Geplaatst op: 30-01-2023
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Werkzaamheden in Wolfheze voor betere balans tussen natuur en recreatie

Werkzaamheden in Wolfheze voor betere balans tussen natuur en recreatie

Voor een betere balans tussen natuur en recreatie start Natuurmonumenten vanaf maandag 13 februari 2023 met het aanpassen van de wandelpaden in natuurgebied Wolfheze. Deze maatregel vloeit voort uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe dat door de provincie Gelderland is vastgesteld. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland tussen half februari en half maart 2023, onder voorbehoud van geschikte weersomstandigheden.

De huidige wandelroutes blijven in aangepaste vorm bestaan en parkeren kan voortaan alleen bij parkeerplaats Wolfheze aan de Oude Kloosterweg 1 in Wolfheze. Wandelaars kunnen stuiten op gewijzigde wandelroutes, afgesloten sluippaden en wandelpaden. Het advies is om vooraf altijd de meest actuele beschrijving van de wandelroute en eventueel de bijbehorende routekaart te downloaden. De gemarkeerde routes in het gebied worden tijdens de werkzaamheden aangepast. De routes op de website en in de app NatuurRoutes van Natuurmonumenten zijn al aangepast. 

Rust en ruimte voor dieren 

In natuurgebied Wolfheze liggen enorm veel wandelpaden en er zijn ook in de loop der jaren diverse sluippaden ontstaan. Hoe meer afstand er is tussen de verschillende paden, hoe meer rust en hoe waardevoller het gebied is voor dieren. Op de meest kwetsbare plekken - vooral op de heide en de overgangen van heide naar bos - verlegt Natuurmonumenten paden en routes om ruimte te geven aan beschermde soorten zoals zandhagedis, adder, hazelworm, veldleeuwerik en draaihals. 
Ook de parkeerplaats aan de Utrechtseweg wordt afgesloten. Hierdoor wordt er meer rust gecreëerd in de kwetsbare zuidkant van dit beschermde Natura 2000-gebied. Het gedeelte waar bijvoorbeeld maar liefst zes van zeven zeldzame Nederlandse reptielsoorten leven. Het doel is om dit kwetsbare natuurgebied met steeds zeldzamer wordende leefgebieden te beschermen en duurzaam te ontwikkelen. 

Geblokkeerde wandelpaden

In het gebied staan informatieborden met uitleg. De af te sluiten paden worden geblokkeerd door middel van takkenhopen, bomen of boomstronken. Een andere optie is het dichtleggen van paden met plaggen - afgestoken grond met begroeiing. Door plaggen te leggen, groeit er sneller begroeiing op de plek van het pad en ontstaan elders open zandplekken die ecologisch heel waardevol zijn. Sommige paden worden deels ondiep gefreesd zodat er een kiembed ontstaat voor zaden dat zorgt voor begroeiing op de paden. Ook kunnen paden ontoegankelijk worden gemaakt door bomen en struiken aan te planten. Deze aanplant zal pas in het najaar van 2023 plaatsvinden. Veel vogelsoorten broeden in de periode maart tot en met juli. Om die reden moeten de meeste werkzaamheden voor de start van het broedseizoen zijn afgerond. 

Zoneringsmaatregelen Wolfheze 

Bekijk hier de zoneringsmaatregelen voor natuurgebied Wolfheze: 

Overzichtskaart maatregelen recreatiezonering Wolfheze

  • Deelgebied 1 – Doorwerthse Heide
  • Deelgebied 2 – Wolhezerheide en Laag-Wolfheze
  • Deelgebied 3 – Hoog-Wolfheze


Betere balans tussen natuur en recreatie op de Veluwe 

De maatregelen zijn onderdeel van het Recreatiezoneringsplan Veluwe, waarin Wolfheze is betiteld als Zone C/C*: een rustig gebied met natuurvriendelijk recreatief medegebruik en de aanwezigheid van zeer verstoringsgevoelige soorten fauna en flora. De provincie Gelderland heeft het initiatief genomen tot het maken van een Veluwebreed Recreatiezoneringsplan. De natuur op de Veluwe gaat namelijk achteruit. Om de Veluwse natuur weer gezond te maken worden herstelmaatregelen uitgevoerd voor heide, stuifzanden, bossen, vennen, venen en beken. Ook is een betere balans tussen natuur en recreatie nodig. Dit Recreatiezoneringsplan helpt daarbij. 

Samenwerking Veluwebreed

Het Recreatiezoneringsplan is een eerste, en belangrijke, stap om de komende jaren richting te geven aan het recreatief gebruik van de Veluwe. Er is blijvende samenwerking nodig in het zoeken naar oplossingen die zorgen voor natuurbehoud en voor behoud van de grote recreatieve belevingswaarde van de Veluwe. In verschillende Veluwse natuurgebieden van terreinbeheerders als Geldersch Landschap en Kasteelen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten worden de komende periode maatregelen getroffen, zoals het verleggen van paden en routes. We werken samen aan een sterke en gezonde Veluwe, zodat er een toekomst is voor de Veluwe.

Link: https://www.natuurmonumenten.nl/routes?lat=52.00156112629595&lng=5.7579731941222745&locatie=N_881&page=0&zoom=13,https://www.natuurmonumenten.nl/routes/route-app,https://res.cloudinary.com/natuurmonumenten/raw/upload/v1663677902/2022-09/Overzichtskaart%20
Trefwoorden: Recreatiezoneringsplan, natuurmonumenten, balans

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...