Geplaatst op: 07-02-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Waar vlogen we in 2022 naar toe?

Waar vlogen we in 2022 naar toe?
Afbeelding van jurgenversteeg1 via Pixabay

In 2022 reisden 61,3 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is ruim 2 keer zoveel als in 2021, maar nog altijd een kwart minder dan in 2019. Waar vlogen al die passagiers naar toe?

Veruit de meeste passagiers (75%) bleven in Europa. Voor de pandemie lag het aandeel Europa iets lager (73%). Intercontinentaal werd er in 2022 ten opzichte van 2019 veel minder naar Azië gevlogen (aandeel van 9% naar 6%). Noord-, Midden-Amerika wonnen aandeel (van 11,5% naar 13%). Ook Zuid-Amerika wist een half procentpunt aandeel te winnen en kwam uit op 2,5%. Afrika bleef stabiel op 4,1%.

Passagiers van en naar Nederlandse luchthavens naar werelddeel, aandeel in %, 2019 vs 2022
Luchtvaart2022

Bron: CBS

Meest populaire luchthaven waarop vanuit Nederland werd gevlogen was Barcelona El Prat met 1,5 miljoen passagiers, gevolgd door Londen Heathrow, Malaga, Lissabon en Dublin met elk 1,1 miljoen passagiers. De top 10 wordt gecomplementeerd door Kopenhagen en Rome Leonardo da Vinci met elk 1 miljoen passagiers van en naar Nederland en Alicante en Parijs Charles de Gaulle met elk 900.000 passagiers. 

Van alle luchthavens waren Alicante (+/-0%), Malaga (+/-0%), Barcelona (-6%), Lissabon (-8%) en Rome (-9%) het meest hersteld van de pandemie. Het valt op dat vooral toeristische bestemmingen al ver zijn hersteld. Bestemmingen die het meer van zakelijk bezoek moeten hebben, zitten nog eenvijfde tot een kwart onder het niveau van 2019

Passagiers van en naar Nederlandse luchthavens naar 10 populairste luchthavens, in miljoenen, 2019 vs 2022
Luchtvaart2022
Bron: CBS
Trefwoorden: luchtvaart, luchthavens

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.