Geplaatst op: 03-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Visit Zuid-Limburg heropent mergelvestiging vol beleving

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Gistermiddag ‘her’opende de oudste VVV van het land - Visit Zuid-Limburg - het monumentale Spaans Leenhof aan het Theodoor Dorrenplein, dat sinds de watersnood van 2021 niet meer begaanbaar was door het vocht in de mergelstenen waarmee het pand is gebouwd. Reden temeer om het concept te vernieuwen en het geologische thema een belangrijke plaats te geven. Met museale aantrekkingskracht en moderne technieken die de zintuigen prikkelen waaronder een interactief ‘Geologisch Kabinet’ en een tot leven gebrachte Geuldal landschapsmaquette. Zoek je een complete onder- en bovengrondse beleving? Dompel je dan onder in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience, een beleving voor jong en oud. Na de ‘experience’ ben je klaar voor een bezoek aan de regio. 

 

Bovengrondse belevingen

Vanaf nu kun je Valkenburg en omgeving in de Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg gaan ‘beleven’. Je kunt er meer leren over de historie van Valkenburg in de ‘Wauwelkamer’ waarin belangrijke figuren zoals Pierre Cuijpers en Theodoor Dorren (oprichter VVV) je meenemen en op grote schermen toespreken. Op de begane grond vind je verder een levensgrote plattegrond met ondergrondse visualisaties en verschillende schermen met films over wandelen, wielrennen en evenementen in de directe omgeving. Je kunt hier ook een kennisquiz doen over Valkenburg en Meerssen en meer uitleg krijgen over de historische momenten in de tijdlijn van Zuid-Limburg onder de noemer ‘Bron van Europa’.

 

Ondergrondse belevingen

Op de vide lonkt de meer museale invulling van de vestiging die in het teken staat van de Zuid-Limburgse bodem en hier op verschillende manieren zichtbaar is gemaakt. In het Geologisch Kabinet is van alles te ontdekken in en op de laatjes van de kast zoals fossielen en de nekwervel van een Mosasaurus. Verschillende thema’s over de bodem van Zuid-Limburg worden hierin aangelicht. Op de landschapsmaquette komt het Geuldal tot leven met bewegend beeld en animaties.  

 

Trefwoorden: Watersnood, mergelvestiging, bovengrondse beleving, ondergrondse beleving

CELTH
 

||| Nieuws |||

04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
04/03/24
Exclusief voor leden
NS heeft problemen op de lijnen naar Schiphol
NS kampt met problemen op de aanvoerlijnen naar Schiphol. Op het HSL-traject moet langzamer gereden worden. Het spoorbedrijf moet ook langer wachten op nieuwe treinen. De verbinding tussen het Oosten van het land en Schiphol ligt er ook veel te lang uit.
01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...