Geplaatst op: 21-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren

Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren
Impressie Getijdenpark. Illustratie: H+N+S.

Het is voor recreatie een aantrekkelijke optie. Stop met het baggeren en laat de natuur meer het werk doen en daarmee ontstaat de basis voor een recreatief aantrekkelijk rivierpark. Het ontwerp voor de Nieuwe Waterweg ontving hiervoor de Eo Wijersprijs. Dit ontwerp kan leiden tot een nationale verandering.

De Eo Wijersprijs regio Rijn-Maasmonding is dit jaar gewonnen door het ontwerp Tweestromenland. Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland, wethouder Chantal Zeegers van de gemeente Rotterdam en dijkgraaf Hollandse Delta Jan Bonjer hebben de prijs afgelopen vrijdag uitgereikt.


Laat de natuur het werk doen

De jury prijst het idee om natuur het werk te laten doen. Het samenwerkingsverband H+N+S Landschapsarchitecten, Palmbout Urban Landscapes, Deltastad / TU-Delft, Erasmus Universiteit, ARK Natuurontwikkeling en stelt voor te stoppen met het uitbaggeren van de Nieuwe Waterweg. Op die manier ontstaat een natuurlijke riviermonding waar zand en slib alle ruimte krijgen. Stormvloeden en zout water kunnen dan minder ver de rivier en het land binnendringen. Tegelijkertijd blijven de Rotterdamse havens bereikbaar voor grote zeeschepen omdat het Calandkanaal via een oude waterloop wordt verbonden met de Botlek. De afzetting van zand en slib maken natuurlijke oevers en een afwisselend rivierlandschap. Zo wordt de regio Rotterdam een nog aantrekkelijker plek maakt om te wonen, werken en recreëren. Met een natuurlijke riviermonding het mogelijk voor de Rotterdamse Havens zich opnieuw uit te vinden en duurzamer te worden.


Presentatie Jasper Hugtenburg van het ontwerp Tweestromenland, "zorgen dat Rotterdam vooral een mooiere stad wordt"

Tweestromenland from Eo Wijers-stichting on Vimeo.

 

Uit het juryrapport: "De Nieuwe Waterweg is het symbool van een economie die 150 jaar het karakter van Rotterdam heeft bepaald. Daar een einde aan maken als startpunt voor een nieuwe fossielvrije economie in een landschap dat door natuur en techniek gevormd wordt - het is iets wat de jury de Rotterdammers graag toewenst.”


Beschermde stad

Het voorstel Rotterdam Waterstad 2100 van De Urbanisten, Deltares ontving een eervolle vermelding. In dit plan staat de aanleg van een enorme deltadijk centraal die van de Nieuwe Maas een binnenwater maakt. Langs en op de dijk ontstaan mogelijkheden voor natuur, recreatie en wonen. De keuze voor deze beschermde stad maakt in het zuidelijk deel van de regio de weg vrij voor een dynamisch getijdenlandschap. De jury noemt deze radicale gedachtegang verfrissend en nodig.


Inzet regionaal ontwerp bij aanpak landelijke vraagstukken

De Eo Wijers Stichting en prijs is vernoemd naar bouwkundig ingenieur Leonard Wijers, één van de stamvaders van de Nederlandse ruimtelijke ordening. Deze editie heeft het thema Waar wij willen wonen en wordt in vier regio’s gehouden: de Rijn-Maasmonding, Midden-Zeeland, de Achterhoek en Oostelijk Flevoland.


Hoe kunnen we gebruikmaken van natuurlijke processen om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst op prettige wijze in ons land kunnen blijven wonen en werken? Dat is de centrale vraag waarmee de Eo Wijersstichting teams uitdaagde regionale oplossingen te zoeken voor bovenlokale vraagstukken. Want de druk op onze leefomgeving is groot, de zeespiegel stijgt, het klimaat verandert en we hebben te maken met een stikstofcrisis.


Op 12 oktober 2023 wordt in Almere de landelijke finalebijeenkomst in Almere georganiseerd. Eerdere prijsvragen legden de basis voor het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier en voor de ecologische ontwikkeling van het Markermeer.

Trefwoorden: park, rivier, recreatie, water, delta, ontwerp

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
01/12/23
Exclusief voor leden
Sterke omzetgroei vrijetijdsbranche in de zomer van 2023
De Nederlandse vrijetijdssector heeft qua omzet een prima derde kwartaal achter de rug. In zowel horeca, verblijfsrecreatie als reisbranche groeiden de omzetten ten opzichte van een jaar eerder.
01/12/23
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend
Drie leerbedrijven gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca in de finale op Horecava 2024.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
De reden waarom de glamping zo populair is
Wil je genieten van de vrijheid van de natuur, maar wel de voordelen en alle faciliteiten van een hotel hebben? Dan is de glamping absoluut iets voor jou! Het is niet voor niets dat deze vorm van vakantie in de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
29/11/23
Boris van der Ham nieuwe onafhankelijke voorzitter VVEM
VVEM gaat een nieuwe fase in door de nieuwe en onafhankelijke voorzitter Boris van der Ham.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...