Geplaatst op: 24-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Vorige week viel magazine R&T 1 bij de abonnees op de mat. Deze verscheen nog nét vóór de Provinciale Statenverkiezingen en dat was te merken.

Natuurlijk koos de redactie ervoor om het pleidooi tot meer ruimte voor recreatie van Destinatie Nederland met daarbij de meningen van beleidsmakers en brancheorganisaties op te nemen. Naast de meningen ook de 6 hoofdpunten in een makkelijk overzicht.

Na een roerig 2022 is iedereen in de sector benieuwd naar Trends & Verwachtingen. Dat staat in het gelijknamige artikel. Grote namen uit de wereld van onderzoek, attractieparkindustrie en de reiswereld staan bij elkaar.

Het Hanzejaar werd in dit nummer gepresenteerd. Nu is ook deze week officieel de informatie bekendgemaakt. Maar de achtergronden van het jaar zijn voor vakgenoten veel interessanter en die vind je in het R&T-artikel.

"Een gemeente moet nooit meer een Floriade organiseren,” de prikkelende opinie van kenner Hans van Driem. Een mening waar de net afgeronde Floriade niet blij van wordt maar het is wel goed dat gemeenten en instellingen nadenken over dit bijzondere evenement. Inmiddels vind je dit artikel ook online.

We openen R&T 1 met het programma Brabant Herinnert. Een interview met programmadirecteur Femke Klein. Online hebben we extra informatie staan over de evenementen die worden gehouden door Brabant Herinnert.

Ben je actief in de combinatie van erfgoed en het aantrekken of ontvangen van bezoekers? Dan mag je zeker niet het artikel missen over de Leefstijlvlinder met de toolkit cultuur- en erfgoedbeleving.

In Waardevol toerisme, een balanceeract komt aan bod waar veel regio’s en bestemmingen mee worstelen. Is er een gouden formule gevonden na onderzoek. Nee, dat niet maar met de data is wel een betere aanpak nodig. Duik daar in als je vanuit je bedrijf of beleid met dit onderwerp balans in toerisme bezig bent.

Tot slot een van mijn persoonlijke favorieten. Het is er, een nieuwe generatie biobased en circulaire accommodaties. De proefwoning verrees in Middelburg. Het is geen model of concept, het is gewoon gebouwd. Uit die ervaringen proef je waar het naartoe kan met de volgende generatie vakantieparken.

En natuurlijk is er aandacht voor het Trendcongres 2023 – Tourism Futures. Het programma is nu af. Het is breed, met topnamen en het ideale moment om kennis te delen en te halen. Kom naar Leeuwarden op 20 april. 3 keynote sprekers en 9 workshops. Tot eind maart nog te boeken tegen Early Bird tarief. Wij zijn er, jij ook? (Ja toch)

Er staat nog veel meer in magazine R&T. Nog geen deelgenoot van de R&T community? Neem een abonnement en laat je 6x per jaar inspireren.

Tot de 20e april, groeten,
Redactieteam magazine R&T.

Trefwoorden: magazine, inhoud,

||| Blogs |||

05/04/23
Pak het leiderschap in human capital
De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/05/23
Exclusief voor leden
Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
25/05/23
Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
25/05/23
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
24/05/23
Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.