Geplaatst op: 27-09-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Better Places: Gezonde bedrijfsvoering en duurzaam opereren gaan hand in hand

Better Places: Gezonde bedrijfsvoering en duurzaam opereren gaan hand in hand

Duurzame reisorganisatie Better Places lukt het om haar impact op het klimaat te verkleinen en tegelijkertijd een gezond bedrijf te zijn. Dat is veruit de belangrijkste conclusie uit haar eerste impact rapport Better Places bewijst daarmee dat je succesvol kunt zijn door anders te gaan reizen en minder (ver) te vliegen.

Better Places oprichter Saskia Griep wilde weten hoe duurzaam haar vakanties echt zijn. "Wij willen met onze reizen zoveel mogelijk goeds brengen op de bestemming en zo min mogelijk bijdragen aan klimaatverandering. Dat kan alleen als we weten hoe we het nu doen en waar we naartoe willen. Daarom zijn we in 2020 begonnen met het meten van de effecten van onze reizen. In ons impact rapport kan iedereen zien hoe we ervoor staan.”

Primeur: De totale klimaatimpact van reizen in kaart

Opvallend is dat Better Places de totale klimaatimpact van haar reizen meet. Dat betekent dat ze het vervoer van en naar de bestemming ook meerekenen. Dit in tegenstelling tot veel andere reisorganisaties, die vaak alleen het landarrangement meten. Saskia legt uit: "Bij verre reizen veroorzaakt de vlucht tot wel 95% van de klimaatimpact van een vakantie. Ook als je de vlucht niet zelf verkoopt of uitvoert moet je die meenemen om een eerlijk beeld te geven.” Better Places telt bovendien de uitstoot van andere broeikasgassen, zoals stikstof en waterdamp, mee in de berekening. "Doordat ze hoog in de lucht worden uitgestoten, hebben ze een extra broeikaseffect. Bij een verre reis zorgt dat soms voor een verdriedubbeling van de uitstoot.”

23% minder CO2e-uitstoot

In het rapport is te lezen dat de reisorganisatie goed op weg is om de totale uitstoot van haar reizen te verminderen. "In 2030 willen we 55% minder CO2e-uitstoot veroorzaken ten opzichte van 2019. We zitten nu op een vermindering van 23% per persoon per dag.” De afname komt vooral doordat Better Places zich de afgelopen jaren sterk focust op bestemmingen dichterbij. "In 2022 koos een kwart van onze reizigers voor een vakantie in Europa. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat we ooit begonnen zijn als verre reizen specialist.”

50% van de Europareizigers liet het vliegtuig staan

Van al die Europareizigers koos 8% voor de trein en ging 39% met de eigen auto op vakantie. Nog eens 3% reed met een elektrische auto. Van de reizigers die vlogen binnen Europa koos 73% voor een rechtstreekse vlucht. "Het opstijgen en landen veroorzaakt relatief veel vervuiling. Voor afstanden onder de zesduizend kilometer loont het om zonder tussenstop naar je bestemming te vliegen.”

Langer, bewuster en buiten het hoogseizoen

Better Places rapporteert ook over de positieve effecten van hun reizen. Zo valt er te lezen dat 58% van de reizen in 2022 buiten het hoogseizoen plaatsvond. "Zo voorkomen we dat we bijdragen aan overtoerisme.” Bijna 60% van de reizen buiten Europa duurde langer dan 17 dagen. "Hoe langer je op de bestemming bent, hoe groter je positieve impact is. Je geeft tenslotte je geld lokaal uit.” Ook daarin speelt de reisorganisatie een belangrijke rol. "We zorgen ervoor dat onze reizigers zoveel mogelijk in kleinschalige en lokaal gerunde accommodaties verblijven en excursies doen die door lokale ondernemers worden georganiseerd.”

