Geplaatst op: 21-06-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Hotels profileren zich na corona als sterke asset klasse

Hotels profileren zich na corona als sterke asset klasse

Op woensdag 14 juni 2023 presenteerde Horwath HTL, in samenwerking met ABN AMRO, een update van de hotelmarkt 2023 met een focus op de aantrekkingskracht van hotels als asset klasse. De presentatie vond plaats bij de ABN AMRO-stand op de PROVADA, hét jaarlijks ontmoetingspunt van de vastgoedbranche in de Amsterdam RAI.

 

Nederlandse hotellerie herstelt goed van de coronacrisis. De wat kwakkelende economie geldt niet voor hotels. Hotelvastgoed heeft zich overduidelijk gepresenteerd als een stabiele en stevige asset klasse, stelt Ewout Hoogendoorn van adviesbureau Horwath HTL tijdens de PROVADA 2023.


De hotelmarkt kwam na drie stabiele jaren (2017 – 2019) in twee slechte coronajaren, maar heeft zich pijlsnel hersteld zodra de reisbeperkingen werden opgeheven. Niet alleen de bezettingsgraden keerden op de meeste plaatsen binnen het jaar terug naar het niveau van 2019, maar ook de kamerprijzen lieten een bijzonder sterk herstel zien. Daarmee toonde de hotellerie zich beter bestand tegen inflatie dan andere asset klassen. Vanaf begin 2023 is de gemiddelde kamerprijs zelfs sterker gestegen dan de inflatiecorrectie.


Het volume aan hoteltransacties is nog steeds veel lager dan in de jaren voor de coronacrisis, maar ook hier is het negatieve effect minder sterk dan bij andere asset klassen. Het transactievolume bleef in het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in 2022, waar andere typen commercieel onroerend goed flinke dalingen lieten zien.

Het aantal nieuw geopende hotels is beduidend lager dan in de jaren voor corona. Door het relatief schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed een sterke positie gekregen.


Of institutionele beleggers kunnen profiteren van de sterke positie van hotelvastgoed is mede afhankelijk van de contractvorm. Hoewel institutionele beleggers van oudsher kiezen voor vaste huurcontracten, is in de coronaperiode wel gebleken dat ook deze contractvorm niet zonder risico is. Duidelijk is gebleken dat wanneer een hotelinvesteerder kennis van de hotelmarkt in huis heeft, hij het beste resultaat kan bereiken met een hybride huurcontract of een managementcontract. De belangrijkste redenen zijn dat de investeerder hiermee meer invloed op de hotelexploitatie heeft, en in goede jaren in een hoger rendement deelt.

 

 

Trefwoorden: Herstel hotellerie

CELTH





Trendrapport

||| Nieuws |||

13/11/23
Exclusief voor leden
Omzetgroei NH maar liefst 28%
NH Hotel Group rapporteert 28 procent omzetgroei en een 77 procent hogere nettowinst van €100 miljoen in de eerste negen maanden van 2023. De groep is bijna wereldwijd actief.
30/10/23
NBTC start met nieuw ContinuZakenreisOnderzoek
Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de Nederlandse zakenreismarkt is het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) van plan om het ContinuZakenreisOnderzoek (CZO) in 2024 te gaan herhalen. Hoe kun je meedoen?
27/10/23
Luchtverbinding Swiss Rotterdam – Zürich voor drie maanden
Vanaf 22 januari 2024 vliegt Swiss 6 keer per week van en naar Zürich vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Het gaat voorlopig om een periode van drie maanden.
10/10/23
Exclusief voor leden
Van der Valk neemt meerderheidsbelang Dunkin’
Van der Valk International (VDVI) heeft een meerderheidsbelang verkregen in Dunkin’ Nederland en België. Je zal vaker een Dunkin’ vestiging tegenkomen in een Van der Valk hotel.
06/10/23
Congresfilm voor Leiden
Leiden Convention Bureau (LCB) heeft een nieuwe editie van de Congresfilm uitgebracht. Met deze Congresfilm wil het LCB congresorganisatoren inspireren en hen verleiden hun event in Leiden te organiseren.
27/09/23
Exclusief voor leden
SAF boeken via je reisagent
Je kunt SAF boeken bij je reisagent, dat is een actie van touroperator Corendon. Met een online tool kun je het ook later de alternatieve brandstof kopen voor je reis.
19/09/23
Dure brandstof reden tot duurzaam zakelijk reizen?
De Coalitie Anders Reizen onderzocht hoe grote Nederlandse werkgevers het reizen van hun medewerkers vergoeden én beïnvloeden. Een omslag naar duurzaam reizen lijkt te lukken.
19/09/23
Exclusief voor leden
Thuiswerken zorgt voor stress maar kantoren zijn niet up-to-date
Een op de vier werknemers tussen 18 en 34 jaar gaf in 2022 aan te kampen met burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Een grote boosdoener is het vele thuiswerken en videobellen. Hierdoor missen werknemers het belangrijke sociale contact. Lastige punten en tips om er wat aan te doen.