Geplaatst op: 21-03-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe kijken industry-leaders naar de toekomst van toerisme?

Hoe kijken industry-leaders naar de toekomst van toerisme?
Foto: Messe Berlin

De ITB in Berlijn had een omvangrijk congresprogramma. De redactie van NRIT pikte de krenten uit de pap en doet deze week verslag. Hoe kijken de leiders van grote toeristische organisaties naar de toekomst van reizen en toerisme? Een interessante discussie die vooral over duurzaamheid, arbeidsmarkt en de waarden van reizen ging.

Voor Julia Simpson van de World Travel & Tourism Council (WTTC) is de branche heel waardevol voor de wereldeconomie. "Travel & toerisme is heel veerkrachtig gebleken en is weer helemaal terug. Volgend jaar verwachten we wereldwijd op pre pandemisch niveau te zitten. Natuurlijk zijn er veel bedrijven regio’s die dat nu al halen maar China is pas net open en zakelijk reizen is nog niet op niveau.”

Nadenken over waarde van reizen

Ook Soren Hartman van Federal Association of the German Tourism Industry BTW ziet in de vraag dat we terug zijn maar wel op een financieel problematisch niveau. "We hebben nog veel werk te doen. De uitdagingen rond duurzaamheid en digitalisering hebben meer vlucht gekregen tijdens de pandemie. Als we duurzaam willen reizen, zullen klanten meer moeten betalen en moeten ze nadenken over de waarde van reizen.” Volgens Hartman zal de reisbranche haar model compleet moeten veranderen: "Reizen heeft waarde en mensen willen graag reizen. We moeten dus de waarde verkopen en niet alleen maar focussen op de prijs.”

Niet met een knoop in je maag op reis

Eduardo Santander van European Travel Commission (ETC) wil vooral het voorbeeld aan jonge mensen geven en daarbij doelt hij op de klimaatinspanningen voor de sector. "We willen niet dat mensen op reis gaan met een knoop in hun maag omdat ze denken dat ze iets fouts doen.” Santander ziet dat de sector in multicrisis zit en een fase van transformatie doormaakt. En transformatie gaat alleen met echte actie. "Onze rol is niet de toekomst voorspellen naar vorm te geven. Wij moeten de wereld veranderen met oplossingen voor de toekomst.”

Vertrouwen van jongeren verloren

Alessandra Priante benoemde de olifant in de kamer: "We hebben tijdens de pandemie het vertrouwen van jongeren verloren om in onze branche een toekomst op te bouwen. Het is essentieel dat we laten zien dat ze een goede carrière in toerisme kunnen hebben. Als we de jongeren verliezen, verliezen we de toekomst van de sector.” Dat gaat volgens Priante hand in hand met een transitie naar beter toerisme. "We moeten echt duurzaam worden. Elke bestemming vraagt zich nu af hoeveel toeristen ze aankunnen en wat ze precies willen.”

Kleine bedrijven meenemen in verduurzaming

Die uitdaging op de arbeidsmarkt is volgens Simpson vooral in de westerse wereld een probleem.” Zij ziet dat we rond het klimaatdebat al mooie stappen zetten maar er tegelijkertijd nog veel werk aan de winkel is. "Onze carbon intensity gaat sneller omlaag dan de groei van de sector. Dat betekent dat we per reiziger steeds minder uitstoten.” Maar we moeten onze uitstoot veel beter monitoren: "Je moet je eigen feiten op een rijtje hebben, anders gaan anderen onze de getallen vertellen. Simpson ziet veel goede initiatieven zoals het project Sustainable Hotels. "De meeste hotels zijn klein en niet aangesloten bij grote ketens. We geven ze handvatten om duurzamer te worden. Ze kunnen op 12 gebieden actie ondernemen.”

Transparantie en actie

Voor Hartman is de basis van alle discussie dat mensen moeten begrijpen dat reizen belangrijk voor ze is. "Ook voor de bestemming omdat we daar waarde toevoegen.” Volgens Hartman moeten we reizigers terugbrengen maar ook transparant zijn op sustainability en vooral actie ondernemen. "We moeten echt de uitstoot verminderen. Compenseren is niet genoeg. Verander je leven en je wijze van reizen. Combineer werken met vakantie.” Voor Hartman moet de branche de kansen die digitalisering biedt  aangrijpen om de uitstoot verminderen. "Het grootste probleem is dat we in de digitalisering iedereen mee moeten nemen. Alleen de grote spelers kunnen nu mee. We moeten ook kleine en middelgrote bedrijven daarin meenemen. "

Toerisme voor iedereen

Voor Santander gaat kwaliteit van reizen voor kwantiteit. "Wil je sturen op winstmaximalisatie of wat je aan een gemeenschap geeft. Ik kies niet voor toerisme dat alleen voor de rijken is.”

Trefwoorden: reisbranche, reizen, toerisme, toekomstvisie, duurzaamheid, arbeidsmarkt

||| Blogs |||

05/04/23
Pak het leiderschap in human capital
De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/05/23
Exclusief voor leden
Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
25/05/23
Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
25/05/23
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
24/05/23
Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.