Geplaatst op: 13-06-2023
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Transavia buitte maandenlang stagiaires uit

Transavia buitte maandenlang stagiaires uit
Image by Dylan Agbagni from Pixabay

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft in 2022 maandenlang 60 stagiaires van 5 mbo-instellingen uitgebuit. Ze draaiden als volwaardige werknemers mee, maar kregen slechts een stagevergoeding. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Transavia zal voor deze werkwijze een boeterapport en boete ontvangen en moet de studenten met terugwerkende kracht loon compenseren. De luchtvaartmaatschappij heeft aangegeven dit te zullen doen.

Arbeidsrelatie

Het gaat om stagiaires die in de periode van februari 2022 tot en met juni 2022 stage hebben gelopen. Zij kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als die van een cabin attendant en hadden dezelfde werkschema’s. De Arbeidsinspectie constateert daarom dat er sprake was van een arbeidsrelatie en dat de studenten zijn onderbetaald. Dat is een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). De Arbeidsinspectie startte vorig jaar na meerdere meldingen een onderzoek bij Transavia. Toet sluit niet uit dat er in de toekomst ook bij andere luchtvaartmaatschappijen onderzoek wordt gedaan. Volgens Toet is het de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij door de Arbeidsinspectie betrapt wordt op het inzetten van stagiaires als volwaardige werknemers.

Boeterapport

Transavia zal binnenkort een boeterapport ontvangen. Tegelijkertijd is het boeterapport naar de boeteoplegger van de afdeling Boete, Dwangsom en Inning (BDI) van de Nederlandse Arbeidsinspectie gegaan. De BDI bepaalt naar aanleiding van het boeterapport uiteindelijk de hoogte van de boete voor Transavia.

Transavia heeft daarnaast op 8 juni een brief ontvangen waarin staat dat ze verplicht zijn om de betrokken werknemers na te betalen. Ze krijgen daarvoor vier weken de tijd. Het gaat dan om loon en/of vakantiebijslag.

De Arbeidsinspectie is in het kader van dit onderzoek ook in gesprek gegaan met de betrokken studenten en de verschillende onderwijsinstellingen. De inspectie stelt dat het hier gaat om jonge mensen die dromen van een mooie carrière. Het is belangrijk dat zij in die weg daar naartoe eerlijk behandeld worden en op een veilige manier een vak kunnen leren. 

Reactie Transavia

Transavia trekt in een reactie het boetekleed aan: "Vooruitlopend op het onderzoeksrapport heeft de arbeidsinspectie in gesprekken met Transavia aangegeven dat onze begeleiding van een groep cabine stagiairs in de zomer van 2022 anders is gelopen dan we gepland hadden. Dit betreuren we zeer. De Arbeidsinspectie heeft het voorlopige beeld gedeeld met Transavia dat zij deze groep als werknemers en niet als (enkel) stagiairs ziet. En heeft ons daarom verzocht een nabetaling aan deze groep te doen. Vooruitlopend op het definitieve boeterapport en besluit van het boetebureau gaan we in lijn met het verzoek van de Arbeidsinspectie over tot nabetaling aan alle stagiairs van 2022. De stagiairs die het betreft zijn vorige week hierover geïnformeerd. Transavia vindt het belangrijk om cabine stageplekken aan te bieden en zo bij te dragen aan de mogelijkheid om studenten uit het mbo-onderwijs de kans te bieden praktijkervaring op te doen. In samenspraak met de mbo-scholen zijn deze stageplekken vormgegeven. Vorig jaar hebben we op basis van gesprekken met stagiaires en de mbo-scholen aanpassingen doorgevoerd.”  

Trefwoorden: luchtvaart, luchtvaartmaatschappijen, onderwijs, stages, arbeidsmarkt

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.
16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Beekse Bergen rond project Olifantenvallei af
De Beekse Bergen heeft de ontwikkeling van de Olifantenvallei voltooid met de opening van een nieuw restaurant en een educatieve hut. De Olifantenvallei is uitgebreid tot 2 hectare om de gehele kudde, inclusief kalfjes, voldoende ruimte te geven.
15/07/24
Nieuw vakantiepark Landal Landgoed Bourtange geopend in Oost-Groningen
In de nabijheid van het vestingstadje Bourtange in Oost-Groningen is het nieuwe vakantiepark Landal Landgoed Bourtange officieel geopend.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...