Geplaatst op: 22-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Schoolkinderen schenken honderd vogelhuisjes aan DierenPark Amersfoort

Schoolkinderen schenken honderd vogelhuisjes aan DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort ontvangt honderd vogelhuisjes van School op de Berg. De basisschool bestaat dit jaar honderd jaar en schenkt daarom de zelfgeschilderde huisjes aan het park dat dit jaar haar 75e verjaardag viert. "Onze leerlingen komen geregeld in het dierenpark en vinden het fantastisch om de inheemse natuur te helpen”, vertelt juf Ans Horst. Een groepje kinderen hangt vandaag het eerste houten huisje op. "Zo snel mogelijk krijgen de 99 andere houten huisjes een passende plek verspreid in het dierenpark”, belooft Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid. Nu het voorjaarszonnetje doorbreekt, dienen de houten huisjes als nestje voor de inheemse vogels. Tegelijkertijd helpen de nestkasten in de bestrijding van de eikenprocessierups.

 

Het eerste vogelhuisje hangt op de Kwetterterp, het deel in het park waar de Nederlandse natuur centraal staat. De houten huisjes worden beschilderd door de leerlingen van de onder- en bovenbouw. DierenPark Amersfoort is heel blij met de genereuze gift van de basisschool. "Wij waarderen de inzet van de kinderen en zijn dankbaar dat deze leerlingen hun steentje bijdragen aan de natuur. Dat moedigen wij als park alleen maar aan”, vertelt Clemont. Uit onderzoek blijkt dat vogels de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zijn. "Inheemse vogels, zoals de koolmees en de pimpelmees, vinden de rups een lekkere snack. Zo helpen de vogels ons de overlast van de rupsjes te verminderen.” De vogelhuisjes zijn getimmerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nadat de huisjes af waren, kregen alle leerlingen de creatieve opdracht om met stiften en verf de vogelhuisjes te beschilderen. "De kleuren rood en oranje zijn weggelaten, want deze kleuren werken afschrikwekkend voor vogels. En dat willen we natuurlijk niet”, licht Ans toe. 

 

"Het honderdjarig bestaan van onze basisschool leeft bij alle leerkrachten en leerlingen, iedereen is dolenthousiast”, benadrukt Ans. "Het beschilderen en schenken van de huisjes is een van de activiteiten die dit jaar wordt georganiseerd.” Ook DierenPark Amersfoort viert dit jaar feest, want het park bestaat 75 jaar. Het park zet zich in voor natuurbehoud, zowel in de achtertuin en op het schoolplein als buiten de landgrenzen. "De leerlingen van School op de Berg kunnen niet wachten om samen met vader, moeder, opa en oma hun zelfgeschilderde vogelhuisje en de jonge vogels te spotten in Dierenpark Amersfoort”, vertelt Ans. "Wij hopen dat deze actie meerdere kinderen activeert om zich ook in te zetten voor de natuur. Deze kinderen hebben al een heel mooie bijdrage geleverd”, sluit Clemont af.  

 

Link: https://dierenparkamersfoort.nl/kwetterterp/,https://www.youtube.com/watch?v=6I8klVGyDD0

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.
03/10/23
Exclusief voor leden
Rebranding Saudia in teken digitale transformatie
Saudia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabië, onthulde haar nieuwe merkidentiteit. Deze nieuwe identiteit is in lijn met een breder strategisch digitaal transformatieplan gericht op het versterken van de ondersteuning van de luchtvaartmaatschappij voor de nationale ambitie Vision 2030.
03/10/23
Belangstelling voor failliet Vacansoleil
Het proces om te komen tot een doorstart van Vacansoleil na het faillissement is begonnen. Er hebben zich vele geïnteresseerde partijen gemeld bij de curatoren Ben Arends en Lodewijk Hox.
02/10/23
Fietsvakantie in eigen land steeds populairder
Fietsvakanties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden is dat veel mensen inzien dat ons eigen land tal van mooie plekken heeft, die je op de fiets natuurlijk goed kunt verkennen. Daarbij komt ook dat sinds de opkomst van de e-bike, het fietsen nog meer in trek is dan dat dit daarvoor het geval was.
02/10/23
Exclusief voor leden
Aangrijpende klankbeleving Panorama Ysselsteyn
Op 13 oktober 2023 start op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, net over de Brabantse grens in Limburg, een aangrijpende klankbeleving genaamd Panorama Ysselsteyn.
02/10/23
Vernieuwing Schipholbrug blokkeert staande mastroute
Rijkswaterstaat verbreedt en vernieuwt de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze beweegbare brug is onderdeel van de oostelijke Staande Mastroute. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bekende recreatieve staande mastroute.
02/10/23
CORPUS werkt samen met Oogfonds
Het Oogfonds en educatieve attractie CORPUS, het interactieve reisavontuur door het menselijk lichaam, bundelen hun krachten om het onderzoek naar erfelijke oogziekten mogelijk te maken.
02/10/23
40% minder ruimte voor prive jets op Schiphol
Er is minder ruimte voor privévliegtuigen op Schiphol vanaf 31 maart 2024. Dat staat in Schiphols capaciteitsdeclaratie, het officiële document met daarin de beschikbare capaciteit voor het zomerseizoen 2024.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...