Geplaatst op: 24-08-2023
Auteur: Marc Gerlings

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag
Herre Dijkema: \

Deze week werd door brancheorganisatie Gastvrij Nederland het uitgangspunt en wensenlijst voor een nieuw kabinet afgegeven. De basis is artikel 22 van de Grondwet waarin staat dat de overheid voorwaarden schept voor de vrijetijdsbesteding. NRIT vroeg Herre Dijkema, voorzitter van Destinatie Nederland en directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om een reactie wat hij echt wil van een volgend kabinet.

Destinatie Nederland heeft meegewerkt aan de inbreng voor de verkiezingsprogramma’s dat is vertaald naar het document waarbij artikel 22 de basis is en 9 wensen zijn geformuleerd. Die wensen zijn niet eenvoudig te realiseren door de nationale politiek. Onder meer is de wens tot coördinatie tussen de departementen omdat de toeristische sector dat nodig heeft, blijkt in de praktijk lastig. Maar ambitie is altijd goed. Wat wil Herre Dijkema écht halen uit politiek Den Haag?

Aan de slag

"Waar het om gaat is dat de nationale overheid een visie ontwikkelt op de bestemming Nederland zodat andere, lagere overheden en ondernemers er ook mee aan de slag kunnen. Die visie ontbreekt terwijl met die visie overheden keuzes kunnen maken. Ons gevoel is dat ook ondernemers dan echt met die visie aan de slag gaan.”

Bied perspectief

"De focus ligt nu teveel op de negatieve effecten van toerisme. Denk aan de plannen die er zijn in Amsterdam, Zeeland en nog meer locaties. Er zijn politici die alleen maar minder toerisme willen. Toerisme zorgt voor heel veel goede ontwikkelingen, zoals het behoud van winkels, banen en culturele voorzieningen. Het zorgt voor leefbaarheid en welvaart. Omdat er géén perspectief is, worden er op veel niveaus geen plannen gemaakt voor de ontwikkeling van de destinatie Nederland. Dat perspectief moet er komen.”

Relevantie sector is duidelijk

Over de soms hoge ambities in de wensen gericht aan het komende kabinet, antwoordt Dijkema: "De dingen die we vragen, we zijn het aan onze sector verplicht hoog in te zetten. Het beeld over toerisme en recreatie is wel veranderd. Het positieve effect van corona is dat we meer op het netvlies staan als een relevante sector. Dan niet alleen als economische factor maar dat je veel goeds betekent voor de maatschappij. Je krijgt niet alles van de ene op de andere dag voor elkaar maar het verandert en er is een duidelijke voedingsbodem voor toerisme. Het belang wordt gezien en dat moeten we wel blijven aanjagen. Iedere keer zetten we stapjes en komen we dichterbij het ideaal wat we willen bereiken.”

Ongelijke verdeling

Herre wil toch terugkomen op dat negatieve beeld over toerisme. "Het gaat me aan het hart dat de negatieve uitwassen zo duidelijk naar voren komen. We leveren een positieve bijdrage aan welzijn en welvaart en bedenk daarbij dat er heel veel potentie is in Nederland om (zakelijke) bezoekers te ontvangen. Dat is ook een politieke discussie. Daar worden de keuzes gemaakt. Sommige partijen vinden dat er géén ruimte meer is voor toerisme. Neem dan in ogenschouw dat toerisme ongelijk verdeeld is in Nederland. Daarom is perspectief noodzakelijk en is actie om toerisme te spreiden nodig. Als de partijen en het nieuwe kabinet een toekomstperspectief maken, willen andere overheden en ondernemers daar zeker mee aan de slag.


Link naar Destinatie Nederland.

Trefwoorden: verkiezingen, destinatie, Nederland, toerisme, recreatie,

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...