Geplaatst op: 23-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Waarom moeten de wieken draaien?

Waarom moeten de wieken draaien?
Actie moet de molens in het gebied van Utrechts Landschap weer laten draaien.


De actie van Utrechts Landschap om al haar molens weer draaiende te krijgen loopt goed. Meerdere fondsen schoten te hulp en inwoners van de provincie Utrecht doneerden. Maar daarmee zijn de vijftien molens die stil staan vanwege problemen met de wieken er nog niet.


Utrechts Landschap roept andere fondsen op om ook een financiële bijdrage te leveren.  Als de molens niet meer kunnen draaien, raken deze oer-Hollandse bakens in verval en gaan ze verloren. Dat wil Utrechts Landschap niet laten gebeuren.

Dankbaar is Utrechts Landschap de fondsen die afgelopen weken al te hulp schoten zoals TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, Dinamofonds, Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede, Stichting Rhijnestein, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Rijn en Heuvelrug, Hendrik Muller Fonds, St Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen, Stichting Mens en zijn Natuur, Pieter Houbolt Fonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, K.F. Heinfonds en Stichting Vrederijk.

Het doelbedrag van de actie is 200.000 euro maar op dit moment is slechts 47.000 euro geworven. Utrechts Landschap moet nog veel fondsen en mensen activeren om het doelbedrag te halen. Provincie Utrecht heeft een mooie belofte gedaan.

 

Het is een enorme klus: vijftien molens hebben een nieuw wiekenkruis nodig. Een urgente maar ook zeer kostbare uitdaging. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding. Samen met de molenaars doet Utrechts Landschap er alles aan om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Elk bedrag is welkom via www.utrechtslandschap.nl/molens.

 

Stilstaande molens

De molens die wachten op restauratie zijn de Broekzijdse Molen (Abcoude), Oostzijdse Molen (Abcoude), Kortrijkse Molen (Breukelen), Oog in ’t Zeil (Cothen), ’t Wissel (Elst), Geesina (Groenekan), Loenderveense Molen (Loenen aan de Vecht), De Hoop (Loenen aan de Vecht), De Valk (Montfoort), Garstenmolen (Nigtevecht), Westbroekse Molen (Oud-Zuilen), Binnenmolen (Rhenen), Spengense Molen (Spengen), Nieuwe Molen (Veenendaal) en Veenmolen (Wilnis).

 

Bij deze molens zijn problemen geconstateerd met de lasnaden van de roeden. Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is.

 

In verval

In een video op vertellen molenaar Gijs Hasselbach en directeur-bestuurder Saskia van Dockum waarom het zo belangrijk is dat de molens weer kunnen draaien. Een stilstaande molen raakt in verval. Een molen moet regelmatig draaien en gesmeerd worden om in goede conditie te blijven. Als dat langere tijd niet gebeurt, kunnen onderdelen uitdrogen en kunnen staven en kammen minder goed in elkaar grijpen. Bovendien is het risico van knaagkevers bij stilstaande molens groter.


 

Gaat kennis verloren?

Ook voor molenaars heeft stilstand gevolgen. Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is, vreest Utrechts Landschap. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is veel minder interessant om te bekijken.

 

Trefwoorden: molen, landschap, recreatie, toerisme

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
Exclusief voor leden
Lodewijk Asscher wordt voorzitter Duurzame Luchtvaarttafel
De oud-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijke voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT).
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
12/01/23
Exclusief voor leden
Waarom is Provincie Noord-Holland sponsor Sail Den Helder 2023?
De provincie Noord-Holland verbindt zich aan Sail Den Helder en Pre-Sail Texel 2023. Ook deze editie is de provincie sponsor van dit grote nautische spektakel, dat eind juni honderdduizenden bezoekers trekt. Waarom stopt de provincie publiek geld in dit evenement. De motivatie loopt breed uiteen.
06/01/23
Grootste gat lonen - inflatie ooit
Het gat tussen de inflatie en de gemiddelde loonstijging is in 2022 groter dan ooit. Dat is slecht nieuws voor de vrijetijdssector omdat consumenten minder budget vrij te besteden hebben. Dat meldt het CBS.
04/01/23
Vergunningen voor toeristisch recreatief vervoer in Maastricht
De gemeente Maastricht gaat nieuwe vergunningen verlenen voor toeristisch recreatief vervoer in de gemeente.
30/12/22
Groningen al aan de slag met Fair Practice Code
Wat betekent de invoering van de Fair Practice Code voor culturele instellingen in de provincie Groningen? Om in 2025 goed voorbereid te zijn op deze verplichte gedragscode, kunnen deze instellingen kosteloos een doe-het-zelfpakket aanvragen.
23/12/22
Waarom moeten de wieken draaien?
De actie van Utrechts Landschap om al haar molens weer draaiende te krijgen loopt goed. Meerdere fondsen schoten te hulp en inwoners van de provincie Utrecht doneerden. Maar daarmee zijn de vijftien molens die stil staan vanwege problemen met de wieken er nog niet.