Geplaatst op: 23-05-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit

Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit

Op maandag 22 mei was het de Dag van de Biodiversiteit. Bij Center Parcs stond die dag alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Om de gasten van de parken mee te nemen in alle aspecten van biodiversiteit en te laten genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft, stonden verschillende activiteiten op het programma. Zo konden kinderen hun eigen minituintje maken en gingen zij op stap met een ranger, op zoek naar sporen van dieren.


Volgens Erwin Dezeure, CSR Director van Center Parcs Europe, zit de natuur al sinds de oprichting in het DNA van Center Parcs. "Zo hebben we vanaf het begin hard gewerkt om in onze parken de oorspronkelijke vegetatie terug te brengen. De natuur krijgt daarbij volop de ruimte, slechts tien procent van de ruimte in de parken is bebouwd. We willen een actieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze sector en Center Parcs zet daarom in op een respectvolle en verantwoordelijke vorm van toerisme.”


Aanleiding

De Dag van de Biodiversiteit is voor Dezeure een mooie aanleiding om de liefde voor de natuur met anderen te delen. "Dat doen we door de natuur ook echt een onderdeel te maken van het aanbod aan onze gasten. Niet alleen op deze dag, maar we laten gasten het hele jaar graag kennismaken met de grote planten- en dierenrijkdom in al onze Europese parken. Op een educatieve wijze introduceren we daarvoor in steeds meer parken activiteiten rondom natuurbeleving. Een goed voorbeeld is de Nature Trail, waarbij we een breed scala aan natuuractiviteiten aanbieden aan onze gasten. Ook de beleefboerderij en het klauterwoud op Het Meerdal passen goed bij dit streven.”


Kennismaking met de rijke flora en fauna van Center Parcs

Op de Dag van de Biodiversiteit bracht Center Parcs biodiversiteit onder de aandacht tijdens een aantal leuke en educatieve activiteiten. Zo konden jeugdige bezoekers zelf de handen uit de mouwen steken en hun eigen minituintje maken. Tijdens een interactieve workshop leerden zij spelenderwijs hoe zij met allerlei kruiden en bloemen hun eigen tuintje kunnen maken. Zij mochten dit ‘tuintje’ na afloop mee naar huis nemen, zodat zij hun plantjes verder konden verzorgen en zien groeien. Ook konden kinderen meedoen aan een speurtocht, waarbij zij onder begeleiding van een ranger op ontdekkingsreis gingen om zoveel mogelijk sporen van dieren te vinden. Tijdens deze zoektocht leerden zij alles over de levende organismen die in de bosrijke omgeving in de parken van Center Parcs leven. 


Elk park zijn eigen biodiversiteit

Center Parcs heeft biodiversiteit al jaren hoog in het vaandel staan. Ieder vakantiepark heeft een eigen natuurbeheerplan, waarin veel aandacht is om de oorspronkelijke natuurlijke omgeving terug te laten keren of in stand houden. Alle parken bieden uitzicht op prachtige bossen en krijgen dieren er alle ruimte. Doordat op veel plekken groenstroken zijn ingezaaid met bij- en vlindervriendelijke planten voelen ook vlinders en bijen zich helemaal thuis. Er worden regelmatig nieuwe gewassen aangeplant en wordt de bosrijke omgeving actief onderhouden. In de parken zijn wilddoorgangen aangelegd en bovendien zijn op veel plaatsen nestkasten geplaatst, zodat bedreigde diersoorten hun weg terug kunnen vinden. Zo biedt Center Parcs hulp aan vleermuizen, zwaluwen, merels, meesjes, maar ook aan kikkers, padden en salamanders. Ook zijn er luchtbruggen gebouwd, zodat eekhoorns op drukke plekken veilig kunnen oversteken. In de meren vinden watervogels een rustige nestelplek op drijvende eilandjes en op de parken zijn veel kruidentuinen en bloemenvelden te vinden, waar bijen heerlijke honing van maken. Deze honing wordt door de imker van het desbetreffende park geoogst en verkocht in de winkel van het park.


Voortrekker in verantwoord toerisme

In Nederland is Center Parcs als enige speler in de recreatiesector drievoudig gecertificeerd voor haar milieuprestaties in al haar vakantieparken. Zo werd zij in 2002 voor het eerst ISO 14001(milieumanagementsysteem) gecertificeerd en verkreeg Center Parcs in 2017 het ISO 50001-certificaat (Energiemanagement). Alle Nederlandse parken van Center Parcs zijn bovendien Green Key-gecertificeerd. Deze drievoudige certificering weerspiegelt de missie van Center Parcs om alles in het werk te stellen van het realiseren van een maximale gasttevredenheid. Dit doet zij met respect voor mens en milieu en als onderdeel van haar ambitie om de voortrekker te zijn in verantwoord toerisme. Om dat te bereiken, zet zij zich in voor de bescherming en het verrijken van de natuurlijke omgeving in haar parken de ontwikkeling van een effectieve duurzaamheidsstrategie.

Trefwoorden: Biodiversiteit, Ranger

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
12/02/24
Zes nieuwe ambassadeurs voor Pride Amsterdam
De deelnemers voor de 27e editie van de Canal Parade zijn geselecteerd. Samen met de bekendmaking van de zes nieuwe Pride Ambassadeurs vormt dit de start van de voorbereidingen voor Pride Amsterdam 2024.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...