Geplaatst op: 06-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Eerste inclusiepact in de Nederlandse recreatiesector is een feit: ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’

Eerste inclusiepact in de Nederlandse recreatiesector is een feit: ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’

Op woensdag 1 februari 2023 hebben 16 partijen tijdens een bijeenkomst in het Apeldoornse dierenpark de handen ineengeslagen voor een nog toegankelijker Apenheul. Door dit eerste zogenoemde inclusiepact geven zij samen verdere invulling aan het VN-Verdrag voor de rechten van de mensen met een handicap op toerisme en plezier én aan het reduceren van ongelijkheid (SdG doel nr. 10). Met dit inclusiepact ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’ worden heel praktische toezeggingen gedaan die snel zullen leiden tot een nog betere toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking.

 

Ervaringsdeskundigen brengen verbeterpunten in kaart

De basis voor het inclusiepact is gelegd door ervaringsdeskundigen. Zo bezocht het zogenaamde Rebellenteam van Joint Projects Apenheul. Dit team bestaat uit ervaringsdeskundigen die opgeleid zijn om tijdens de gehele klantreis (voor, tijdens en na een bezoek) zoveel mogelijk aspecten van de toegankelijkheid te signaleren en te rapporteren. Daarnaast konden ervaringsdeskundigen een enquête invullen over het perfecte dagje uit in een dierentuin.

 

Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!

Erwin Cheizoo, Parkmanager van Apenheul, vertelde hoe hij het bezoek van de Rebellen heeft ervaren: "Toegankelijke Recreatie ging pas écht voor mij leven nadat de Rebellen op bezoek waren geweest. Hun ervaringen raakten mij en gaven extra inzicht in hoe wij Apenheul op dit gebied nog meer kunnen verbeteren”, aldus Cheizoo.

 

Concrete bijdragen van onderwijs, bedrijfsleven, fondsen en stichtingen

De volgende partijen gaan samen met Apenheul aan de slag om de beleving voor bezoekers met een beperking verder te verbeteren: ACEC, Accessibility, Accres, Aventus, Bartiméus Fonds, De Zonnebloem, Gemeente Apeldoorn, HandicapNL, Joint Projects, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Provincie Gelderland, Saxion Hogescholen, Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid, Stichting Present Apeldoorn, Stichting Present Nederland, United Care en VNG.

 

Steun van overheden

Ook de overheid was goed vertegenwoordigd op de bijeenkomst. Het ministerie van VWS heeft de totstandkoming van het inclusiepact gefinancierd. De wethouder Inclusie van de gemeente Apeldoorn, Sunita Biharie, gaf in een warm betoog aan dat inclusie hoog op de agenda staat: "De gemeente heeft in haar begroting de komende jaren extra middelen vrijgemaakt, ook voor de toegankelijkheid. Ook werkt ze momenteel aan een Lokaal Inclusie Actieplan”. De toerismegedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter van ’t Hoog sprak via een videoboodschap: "Graag steunen wij de doorontwikkeling van de standaard aanpak voor toegankelijke dierentuinen voor de brede recreatiesector.”

 

Stappenplan

Om tot dit inclusiepact te komen, zijn verder de volgende stappen gezet: Een onderzoek op nationaal en internationaal niveau naar toegankelijkheid bij dierentuinen; een Road Map ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij! 2023-2024’; en gesprekken met stakeholders op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.

 

Inclusiepact in de recreatiesector

Karin Stiksma, Leisure Strateeg en projectleider van Joint Projects, benadrukte het belang van dit Inclusiepact voor andere dierentuinen en zelfs voor de bredere recreatiesector: "De ervaringen die we met elkaar hebben opgedaan, kunnen we verwerken tot een aanzet voor een standaardaanpak voor andere dierentuinen. En met wat aanpassingen is deze aanpak zeker ook te gebruiken door andere bedrijven in de dag- en verblijfsrecreatie. Er staan al twaalf NVD-dierentuinen en zeven andere recreatiebedrijven te trappelen om ook inclusiepacten te sluiten.” Verder onderstreepte Stiksma het belang van vrijetijdsbesteding: "Vrijetijd is geen luxe, maar een noodzaak. Vrijetijd gaat over ontdekken, ontmoeten, zien en gezien worden. Het is dus van belang dat recreatie voor iedereen toegankelijk is”. Ook ging ze in op de maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie; zowel de economische waarde als de waarde voor de leefomgeving en voor sociale processen. De sector vormt 4,4% van het BBP; er worden 91,2 miljard aan toeristisch recreatieve bestedingen gedaan. Ook is het goed voor 7.7% van de werkgelegenheid. Daarnaast is de positieve invloed van de sector op ontmoetingen, op diversiteit, op inclusie en op sociale cohesie groot (bron: Maatschappelijke Waarde van Toerisme en Recreatie, 2022).

 

Trefwoorden: Inclusieplan, toegankelijkheid, beperking

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...