Geplaatst op: 17-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nederlandse start-up Flowings wil vliegen met lege jets voorkomen

Nederlandse start-up Flowings wil vliegen met lege jets voorkomen
Floris van den Ende. Foto: Flowings

Prive-jets hebben een slechte naam. Het zijn kleine vliegtuigen met relatief veel vliegbewegingen en waarbij de terugvlucht vaak leeg is. De Nederlandse start-up Flowing biedt een platform waardoor de bezettingsgraad flink omhoog kan. Investeerder Jan Willem Broekhoven steekt geld in de start-up. Floris van den Ende bedacht Flowings.


De vraag naar privé te boeken vliegtuigen is enorm toegenomen. Het aanbod is in 20 jaar tijd verdubbeld. Een Amerikaans onderzoeksrapport meldt dat er 5,3 miljoen vluchten met deze toestellen zijn uitgevoerd in 2022. Dat is overigens slechts 4 procent van alle luchtvaartactiviteiten in de wereld maar doorgerekend naar uitstoot per passagier scoren de privé-jets heel slecht. Schiphol gaat zelfs voor een verbod op dit type luchtvaart. Het past niet bij de duurzame ambities van Nederlands grootste luchthaven. Dit verkeer zorgt voor onevenredig veel geluidsoverlast en CO2 uitstoot per passagier, ongeveer 20 keer zo veel CO2 in vergelijking tot een lijnvlucht) Van deze vluchten is 30-50% vakantievluchten naar bestemmingen als Ibiza, Cannes en Innsbruck. Naar de meest gevlogen bestemmingen met privéjets zijn bovendien voldoende lijndiensten beschikbaar. In dat perspectief is het gewaagd van de Nederlandse start-up Flowing om met een boekingsplatform te komen. Lees verder >>>

Dit artikel is exclusief voor leden van het NRIT Media Vrijetijdsplatform.
Het complete artikel lezen? Log dan in of word lid.
E-mailadres:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? - Lid of abonnee en nog niet geregistreerd?

Geen lid van het NRIT Media Vrijetijdsplatform? Word hier lid

 Proeflidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Jaarlidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Bedrijfslidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform

Stopt automatisch
Compleet individueel
lidmaatschap
Compleet bedrijfs-lidmaatschap
Lidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform90 dagen365 dagen365 dagen
Onbeperkt digitaal toegang tot alle content Kennisbank
Nieuwsbrief NRIT Actueel
Recreatie & Toerisme
Vrijetijdstudies
Toegang zonder inloggen
€ 45,-
€ 165,75 per jaarVanaf € 331,50 per jaar
Probeer nu
Bestel nu
Bestel nu
Trefwoorden: prive jet, vliegen, luchtvaart, platform, boeking, Broekhoven, Floris van den Ende

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  05/04/23
  Pak het leiderschap in human capital
  De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
  25/01/23
  Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
  Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
  01/12/22
  Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
  Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
  12/09/22
  Janken om personeel
  De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
  12/07/22
  Het roer om!?
  Het roer om!?
  12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
  Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  26/05/23
  Exclusief voor leden
  Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
  Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
  25/05/23
  Exclusief voor leden
  WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
  De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
  25/05/23
  Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
  Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
  25/05/23
  Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
  Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
  25/05/23
  Exclusief voor leden
  Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
  De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
  24/05/23
  Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
  24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
  24/05/23
  Exclusief voor leden
  ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
  AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
  23/05/23
  Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
  Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.