Eerlijk en transparant voor een duurzamere reissector

In 2023 hoopt Saskia ook te kunnen rapporteren over het percentage duurzame en kleinschalige hotels, excursies, gidsen en chauffeurs die ze inzetten voor hun rondreizen. "Dat is nog een hele klus. Al onze reizen zijn op maat gemaakt, wat betekent dat niet één route hetzelfde is. Bovendien hebben we te maken met zestig verschillende landen, die elk hun eigen uitdagingen hebben. We zijn al een paar jaar aan het uitvogelen hoe we al die data enigszins makkelijk meetbaar kunnen maken.” Met de resultaten uit het impact rapport kan Better Places haar aanbod steeds verder verduurzamen. Maar dat is niet het enige doel: "Door transparant te zijn over onze acties en uitdagingen hoop ik andere reisondernemers te inspireren om hun mooie intenties om te zetten in meetbare daden.”

Duurzame kengetallen 2022

  • Aantal reizigers: 4299 reizigers
  • Europese bestemming: 25%
  • Europareizigers die auto of trein kozen: 50%
  • Reizen buiten hoogseizoen: 58%
  • Gemiddelde beoordeling: 8,9
  • Gemiddelde uitstoot per persoon per dag: 23% lager dan in 2019
  • Reisexperts: 67% heeft bedrijfsvoering verduurzaamd
  • Gedoneerd aan projecten met een positieve impact: € 41.445,74
  • Geïnvesteerd in de energietransitie en biodiversiteit: € 54.615
  • Door reizigers gedoneerd aan Justdiggit: € 6.300
Link: https://betterplaces.nl/sites/default/files/2023-09/Highlights-Better-Places.pdf
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, duurzaam toerisme

CELTH

Trendrapport

||| Nieuws |||

11/12/23
Natuurvergunning Schiphol gebaseerd op onvolledig onderzoek?
Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) eist dat de natuurvergunning van Schiphol wordt vernietigd. De vergunning had door inhoudelijke en procedurele gebreken niet verstrekt mogen worden. Dat staat in het beroepschrift dat MOB naar de rechtbank heeft gestuurd.
11/12/23
Kunnen we de opgaven van de leefomgeving aan?
Op 19 december 2023 brengt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘De uitvoering de baas: omgaan met belemmeringen bij de uitvoering van beleid voor de fysieke leefomgeving’ uit. Of zijn de opgaven té groot geworden?
11/12/23
Liebe Leute en Lowres Creative Studio winnen aankleding Amsterdam 750 slinger
Zo'n 70 creatieve Amsterdamse bureaus pitchten hun idee voor de feestelijke aankleding van de stad tijdens het jubileumjaar 750, waarbij de '750-slinger' van Liebe Leute en Lowres Creative Studio als winnaar werd gekozen.
11/12/23
Exclusief voor leden
Beleid Utrecht recreatie: groen groeit mee
Brede welvaart en bestaanszekerheid is voor iedereen het uitgangspunt. De focus ligt op betaalbare woningen, een gezonde leefomgeving, toekomstbestendige werkgelegenheid en een hoge kwaliteit van leven. Recreatie is aangesloten bij ‘gezonde leefomgeving.’ Probleem, Utrecht kan dat niet doen zonder het Rijk.
08/12/23
Exclusief voor leden
Forse groei in vakantieboekingen
Nederlanders hebben heel veel zin in vakantie. De boekingen lopen flink voor op vorig jaar. Dat blijkt uit zowel de ANVR-GfK boekingscijfers als ook een rondgang van de Telegraaf langs touroperators. Daaruit blijkt een flinke belangstelling voor intercontinentale kerstvakanties.
07/12/23
Exclusief voor leden
Horeca ondertekent convenant preventie gehoorschade
Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december ondertekend door de betrokken partners, waaronder nieuwe toetreders Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT).
07/12/23
Aantal campers blijft maar groeien, tekort aan camperplaatsen
Het aantal in Nederland geregistreerde campers blijft maar groeien. Tussen september 2022 en augustus 2023 groeide dat aantal van 176.000 naar 187.466. Dat levert wel een tekort aan camperplaatsen op.
07/12/23
Exclusief voor leden
De meest leerzame uitjes en musea van Nederland
Safaripark Beekse Bergen en het Herinneringscentrum Westerbork zijn de meest leerzame uitjes en musea van Nederland. Op leerzame aspecten concurreren dierentuinen in toenemende mate met musea.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...