Geplaatst op: 12-04-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindelijk goedkeuring voor overname Landal GreenParks door Roompot

Eindelijk goedkeuring voor overname Landal GreenParks door Roompot
Foto: Dormio Waterpark Zwartsluis

Roompot mag van de Autoriteit Consument & Markt Landal GreenParks overnemen. Daardoor ontstaat een keten van 305 vakantieparken in Europa. Die overname heeft heel wat voeten in de aarde gehad omdat de autoriteiten bang waren voor te weinig concurrentie in Nederland. Daarom moesten eerst 30 Nederlandse vakantieparken worden overgedragen aan Dormio dat in één klap de tweede grootste keten is geworden. Op 18 april worden beide bedrijven samengevoegd.

Het overnameproces heeft jaren gelopen. Eind 2021 vroegen Landal en Roompot toestemming aan de Europese en Nederlandse mededingingsautoriteiten voor een samenvoeging van beide bedrijven. Uit Europa kwam al snel groen licht maar uit Nederland niet.

Zorgen om te weinig concurrentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wilde eerst meer onderzoek doen naar de concurrentie voor zowel huurders als eigenaren van vakantiewoningen. De ACM was bang dat de huurprijzen voor vakantiewoningen in Nederland door te weinig concurrentie zouden gaan stijgen. Ook voor eigenaren van vakantiewoningen zouden onvoldoende alternatieven overblijven. Landal en Roompot zijn een van de belangrijkste aanbieders van diensten aan vakantieparken die niet in hun bezit zijn. Roompot en Landal verzorgen dan bijvoorbeeld de verhuur, marketing of beheer van de vakantiewoningen of vakantieparken.

Dormio in één klap tweede keten van Nederland

Door de verkoop van 30 parken aan Dormio ontstaat er een tweede keten van importantie met 38 parken waarvan 32 in Nederland. Nummer drie op de lijst is Molecaten met 19 vakantieparken. Roompot heeft naast de 30 parken ook de merknamen Hogenboom en Largo aan Dormio verkocht.  Dormio Group brengt het overgrote deel van de aangekochte parken onder in een nieuw label.

"We zijn heel blij met de acquisitie”, zegt Don van Schaik, oprichter en CEO van Dormio Group. "Dit biedt ons ook voor de toekomst nieuwe mogelijkheden en sluit aan bij onze ambitie. We willen namelijk nog sterker vertegenwoordigd zijn in de Nederlandse markt, zodat nog meer gasten én woningeigenaren kennismaken met onze service en gastvrijheid.”

De parkmedewerkers van Roompot en Landal GreenParks die op de overgenomen parken werken, gaan over naar Dormio Group, met behoud van arbeidsvoorwaarden en opgebouwde dienstjaren. Het personeelsbestand van Dormio groeit daardoor van 400 naar 600 medewerkers.

Overname al op 18 april

Ook bij Roompot en Landal GreenParks is verheugd gereageerd over de goedkeuring van de ACM. Na het akkoord van zowel de Europese en Nederlandse mededingingsautoriteiten kan de overname van Landal GreenParks door Roompot op dinsdag 18 april 2023 plaatsvinden.

Roompot en Landal GreenParks starten met de integratie van beide organisaties. Een eerste stap in de integratie is de samenstelling van een gezamenlijke directie. Zoals aangekondigd in juni 2021 wenst het bedrijf een regionale spreiding van medewerkers te behouden en in een internationale setting talenten optimaal te benutten. Het zal daarom vanuit meerdere kantoren in Nederland opereren en via regionale kantoren in het buitenland vertegenwoordigd zijn.

Na de overname van Landal en het afstoten van parken aan Dormio beschikt Roompot over 305 parken met ruim 30.000 vakantieaccommodaties en campingplaatsen in 11 Europese landen. In 2022 werden ruim 25 miljoen overnachtingen door beide bedrijven genoteerd. Bedrijven maken geen financiële voorwaarden van de transacties bekend.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, fusies, overnames

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

09/06/23
Exclusief voor leden
Arriva ziet kans voor internationale treinverbinding Groningen - Amsterdam
OV-vervoerder Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 2026 de internationale treinverbinding tussen Groningen en Parijs te rijden. Met deze treindienst speelt het vervoersbedrijf in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer op afstanden tot rond de 500 km. Door regelgeving moest Arriva deze wens vroeg bekendmaken.
09/06/23
Wandelbond start met Kleuter4daagse
Na de introductie van de landelijke Peuter4daagse in 2022, faciliteert Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) sinds dit jaar de landelijke Kleuter4daagse! Met dit wandelfeest voor kinderen uit groep 1 en 2 ervaren de kleuters hoe leuk het is om vier dagen te wandelen en een medaille te verdienen.
09/06/23
Divi Resorts maakt schoolontbijt mogelijk
Het Aruba ontbijtproject is op 1 juni van start gegaan en wordt mogelijk gemaakt door Divi Resorts, dat met een 7-tal hotels in de Caribbean betrokken is bij de lokale gemeenschappen. Het initiatief valt onder het Divi Cares programma.
08/06/23
Ruim 40.000 vakantiegangers willen proefslapen in Cadzand
Ruim 40.000 mensen schreven zich al in voor een proefslaapweekend op het nieuwe park in het Zeeuwse Cadzand. EuroParcs stelt 40 Beach lodges kosteloos beschikbaar.
08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
08/06/23
Brand in Nightjet trein
De Nightjet-nachttrein, die van Innsbruck naar Amsterdam en Hamburg reed, is gisteravond gestrand door brand aan boord. Dat gebeurde in de Terfnertunnel in het Oostenrijkse Tirol. De bovenleiding viel op enkele auto’s en die vlogen in brand.
07/06/23
Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren
Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.
07/06/23
Datalandschap Wegwijzer gepresenteerd
Gisteren is op de LDA Kennisdag de ‘Datalandschap Wegwijzer’ gepresenteerd. In deze publicatie van de Landelijke Data Alliantie zijn rond drie thema’s de belangrijkste databronnen opgenomen.

||| Agenda |||

27/06/23
27/06/23 t/m 27-06-23: Embrace Growth
Op dinsdag 27 juni organiseert BookingExperts de eerste editie van het kennisevent Embrace. Voor en ...
04/07/23
04/07/23 t/m 04-07-23: Inspiratiesessie Natuurinclusiviteit in het vrijetijdsdomein
Natuur is de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Op dinsdagmiddag 4 juli 2023 is...
25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...