Geplaatst op: 21-04-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Ondernemen met campers populair onder jongeren

Aantal verhuurders van campers neemt fors toe, evenals hun inkomsten

 Ondernemen met campers populair onder jongeren

In 2023 noteert camperdeelplatform Goboony, grootste van Nederland, een forse stijging van verhuurders, die hun camper aanbieden voor recreatieve activiteiten. In een jaar tijd is het aantal van hen in Nederland met zo’n dertig procent toegenomen en groeide van 2300 naar 3500 verhuurders. Ook de bedragen voor verhuur stegen in een jaar tijd, van gemiddeld 1600 naar 1700 euro per boeking. Verhuurders verdienen nu gemiddeld jaarlijks tussen de 6.000-10.000 euro. CEO, Mark de Vos koppelt deze groei aan de afgelopen corona-jaren, waarbij de aanschaf van campers een enorme stijging doormaakte. ‘Deze nieuwe eigenaren zijn gaan ondernemen en willen nu minimaal hun eigen kosten dekken. Of zelfs op de verhuur van hun camper winst maken.’ Opvallend hierbij is dat het ondernemerschap onder campereigenaren juist steeds meer jongere verhuurders aantrekt. De gemiddelde leeftijd van verhuurders daalde spectaculair, van 48, naar gemiddeld 43 jaar. 

Onder deze verhuurders ook veel millennials. Zoals bijvoorbeeld Frederiek van Ruiten (22 jaar, Roelofarendsveen). Al op haar achttiende toerde ze rond met haar eigen bus en verkocht van daaruit ijsjes onder de naam ‘Fred IJspret’. Met deze ondernemerservaring in haar rugzak richtte ze in 2022 Van Ruiten Camperverhuur op. Nu heeft ze maar liefst vier nieuwe buscampers in de verhuur. Haar bedrijf kende vorig jaar een voorspoedig start. Vooral van april tot en met november stroomden de boekingen binnen. Ze hanteert per seizoen en per camper verschillende prijzen. ‘Ik kijk altijd goed naar de tarieven van de andere campers op de site van Goboony, want ik wil mijn huurtarieven scherp houden,’ aldus Van Ruiten. Ze maakt zelf haar campers schoon bij terugkomst. Schades vallen mee. Sowieso heeft Van Ruiten haar campers goed verzekerd. ‘Natuurlijk is het uitlenen van je bezit soms eng. Huurders moeten wennen aan een camper. Bijvoorbeeld aan de hoogte. Het kan altijd dat ze het complete dak eraf rijden, omdat ze een viaduct niet goed inschatten. Om dit te voorkomen heb ik op mijn campers opvallende hoogtestickers geplakt.’ 

Sharon Jansen
Ook Sharon Jansen (25 jaar, Leiden) zag al op jonge leeftijd verdienmogelijkheden in de camperbranche. Al op haar vijftiende startte ze haar eigen camperplaats en ontving zo vele gasten. Geïnspireerd door hun verhalen kocht ze in 2021, gedurende de coronaperiode een eigen, wat oudere buscamper, waarmee ze vele uitstapjes maakte. Ook bood ze deze camper voor verhuur aan. In 2022 verhuurde ze haar camper vijftien keer via Goboony en verdiende zo’n 13.000 euro. ‘Voor jongeren bieden deze extra inkomsten nagenoeg de enige mogelijkheid om ook zelf een camper te bezitten,’ ligt Jansen toe. Dankzij deze inkomsten was het zelfs voor Jansen mogelijk haar wat oudere camper in te ruilen voor een nieuwe. ‘Mijn droomcamper,’ zo jubelt ze. 

Cora Voorham
Cora Voorham (45 jaar, Dongen) biedt twee campers te huur aan, een buscamper en een zogenaamde Corado half integraal. Uitlenen doet ze zonder angst of zorg. De campers zijn beide goed verzekerd. ‘De ervaring leert dat mensen die je camper huren, daar zo blij mee zijn dat zij er echt met respect en zuinig mee omgaan,’ aldus Voorham. Cora verhuurt haar buscamper pas sinds juni 2022 Deze is dat jaar in totaal voor 8 weken ingeboekt. Dat leverde haar 6180,- euro op. De Carado half-integraal ging in juli 2022 in de verhuur. Deze bleek zeer populair. Voor een uitleen van 13 weken, mocht zij welgeteld 9337,- euro aan opbrengsten inboeken. 

Trefwoorden: stijging verhuur campers

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...