Geplaatst op: 13-04-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

The future of Leisure: Stapstenen naar een betere wereld

The future of Leisure: Stapstenen naar een betere wereld

Een positieve buzz. Zo mag je de sfeer wel typeren op het eerste landelijke congres van de academies voor leisure en eventmanagement van Breda University, Inholland, NHL Stenden en Willem de Kooning Academy. Met een mooi plenair programma en breakouts rond vier perspectieven: placemaking, inclusie, sustainability en technologie waar bezoekers werden uitgedaagd na te denken over het congresthema: the future of leisure. De start was spectaculair met een door ChatGPT en AI geschetst filmisch toekomstperspectief op leisure. Waren het nu echte of virtuele mensen in de video?

In dit artikel een verslag van keynotes die de toekomst van leisure onder de loep namen. Star Trek fan en professor innovatie Ian Yeoman over het denken van het ondenkbare en sustainable strategist Milan Meyberg die de stap maakt van wishful thinking maar wishful creating. Nieuwsgierig naar de reacties van de bezoekers? Kijk dan naar de aftermovie.


Ian Yeoman – De toekomst is science fiction

Het spits werd afgebeten professor innovatie Ian Yeoman van NHL Stenden. Voor Yeoman is de toekomst er eentje van disruptie en transformatie. Hij zette science fiction in de hoofdrol en dat leverde bijzondere inzichten op.

TheFutureOfLeisure


"Ik ben opgegroeid met Star Trek”, begon hij zijn betoog waarmee hij de futuristische toon duidelijke zette. "Ik praat over science fiction als een framework. Meestal denken we vanuit het heden naar de toekomst. Maar we moeten out-of-the-box denken en daarbij kan science fiction ons helpen.” Voor Yeoman is er niet één toekomstperspectief voor leisure maar er zijn meerdere toekomsten. "Je moet dus altijd een meervoudige lens hebben waarmee je kijkt. En zeker denken aan het ondenkbare.” Zelfs COVID-19 was voor Yeoman lang voor 2020 aannemelijk. "In 2006 schreef ik al een paper voor VisitScotland hoe zij zich op een SARS-uitbraak moesten voorbereiden.”

Maar onderzoek naar de toekomst is heel lastig want we worden beperkt door logische intuïtie. "Er is een focus op acceptatie van het logische. Onderzoek in toerisme, leisure en events is beperkt omdat we het ondenkbare niet durven denken.” En dan komt Star Trek weer om de hoek kijken met communicators, tablets, tricorders en holodecks die in de jaren zeventig van de vorige eeuw onmogelijk leken maar nu werkelijkheid zijn geworden. "In science fiction vragen we ons niet af of het gaat gebeuren maar wanneer het echt gaat gebeuren.” Hamvraag is hoe je science fiction werkelijkheid kunt maken.

Terug naar leisure gaat het met name over de story of the place. Als illustratie had Yeoman vier mogelijke toekomsten van de Wellington Zoo mee naar Breda genomen. Het werd een futuristische blik op de toekomst die hij met scenario fiction prototyping had ontwikkeld.

1 Utopia

Utopia is een wereld waar wild life en mensen in harmonie samenleven. Een wereld zonder hekken en kooien maar wel met een ethisch dilemma. Hebben dieren in Utopia dezelfde rechten als mensen?

2 Dystopia

In Dystopia is het paradijs verloren. Dit is een wereld waar dieren in gevangenschap worden gehouden om ze tentoon te stellen. Dat is hard nodig want door menselijk handelen en ziektes zijn veel soorten verdwenen.  Hier zit het ethische dilemma tussen het goede (behoud van soorten) en het kwade (geld verdienen met overgebleven dieren).

3 Technology Singularity

In deze toekomst trouw je met een robot want je kunt geen onderscheid meer maken tussen echte mensen en die het niet zijn. In de dierentuin kun je elk dier ter wereld zien maar je weet niet wat echt is en wat niet. Ethische vraag is of we een dierentuin zien of een technologische ervaring.

4 Fantasy

Het ecosysteem is ingestort maar de wetenschap heeft nieuwe dieren gecreëerd door klonen en genetische manipulatie. Je kunt in deze fantasywereld in de huid van een dier kruipen en voor een paar uur een wolf zijn.  Je kunt zelfs een levend dier maken en mee naar huis nemen. Ethische dilemma is hier hoever je kunt gaan met genetische experimenten.

