dagje eropuit. Omdat iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving kent met een beperking, heeft ook iedereen profijt bij een groot en divers toegankelijk vrijetijdsaanbod.”

 

Mijn toegankelijkheidsplan

Alhoewel er in het Vechtdal een breed scala aan mogelijkheden is weet Halverhout ook dat er nog veel te verbeteren valt. Daarom heeft hij samen met Anieke van Wijnen, projectleider Zorgeloos Vechtdal, ‘Mijn Toegankelijkheidsplan’ bedacht. Van Wijnen licht toe: "In de afgelopen jaren hebben al meer dan 30 toeristische bedrijven samengewerkt aan het verbeteren van toegankelijkheid en nieuw aanbod. Met het ondernemersprogramma ‘Mijn Toegankelijkheidsplan’ gaan ondernemers onder deskundige begeleiding aan de slag met de eigen toegankelijkheid. 


Met een gastvrijheidslegioen van ruim 3500 medewerkers kan iedereen op een gastvrij onthaal rekenen, meldt dmo Vechtdal Marekting. In het Vechtdal zijn de randvoorwaarden op orde, zoals toegankelijke routes en faciliteiten als rolstoeltoegankelijk varen, speciale picknicktafels en zorg op locatie bij accommodaties. Hier is de afgelopen jaren hard aan gewerkt door ondernemers, Vechtdal Marketing, ervaringsdeskundigen en de Vechtdal gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Van een toegankelijke River Lodge en safaritenten tot zorgchalets. Maar ook nierpatiënten kunnen bij camping De Boergondiër terecht voor vakantiedialyse. Een ander voorbeeld is de toegankelijke Anjerfietsroute van 66 kilometer, samengesteld met de lokale inclusiegroepen.


Het initiatief van het grootste toegankelijke vakantiepark van Europa sluit aan op de landelijke Week van de Toegankelijkheid (2-7 oktober) en is bedoeld om toegankelijke vrijetijdsbesteding voor bewoners en bezoekers in het Vechtdal te stimuleren in het voorjaar van 2024. Vechtdal Marketing heeft samen met partners de Vechtdal Visie 3.0 opgesteld. Dit project is onderdeel van de programmalijn Zorgzaam & Gezond. Het plan stimuleert seizoensversterking, gastheerschap en meer sociale betrokkenheid.

 

Trefwoorden: Vechtdal, toegankelijkheid, beleid, ondernemer

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

23/02/24
Booking.com houdt rekening met miljoenenboete uit Spanje
Boekingsplatform voor reizen en accommodaties Booking.com krijgt mogelijk een boete van 490 miljoen euro van de Spaanse mededingingsautoriteit CNMC.
23/02/24
Exclusief voor leden
Roken verboden in Walibi Holland
Walibi Holland wordt vanaf 30 maart een rookvrij park. Roken, het gebruik van e-smokers en vapes is daarom alleen toegestaan in de aangewezen rookzones. Het park is daarmee het laatste grote attractiepark dat roken in de ban doet. Hoe hebben andere attractieparken en dierentuinen roken gereguleerd?
23/02/24
Exclusief voor leden
Samenwerking Taalnacht en Museumnacht010
Samenwerking Taalnacht en Museumnacht010 De gemeente Rotterdam organiseert de Taalnacht tijdens Museumnacht010 op zaterdag 2 maart 2024 van 18.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek en verschillende musea in de stad. De Taalnacht is een initiatief om diverse Rotterdammers bij elkaar te brengen en samen Museumnacht010 te laten ervaren tijdens een programma vol taal en kunst. Cursisten die de Nederlandse taal leren worden tijdens de Taalnacht gekoppeld aan een Museumnacht-bezoeker die zich eenmalig als taalmaatje inzet. Kunst verbindt Vanuit de Centrale Bibliotheek maken Museumnacht-bezoekers en taalcursisten samen een stadswandeling en gaan met elkaar in gesprek. Zij bezoeken onder begeleiding twee musea. Cursisten kunnen oefenen met de taal en kennismaken met musea en kunst in de stad. Tegelijkertijd worden Museumnacht-bezoekers geïnformeerd over taal en laaggeletterdheid. Taalmuseum en dichten met Derek Otte De Centrale Bibliotheek wordt tijdens deze speciale nacht omgetoverd tot een taalmuseum. In samenwerking met Derek Otte en andere Rotterdamse dichters zijn er voordrachten van taalcursisten. Zij hebben in aanloop naar het evenement workshops gevolgd van Rotterdamse taalkunstenaars. De voordrachten worden gegeven in de Bibliotheek en het Maritiem Museum. Bezoek Taalnacht en Museumnacht010 Bezoekers die Museumnacht010 willen bezoeken in combinatie met de Taalnacht krijgen korting. Zij kunnen via de ticketshop een ticket aanschaffen voor €10 in plaats van € 19,50 met de kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT. In de week van 26 februari ontvangen alle deelnemers per mail alle praktische informatie. Na afloop van de Taalnacht kunnen bezoekers vrij deelnemen aan Museumnacht010.
23/02/24
Recreatiesector in adviesorgaan Wijdemeren
Een convenant tussen de recreatiesector en gemeente Wijdemeren zal binnenkort getekend gaan worden. Daarin wordt het gezamenlijk streven van partijen -waaronder HISWA-RECRON- naar een kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig Wijdemeers Plassengebied.
22/02/24
Exclusief voor leden
Ouwehands Dierenpak biedt meer entertainment met educatieve doel
Ouwehands Dierenpark biedt dit jaar veel meer edutainment. Het doel met die extra entertainment is om de educatieve doelen van het dierenpark beter te bereiken.
22/02/24
Dierenrijk bouwt nieuw tijgerverblijf en waterspeeltuin
Dierenrijk in het Brabantse Mierlo is gestart met een reeks verbouwingen in en rondom het tijgerverblijf. Het park realiseert ook een spannende waterspeeltuin voor de kinderen.
22/02/24
Exclusief voor leden
Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos
Social platform Amigos heeft voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken. De populaire Amigos app, met ruim 800.000 gebruikers, maakt een grote stap voorwaarts en richt zich op wereldwijde groei.
22/02/24
Nieuw themagebied voor DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort opent deze zomer een gloednieuw, groen themagebied: de Chimpanseevallei. Midden tussen de bomen krijgt de huidige chimpanseegroep drie keer meer klim- en bewegingsruimte dan voorheen.

||| Agenda |||

26/02/24
26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...