Geplaatst op: 26-01-2023
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2022-6

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

Overdrachtsbelasting niet-bewoners omhoog van 8 naar 10,4%

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

In de afgelopen jaren hebben we vaak onze visie gegeven op de markt van vraag- en aanbod van watersport- en verblijfsrecreatiebedrijven. Sinds COVID-19 is deze vraag historisch hoog te noemen, maar inmiddels zien we toch dat de vraag wat afneemt. De investeerders zijn toch wat voorzichtiger geworden. Redenen? Hogere rente, onzekerheid over de energieprijzen, minder chalet verkopen in 2022 en nog veel meer.

Last but not least zijn er voornemens om per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting te verhogen. Het kabinet wil zo de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen (beleggers) wil het kabinet verhogen van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.

Effect in recreatie

Deze verhoging zal wel degelijk effect hebben op de transacties van recreatie- en watersportbedrijven. Aangezien het hier vaak gaat om forse koopsommen, zal iedere koper tientallen duizenden euro’s zo niet tonnen meer kwijt zijn bij de aankoop van een recreatie- of watersportbedrijf. En waarvoor? Je krijgt er immers niks extra’s voor terug. Daarbij komt dat er geen enkele starter of doorstromer op de woningmarkt profijt heeft bij een hogere overdrachtsbelasting bij de aankoop van een watersport- of recreatiebedrijf. Het lijkt dus weer gewoon een ordinaire belastingverhoging die jaarlijks circa € 130 miljoen extra belasting in het laatje moet brengen, aldus de rekenmeesters.

Aandelen overdragen

Zij het niet dat tegenwoordig veel recreatie- en watersportbedrijven in een BV zijn ondergebracht, door de aandelen van deze BV te kopen in plaats van de onroerende zaken, kan de overdrachtsbelasting bespaard worden. Ik schrijf bewust ‘kan’, want dat is geen ijzeren gegeven. Het is namelijk erg afhankelijk van de samenstelling en de aard van het betreffende recreatie- of watersportbedrijf.

In R&T van mei heb ik een column geschreven over het fiscaal voorbereiden van een verkoop. Daarbij heb ik inzicht gegeven in de belastingdruk die bij de verkoper ligt, dat tijdig fiscaal voorbereiden van een verkoop verstandig is en dat de verkoper daarmee belasting kan besparen. Daar komt nu dus een extra onderdeel bij: hoe kan een transactie worden vormgeven met óók een zo minimale belastingdruk voor de koper.

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp
06-53424147 
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij
www.maasrbm.nl

Trefwoorden: watersport, beleid, belastingen

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.