Milan Meyberg – Stapstenen naar een betere wereld

Sustainable strategist Milan Meyberg had zowel een sombere als hoopgevende boodschap. Hij nam de aanwezigen mee in zijn verhaal van de planeet en acties die hij onderneemt om het goede voorbeeld te geven. Bij Meyberg gaat het niet om wishful thinking maar om wishful creating.

TheFutureOfLeisure


Volgens Meyberg kost onze manier van leven die de planeet en passant vernietigd inmiddels miljarden dollars per jaar. "De voordelen worden al lang overschaduwd door de nadelen. We hebben nog maar tien jaar de tijd tot de totale ineenstorting en moeten dus naar een revolutionaire snelheid van transitie.”

Voor Meyberg is sustainability is de enige businessstrategie. "We moeten minder van onze planeet vragen en de relatie tussen onze planeet en de business herstellen.” Dat is hard nodig: "Alhoewel er wetenschappelijke consensus is over de klimaatverandering investeren tegenstanders veel geld om de vergroeiing te vertragen. We snellen af op een ineenstorting van het ecosysteem. Dat is de realiteit die veel mensen niet beseffen. Wat we de komende tien jaar doen zal de toekomst voor duizenden jaren bepalen.”

Om die ineenstorting te voorkomen moeten we volgens Meyberg naar een nieuwe lifestyle die de wereld ingrijpend zal veranderen. "Het paradigma van deze wereld is een ego-centrische benadering waar we de hulpbronnen van de wereld gebruiken voor ons gemak. Een lineaire economie waar individualisme voorop staat. Maar we moeten naar een nieuwe eco-centrische wereldview met een diep respect voor de natuur.” Voor hem is alle leven op de wereld één systeem. "We moeten van rechten naar verantwoordelijkheid”, hield Meyberg de aanwezigen voor. "Van het gebruiken van de natuur naar samen met de natuur.”

Meyberg is niet iemand die alleen aan de zijlijn staat te roepen dat het anders en beter moet. Hij steekt ook de handen uit de mouwen in projecten die hij als stapstenen ziet naar een betere wereld.

Zo heeft hij een circulair festival opgezet. "Ik hoorde alleen maar dat het niet kon. Maar DGTL is inmiddes uitgeroepen tot het meest duurzame festival ter wereld.” Hij ziet nu dat veel meer festivals aanhaken. "Het is slechts een kwestie van tijd dat alle festivals circulair en duurzaam zijn.”

Meyberg stopte niet bij de festivals en trok de verblijfsrecreatie in met de vraag of je een eco-resort kan maken. Het antwoord was Basecamp IJmuiden, een resort met tiny houses. "Ik heb daar de kennis van de festivals vertaald naar een eco-community.” Basecamp IJmuiden groeide als kool van 5 naar 42 tiny houses en meer dan 40.000 bezoekers.

Inmiddels moet ook het buitenland geloven aan de missie van Meyberg en wordt Basecamp Eco Resorts Tanzania opgezet. Op 5,5 hectare staan al 25 accommodaties en zijn er nog 20 in aanbouw. "Het resort straalt een Utopia gevoel uit.”

Zijn activiteiten vat Meyberg mooi en vooral hoopvol samen: "Dit is niet wishful thinking maar wishful creating. Nieuwe ideeën zijn altijd idioot totdat het is gedaan. Als er genoeg mensen in het verhaal geloven en er financiering is, betekent dat het toekomstige narratief werkelijkheid wordt.”

Hij sloot af met een quote van Allan Kay: ‘De beste manier om de toekomst te voorspellen is die uit te vinden.’

Nog veel meer in Uncover

In eerstvolgende editie van Uncover, die in september 2023 verschijnt, volop aandacht voor alle sprekers, moderatoren, presentaties en workshops van het congres. Zodat je alles nog eens rustig kunt nalezen. Wil je op de hoogte worden gehouden van de verschijning van Uncover? Stuur dan een mailtje naar redactie@nrit.nl 

Trefwoorden: leisure, toekomst, placemaking, inclusie, duurzaamheid, technologie

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...