Geplaatst op: 26-01-2023
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2022-6

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

Overdrachtsbelasting niet-bewoners omhoog van 8 naar 10,4%

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

In de afgelopen jaren hebben we vaak onze visie gegeven op de markt van vraag- en aanbod van watersport- en verblijfsrecreatiebedrijven. Sinds COVID-19 is deze vraag historisch hoog te noemen, maar inmiddels zien we toch dat de vraag wat afneemt. De investeerders zijn toch wat voorzichtiger geworden. Redenen? Hogere rente, onzekerheid over de energieprijzen, minder chalet verkopen in 2022 en nog veel meer.

Last but not least zijn er voornemens om per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting te verhogen. Het kabinet wil zo de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen (beleggers) wil het kabinet verhogen van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.

Effect in recreatie

Deze verhoging zal wel degelijk effect hebben op de transacties van recreatie- en watersportbedrijven. Aangezien het hier vaak gaat om forse koopsommen, zal iedere koper tientallen duizenden euro’s zo niet tonnen meer kwijt zijn bij de aankoop van een recreatie- of watersportbedrijf. En waarvoor? Je krijgt er immers niks extra’s voor terug. Daarbij komt dat er geen enkele starter of doorstromer op de woningmarkt profijt heeft bij een hogere overdrachtsbelasting bij de aankoop van een watersport- of recreatiebedrijf. Het lijkt dus weer gewoon een ordinaire belastingverhoging die jaarlijks circa € 130 miljoen extra belasting in het laatje moet brengen, aldus de rekenmeesters.

Aandelen overdragen

Zij het niet dat tegenwoordig veel recreatie- en watersportbedrijven in een BV zijn ondergebracht, door de aandelen van deze BV te kopen in plaats van de onroerende zaken, kan de overdrachtsbelasting bespaard worden. Ik schrijf bewust ‘kan’, want dat is geen ijzeren gegeven. Het is namelijk erg afhankelijk van de samenstelling en de aard van het betreffende recreatie- of watersportbedrijf.

In R&T van mei heb ik een column geschreven over het fiscaal voorbereiden van een verkoop. Daarbij heb ik inzicht gegeven in de belastingdruk die bij de verkoper ligt, dat tijdig fiscaal voorbereiden van een verkoop verstandig is en dat de verkoper daarmee belasting kan besparen. Daar komt nu dus een extra onderdeel bij: hoe kan een transactie worden vormgeven met óók een zo minimale belastingdruk voor de koper.

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp
06-53424147 
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij
www.maasrbm.nl

Trefwoorden: watersport, beleid, belastingen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...