Geplaatst op: 21-04-2023
Auteur: Marc Gerlings

Zuiderzeemuseum 75 jaar maquette onthuld

Zuiderzeemuseum 75 jaar maquette onthuld
Kinderen van de maquettebouwers onthulden de vernieuwde maquette. Foto: Studio Merike.

Donderdag 20 april heeft in het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum in het bijzijn van de donateurs de feestelijke onthulling van de houten maquette plaatsgevonden. De maquette is speciaal voor de 75ste verjaardag van het museum na crowdfunding volledig gerestaureerd en verlevendigd en is een eyecatcher in het vernieuwde entreepaviljoen.


De kinderen van de oorspronkelijke maquettebouwers, Sylvia en Robert Smit en Bouke, Piet, Dirk, Tinie en Martin Ent hadden de eer de maquette te onthullen; zij stapten door een ballonnenhaag heen. Sylvia is enigszins ontroerd en vindt het heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn: "Ik kan mij nog herinneren, dat mijn vader altijd met heel veel plezier aan deze maquette heeft gewerkt. Wat zou hij enorm trots en verrast zijn geweest met deze restauratie en verlevendiging. Hij is nu als eerbetoon in miniatuur in de maquette geplaatst. Hoe mooi is dat!” Ook Martin Ent laat namens zijn familie weten dat dit heel veel met hen doet. Ze vinden het geweldig dat zij hiervoor zijn uitgenodigd. Hun vader heeft de start van de maquette meegemaakt. "Het kostte mijn vader veel moeite om het los te laten. Hij had zo graag meer tijd aan de maquette willen werken. Ik zei dan tegen hem: "alle componisten hebben een onvoltooide symfonie. Deze is de jouwe.”

"Geen bestaand dorp”

Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum: "Veel bezoekers die in het entreepaviljoen aankwamen, wisten niet waar ze naartoe gingen; dat hun bezoek met een boottocht begon. Ook denken veel mensen dat het buitenmuseum een bestaand dorp is waar een muur omheen is gezet. Met de maquette kunnen we nu het verhaal vertellen van de bouw van het museum; dat alle panden uit verschillende plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee op bijzondere manieren hierheen zijn verplaatst. Het is fantastisch dat deze onthulling in ons jubileumjaar plaatsvindt: de kers op de taart zullen we maar zeggen.”

Onderscheid met kleur en glans

In het heringerichte entreepaviljoen heeft de maquette een prominente plek in een prachtige glazen vitrine. Op schermen rondom staan touchscreens met informatie, geanimeerde foto’s en filmpjes over hoe de verschillende panden naar het buitenmuseum zijn verplaatst, waaronder het kaaspakhuis, de smederij en de kapel. Met een druk op de knop ontdek je het verhaal achter een aantal panden, komt de rook uit de schoorstenen van de kalkovens, draaien de wieken van de molen en vaart de veldschuit door de grachten. Bij aanraking van het scherm krijgt de betreffende plek op de maquette (met behulp van projectie) kleur en glans.

Crowdfunding met cadeau voor de gevers

In recordtijd werd het streefbedrag van 30.000 euro bereikt (293 schenkers). Op maandag 17 januari 2022 sloot de allereerste crowdfundingactie van het museum met een eindbedrag van 45.895 euro. Donateurs droegen niet alleen een steentje bij aan de restauratie en verlevendiging van de maquette, maar ontvingen er ook iets bijzonders voor terug. Zestig van hen ontvingen na afloop van de onthulling een certificaat met een foto van hun eigen miniatuur in de maquette. Dit als dank voor hun donatie van 150 euro. Naast alle gulle donaties van zowel particulieren als bedrijven uit de regio hebben ook de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en de Jacob van Wagtendonk Stichting bijgedragen aan de maquette.

Trefwoorden: museum, beleving, 75 jaar

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...