Geplaatst op: 28-02-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gedetailleerde regionale cijfers over toerisme beschikbaar

Gedetailleerde regionale cijfers over toerisme beschikbaar
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Hoe ontwikkelt het toerisme zich in de diverse regio’s van Nederland? En wat betekent dat voor drukte in een bepaald gebied? Datavragen die voor beleidsmakers uitermate relevant zijn en waar tot voor kort maar mondjesmaat antwoord op kon worden gegeven.

In het Data Center Toerisme (DCT) zijn nu de CBS-cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties (SLA) op  COROP niveau beschikbaar gemaakt. Nederland telt 40 COROP-gebieden en dat geeft een fijnere regionale indeling dan provincie of toeristengebied. In de nu beschikbare datasets staan gegevens over gasten en overnachtingen per COROP-gebied naar type accommodatie, herkomst en maand van het jaar.  De onderzoekers hebben ook de toeristische druk berekend. Zowel de intensiteit (aantal overnachtingen per 100 inwoners per dag) als de dichtheid (aantal overnachtingen per dag per km2). Alle gegevens zijn tot en met oktober 2022 bijgewerkt. 

Toeristisch intensiteit

In 2021 was de toeristische intensiteit het hoogst in de COROP-gebieden Overig Zeeland (8,34), Zeeuws-Vlaanderen (6,76), Zuidoost-Drenthe (4,66), Noord-Drenthe (4,20) en Noord-Limburg (4,01). De toeristische intensiteit geeft een verhouding aan tussen de omvang van de bevolking en het aantal overnachtingen van toeristen. De toeristische intensiteit was het laagst in Zuidoost-Zuid-Holland (0,25), Delft en Westland (0,47), Oost-Zuid-Holland (0,54), Utrecht (0,62), Overig Groningen (0,64) en Zuidwest-Gelderland en West-Noord-Brabant (beiden 0,65). 

Toeristische dichtheid

Je kunt ook op een andere manier naar druk op een gebied kijken en dat is de dichtheid van toeristen in aantallen overnachtingen per km2. Dan zien we een heel ander lijstje met aan kop veel meer stedelijke gebieden zoals  Agglomeratie Haarlem (36,46), Groot-Amsterdam (32,88), Agglomeratie 's-Gravenhage (28,07), Overig Zeeland (22,25) en Zuid-Limburg (20,45). Het minst druk is het dan in Overig Groningen (1,97), Zuidwest-Gelderland (2,34), Zuidoost-Friesland (2,46), Zuidoost-Zuid-Holland (2,64 en West-Noord-Brabant (3,41).

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/kennisbank/impact-van-toerisme/actualisatie-regionaal-inzicht-in-toeristische-druk-gasten-en-overnachtingen-.htm
Trefwoorden: toerisme, onderzoek, data, gasten, overnachtingen, logiesaccommodaties, horeca, hotels, verblijfsrecreatie, vakantieparken, huisjesterreinen, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, herkomst, bestemming

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/03/23
Amsterdam start campagne Stay Away tegen overlastgevend toerisme
Amsterdam start onlineontmoedigingscampagne voor overlasttoeristen. Vooralsnog alleen gericht op Britse mannen van 18 tot 35 jaar maar later in het jaar ook voor overlastgevende bezoekers uit Nederland en andere EU-landen.
29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
27/03/23
Exclusief voor leden
Ondanks toegenomen aantal toeristische gasten moet wagamama herstructureren
De rechtbank heeft een akkoord bereikt tussen restaurantketen wagamama en alle stakeholders over de financiële herstructurering van het bedrijf. De herstellende bezoekcijfers bleken niet genoeg om het bedrijf om aan de schuldenlast te ontsnappen en dat maakt herstructurering nodig.
24/03/23
Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties
Vorige week viel magazine R&T 1 bij de abonnees op de mat. Deze verscheen nog nét vóór de Provinciale Statenverkiezingen en dat was te merken.
24/03/23
VvKR verwelkomt 450e lid: WESTreizen
Nieuw lid VvKR. Het aantal leden van Vvkr groeit na covid19.
23/03/23
Trendcongres 2023: Tourism Futures
Na de pandemie gaan we eindelijk weer live met het Trendcongres. Het team van NRIT heeft samen met de hogescholen een mooi programma gemaakt rond het thema Tourism Futures.