Geplaatst op: 21-04-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa

Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa

De gastvrijheidssector in Friesland bundelt de krachten en deelt kennis en ervaring om een duurzame vakantiebestemming te zijn. Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie. Tijdens de middag werd mooi duidelijk hoe betrokken en actief de sector is; toeristische ondernemers, brancheorganisaties, onderwijs en provincie zetten zich in om de circulaire ambitie in te vullen.  


Foarrinners yn Fryslân 

Het Congrestival was vooral gericht op ondernemers uit de gastvrijheidssector. De bezoekers werden getrakteerd op workshops en presentaties met onderwerpen als biodiversiteit, tegengaan van voedselverspilling en ontwikkelmogelijkheden.
Toch stond vooral de actieve ondernemer zelf in het middelpunt: er was een groep ondernemers die de afgelopen maanden een duurzaam ontwikkeltraject hebben doorlopen om de eigen bedrijfsvoering meer te verduurzamen. Zo waren er maar liefst vijf ondernemers die een Green Key Gold certificaat kregen en acht ondernemers met een Koploper certificaat. De ondernemers vormen met andere duurzame ondernemers de ‘Foarrinners’.


Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder benadrukte hoe grutsk ze is op de energie die aanwezig is in de sector. ‘Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd al deze ondernemers zijn. Zo geven we samen met elkaar invulling aan de ambitie om een circulaire regio te zijn.’


Laten zien wat je doet

Naast de ontwikkeling van de sector zelf is het laten zien aan je gast wat je doet een belangrijke stap. Reizigers hebben een groeiende interesse en motivatie om tijdens de vakantie een lage footprint achter te laten. Ze kiezen daarbij steeds vaker voor een duurzame accommodatie en bestemming.
De organiserende partijen zetten zich gezamenlijk met ondernemers in om te laten zien wat Friesland te bieden heeft als duurzame vakantiebestemming.

Alle Foarrinners yn Fryslân als ook inspiratie en informatie over circulair ondernemen is te zien via www.circulairgastvrij.frl

Link: https://www.circulairgastvrij.frl
Trefwoorden: Congrestival, circulaire regio, gastvrijheid

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...