Geplaatst op: 03-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Visit Zuid-Limburg heropent mergelvestiging vol beleving

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Gistermiddag ‘her’opende de oudste VVV van het land - Visit Zuid-Limburg - het monumentale Spaans Leenhof aan het Theodoor Dorrenplein, dat sinds de watersnood van 2021 niet meer begaanbaar was door het vocht in de mergelstenen waarmee het pand is gebouwd. Reden temeer om het concept te vernieuwen en het geologische thema een belangrijke plaats te geven. Met museale aantrekkingskracht en moderne technieken die de zintuigen prikkelen waaronder een interactief ‘Geologisch Kabinet’ en een tot leven gebrachte Geuldal landschapsmaquette. Zoek je een complete onder- en bovengrondse beleving? Dompel je dan onder in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience, een beleving voor jong en oud. Na de ‘experience’ ben je klaar voor een bezoek aan de regio. 

 

Bovengrondse belevingen

Vanaf nu kun je Valkenburg en omgeving in de Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg gaan ‘beleven’. Je kunt er meer leren over de historie van Valkenburg in de ‘Wauwelkamer’ waarin belangrijke figuren zoals Pierre Cuijpers en Theodoor Dorren (oprichter VVV) je meenemen en op grote schermen toespreken. Op de begane grond vind je verder een levensgrote plattegrond met ondergrondse visualisaties en verschillende schermen met films over wandelen, wielrennen en evenementen in de directe omgeving. Je kunt hier ook een kennisquiz doen over Valkenburg en Meerssen en meer uitleg krijgen over de historische momenten in de tijdlijn van Zuid-Limburg onder de noemer ‘Bron van Europa’.

 

Ondergrondse belevingen

Op de vide lonkt de meer museale invulling van de vestiging die in het teken staat van de Zuid-Limburgse bodem en hier op verschillende manieren zichtbaar is gemaakt. In het Geologisch Kabinet is van alles te ontdekken in en op de laatjes van de kast zoals fossielen en de nekwervel van een Mosasaurus. Verschillende thema’s over de bodem van Zuid-Limburg worden hierin aangelicht. Op de landschapsmaquette komt het Geuldal tot leven met bewegend beeld en animaties.  

 

Trefwoorden: Watersnood, mergelvestiging, bovengrondse beleving, ondergrondse beleving

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.