Geplaatst op: 13-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

Krijgen recreatie en toerisme genoeg ruimte?

Krijgen recreatie en toerisme genoeg ruimte?


In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart roepen brancheorganisaties Gastvrij Nederland en Destinatie Nederland de provincies op toerisme en recreatie de ruimte te geven. Onder meer de bereikbaarheid van steden en populaire recreatielocaties staat onder druk. De vrijetijdseconomie moet een heldere plek krijgen in collegeprogramma’s.

De twee brancheorganisaties zien dat de gastvrijheidssector in Nederland zorgt voor welvaart én welzijn en raakt terreinen als wonen, verkeer en natuur. Dit zijn taken die uitgerekend goed passen bij het besturen van de provincies. In een maandag uitgebracht manifest pleiten de initiatiefnemers er dan ook voor dat de brede gastvrijheidssector een plek krijgt in elk toekomstig provinciaal collegeprogramma.

 

6 punten voor ruimte

In het manifest zetten Gastvrij Nederland en Destinatie Nederland aan de hand van zes punten uiteen hoe de provincies de brede gastvrijheidssector voldoende ruimte kunnen geven. "Het gaat ons hierbij niet alleen om het creëren van fysieke ruimte, waarvan wij weten dat die schaars is”, aldus Herre Dijkema, directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, namens de initiatiefnemers. "Wij willen ook meer aandacht voor bijvoorbeeld verduurzaming en investeringen in infrastructuur. Alles wat recreatie en toerisme stimuleert.”

 

Creëren en verduurzamen

Gastvrij Nederland en Destinatie Nederland zien meerdere manieren om extra ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door vrijkomende landbouwgronden om te vormen tot recreatiegebieden en te stoppen met het afsluiten van bestaande gebieden. Toerisme en recreatie kunnen wanneer goed uitgevoerd vaak prima samengaan met natuurbescherming. Daarnaast is het van belang de gastvrijheidssector te betrekken bij de verduurzaming van gebieden. Hierbij zouden regelingen om te verduurzamen voor ondernemers makkelijker vindbaar en beter bruikbaar moeten zijn.

 

Zorgen om bereikbaarheid

Willen recreatieve en toeristische voorzieningen kunnen floreren dan is het essentieel dat zij goed bereikbaar zijn. Het schrappen van bijvoorbeeld buslijnen is ongewenst. De provincies worden juist in het manifest gevraagd om investeringen in vervoersopties en infrastructuur op peil te houden. En hierbij oog te hebben voor zowel het provinciale wegennet als voor wandel- en fietsnetwerken.


Vakantieparken zijn geen woonwijken

Tot slot vragen Gastvrij Nederland en Destinatie Nederland de recreatieparken bestemd te houden voor recreatie. Permanente bewoning moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Geregeld wordt er op vakantieparken langdurig gewoond en dat heef een negatieve invloed op de vitaliteit en recreatieve functie.

 

Handreiking aan provincies

‘’Met dit manifest doen wij een handreiking aan de provincies’’, aldus Dijkema. "Als brede gastvrijheidssector vragen wij niet alleen, wij willen absoluut ook meedenken en meedoen. De kennis en kunde bij ondernemers, destinatie- en citymarketingorganisaties en brancheverengingen is groot. Maak hier als provincie gebruik van zodat we met elkaar de ruimte creëren die toerisme en recreatie nodig hebben.”

 

Het manifest Geef toerisme en recreatie de ruimte! is tot stand gekomen in samenwerking tussen Destinatie Nederland, het landelijk netwerk van destinatie- en citymarketing organisaties, en Gastvrij Nederland, het platform van branches en organisaties uit de gastvrijheidssector.

Stevig debat

Vanavond is er een besloten bijeenkomst in Den Haag van de twee organisaties waarin het manifest wordt gepresenteerd. Onder andere Jeroen Joon, wethouder in Apeldoorn en lid van de Taskforce Gastvrijheidsindustrie namens VNG. Marcel Hielkema (VNO-NCW) is directeur van Scalabor, een sociaal ontwikkelbedrijf in Arnhem. Hank Bartelink, directeur-bestuurder Landschappen NL gaat in op het landschappelijk beleid voor provincies.

De sprekers komen eerst aan bod maar daarna wordt de verbinding gemaakt met de landelijke politiek. In een panelgesprek met de Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA), Roy de Witte (gedeputeerde Overijssel), Peter van 't Hoog (gedeputeerde Gelderland), Tim Slager (Molecaten) en aanwezigen in de zaal wordt het manifest besproken. Het gaat om grote keuzes in een Nederland dat steeds meer stedelijk ruimtebeslag ziet opkomen volgens PBL.

In de Download van dit artikel vind je de 2-pagina versie van het manifest ‘Geef toerisme en recreatie de ruimte!’.

Trefwoorden: provincie, toerisme, recreatie, gastvrijheid, bereikbaarheid, beleid, dmo, destinatie,

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





    ||| Nieuws |||

    27/03/24
    Uitbreiding KLM-busdienst
    Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
    27/03/24
    My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
    De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
    27/03/24
    Exclusief voor leden
    Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
    Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
    26/03/24
    Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
    Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
    26/03/24
    Reiziger wil directe vlucht
    Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
    26/03/24
    Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
    Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
    25/03/24
    Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
    Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
    25/03/24
    Exclusief voor leden
    Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
    Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

    ||| Agenda |||

    18/04/24
    18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
    Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    11/06/24
    11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
    Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
    24/06/24 t/m 26-06-24
    24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
    Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...