Geplaatst op: 06-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Eerste inclusiepact in de Nederlandse recreatiesector is een feit: ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’

Eerste inclusiepact in de Nederlandse recreatiesector is een feit: ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’

Op woensdag 1 februari 2023 hebben 16 partijen tijdens een bijeenkomst in het Apeldoornse dierenpark de handen ineengeslagen voor een nog toegankelijker Apenheul. Door dit eerste zogenoemde inclusiepact geven zij samen verdere invulling aan het VN-Verdrag voor de rechten van de mensen met een handicap op toerisme en plezier én aan het reduceren van ongelijkheid (SdG doel nr. 10). Met dit inclusiepact ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’ worden heel praktische toezeggingen gedaan die snel zullen leiden tot een nog betere toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking.

 

Ervaringsdeskundigen brengen verbeterpunten in kaart

De basis voor het inclusiepact is gelegd door ervaringsdeskundigen. Zo bezocht het zogenaamde Rebellenteam van Joint Projects Apenheul. Dit team bestaat uit ervaringsdeskundigen die opgeleid zijn om tijdens de gehele klantreis (voor, tijdens en na een bezoek) zoveel mogelijk aspecten van de toegankelijkheid te signaleren en te rapporteren. Daarnaast konden ervaringsdeskundigen een enquête invullen over het perfecte dagje uit in een dierentuin.

 

Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!

Erwin Cheizoo, Parkmanager van Apenheul, vertelde hoe hij het bezoek van de Rebellen heeft ervaren: "Toegankelijke Recreatie ging pas écht voor mij leven nadat de Rebellen op bezoek waren geweest. Hun ervaringen raakten mij en gaven extra inzicht in hoe wij Apenheul op dit gebied nog meer kunnen verbeteren”, aldus Cheizoo.

 

Concrete bijdragen van onderwijs, bedrijfsleven, fondsen en stichtingen

De volgende partijen gaan samen met Apenheul aan de slag om de beleving voor bezoekers met een beperking verder te verbeteren: ACEC, Accessibility, Accres, Aventus, Bartiméus Fonds, De Zonnebloem, Gemeente Apeldoorn, HandicapNL, Joint Projects, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Provincie Gelderland, Saxion Hogescholen, Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid, Stichting Present Apeldoorn, Stichting Present Nederland, United Care en VNG.

 

Steun van overheden

Ook de overheid was goed vertegenwoordigd op de bijeenkomst. Het ministerie van VWS heeft de totstandkoming van het inclusiepact gefinancierd. De wethouder Inclusie van de gemeente Apeldoorn, Sunita Biharie, gaf in een warm betoog aan dat inclusie hoog op de agenda staat: "De gemeente heeft in haar begroting de komende jaren extra middelen vrijgemaakt, ook voor de toegankelijkheid. Ook werkt ze momenteel aan een Lokaal Inclusie Actieplan”. De toerismegedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter van ’t Hoog sprak via een videoboodschap: "Graag steunen wij de doorontwikkeling van de standaard aanpak voor toegankelijke dierentuinen voor de brede recreatiesector.”

 

Stappenplan

Om tot dit inclusiepact te komen, zijn verder de volgende stappen gezet: Een onderzoek op nationaal en internationaal niveau naar toegankelijkheid bij dierentuinen; een Road Map ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij! 2023-2024’; en gesprekken met stakeholders op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.

 

Inclusiepact in de recreatiesector

Karin Stiksma, Leisure Strateeg en projectleider van Joint Projects, benadrukte het belang van dit Inclusiepact voor andere dierentuinen en zelfs voor de bredere recreatiesector: "De ervaringen die we met elkaar hebben opgedaan, kunnen we verwerken tot een aanzet voor een standaardaanpak voor andere dierentuinen. En met wat aanpassingen is deze aanpak zeker ook te gebruiken door andere bedrijven in de dag- en verblijfsrecreatie. Er staan al twaalf NVD-dierentuinen en zeven andere recreatiebedrijven te trappelen om ook inclusiepacten te sluiten.” Verder onderstreepte Stiksma het belang van vrijetijdsbesteding: "Vrijetijd is geen luxe, maar een noodzaak. Vrijetijd gaat over ontdekken, ontmoeten, zien en gezien worden. Het is dus van belang dat recreatie voor iedereen toegankelijk is”. Ook ging ze in op de maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie; zowel de economische waarde als de waarde voor de leefomgeving en voor sociale processen. De sector vormt 4,4% van het BBP; er worden 91,2 miljard aan toeristisch recreatieve bestedingen gedaan. Ook is het goed voor 7.7% van de werkgelegenheid. Daarnaast is de positieve invloed van de sector op ontmoetingen, op diversiteit, op inclusie en op sociale cohesie groot (bron: Maatschappelijke Waarde van Toerisme en Recreatie, 2022).

 

Trefwoorden: Inclusieplan, toegankelijkheid, beperking

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
24/03/23
Veel vernieuwing bij Europa-Park
Op zaterdag 25 maart 2023 opent Europa-Park zijn deuren voor het 49e seizoen met diverse nieuwigheden naast de al aanwezige meer dan 100 attracties en shows. Het Duitse attractiepark het na Disneyland Parijs het best bezochte attractiepark van Europa met voor de pandemie bijna 6 miljoen bezoekers per jaar. Wat gaat er veranderen?
23/03/23
Kinderpretpark Julianatoren viert de lente met nieuw evenement; ‘Het Grote Lentefestijn’
Vanaf 2 april opent Kinderpretpark Julianatoren haar poorten en trapt het seizoen af met een nieuw evenement. Het kinderpretpark wordt tijdelijk omgetoverd tot een kleurrijke lentewereld.
17/03/23
Exclusief voor leden
Tulip Experience geen fotodrukte in tulpenvelden (met video)
Bij Noordwijkerhout is een nieuwe belevenis opgezet voor de bezoekers van de Bollenstreek die komen om de bloemenpracht in het voorjaar te bewonderen. Tulip Experience Amsterdam is een familiebedrijf wat onderdeel is van authentiek bollenbedrijf W.A.M. Pennings. Je krijgt ook een bosje tulpen mee na afloop.
17/03/23
Volop vernieuwingen bij jarig Slagharen
Attractie-en Vakantiepark Slagharen viert haar 60ste verjaardag met veel festiviteiten en nieuwe attracties. Het park ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De viering zelf is op 27 mei toen 60 jaar geleden het ponypark voor het eerst open ging.
09/03/23
Exclusief voor leden
Toverland investeert in parkshow Aqua Bellatores
Attractiepark Toverland pakt dit zomerseizoen uit met een grootse nieuwe parkshow: Aqua Bellatores. De show staat in het teken van een strijd tussen goed en kwaad en is gevuld met stunts, spektakel en indrukwekkende watereffecten. Een vloedgolf van maar liefst 10.000 liter water geeft uiteindelijk de doorslag en is uniek in parkshows, meldt Toverland.
27/02/23
Duinrell heeft eigen naam in gebarentaal
Attractie- en verblijfspark Duinrell heeft een primeur: het park heeft een eigen naamgebaar in gebarentaal. Om dit zichtbaar te maken heeft Duinrell samengewerkt met Robin Frings en Tobias de Ronde. Zij delen dit volop op sociale media.