Geplaatst op: 21-09-2023
Auteur: Redactie

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Als je als groot bedrijf een overeenkomst hebt met Microsoft voor het gebruik van een groot aantal licenties. Dan kan het voorkomen dat er een keer een moment komt waarop je een e-mail of brief ontvangt van Microsoft met het verzoek een audit te laten uitvoeren. 


Dit houdt in dat Microsoft graag wil weten welke licenties er allemaal worden gebruikt, zodat ze precies weten of hetgeen dat je doet, ook volgens de richtlijnen is. Deze controle wordt uitgevoerd om te kijken of je als onderneming te veel of juist te weinig licenties hebt voor het aantal werkplekken dat je hebt. Dit wordt al jaren gedaan, maar is sinds 2014 ook in Nederland steeds actiever gedaan door Microsoft. Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.

 

Brief of e-mail ontvangen

Wanneer de brief met de aankondiging op de deurmat valt, dan is dit voor veel bedrijven even schrikken. Toch is dit nog helemaal niets om je zorgen over te maken, mits je de melding maar serieus neemt. Doe je dit namelijk niet en laat je het gaan, dan kan het zijn dat Microsoft op een gegeven moment een auditor ingeschakeld, die de boel gaat nakijken in opdracht van Microsoft, maar waarbij de kosten voor jouw rekening zijn. Hierbij moet je denken aan één van de grote auditors zoals KPMG, Deloitte of Ernst & Young. In de brief staan dan ook precies wat ervan wordt verwacht en wat je moet overhandigen.

 

Schakel een professionele partij in

Het overhandigen van alle informatie die wordt gevraagd kan nogal een klus zijn. Het verstoort vaak je bedrijfsprocessen en zorgt voor een hoop onrust bij het personeel en ook de directie. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit uit te besteden aan een derde partij, die Microsoft Audit verdediging voor je kan uitvoeren. Dat houdt in dat alle benodigde gevraagde informatie wordt verzameld en keurig volgens de richtlijnen aan Microsoft wordt overhandigd. Zo kun jij je volledig blijven focussen op hetgeen wat je aan het doen bent en kunnen zijn het voor je afhandelen.

 

Waarom doet Microsoft dit?

De reden dat Microsoft dit doet, is omdat je hier zelf akkoord voor hebt gegeven. Op het moment dat je namelijk je licentie hebt besteld, ben je ook direct akkoord gegaan met de End User License Agreement (EULA). Dit is een hele lap tekst, die vaak door iedereen doorgescrold, maar waar wel akkoord op wordt gegeven. Dus op het moment dat je een volume overeenkomst bent aangegaan in het geval van licenties, dan hebben ze het recht tot het doen van een controle verzoek in de vorm van een audit. Overigens heeft niet alleen Microsoft zelf het recht dit te doen, maar ook het overkoepelende orgaan, de BSA die de belangen van alle grote softwarebedrijven behartigt dit doen. Wat vooral belangrijk is, is dat je rustig blijft en professionele hulp inschakelt in het geval je er zelf niet helemaal uitkomt. Niet reageren is geen optie, aangezien dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor je hele onderneming.

Trefwoorden: Microsoft, audit, management, it

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   

  ||| Nieuws |||

  04/03/24
  Exclusief voor leden
  Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
  De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
  04/03/24
  10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
  De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
  04/03/24
  Exclusief voor leden
  NS heeft problemen op de lijnen naar Schiphol
  NS kampt met problemen op de aanvoerlijnen naar Schiphol. Op het HSL-traject moet langzamer gereden worden. Het spoorbedrijf moet ook langer wachten op nieuwe treinen. De verbinding tussen het Oosten van het land en Schiphol ligt er ook veel te lang uit.
  01/03/24
  Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
  HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
  01/03/24
  Exclusief voor leden
  Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
  Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
  29/02/24
  Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
  Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
  29/02/24
  Exclusief voor leden
  Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
  Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
  29/02/24
  Exclusief voor leden
  Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
  Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.

  ||| Agenda |||

  12/03/24 t/m 13-03-24
  12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
  Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
  19/03/24
  19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
  Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
  18/04/24
  18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
  Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
  05/06/24 t/m 07-06-24
  05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
  Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
  24/06/24 t/m 26-06-24
  24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
  Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...