Geplaatst op: 23-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Waarom moeten de wieken draaien?

Waarom moeten de wieken draaien?
Actie moet de molens in het gebied van Utrechts Landschap weer laten draaien.


De actie van Utrechts Landschap om al haar molens weer draaiende te krijgen loopt goed. Meerdere fondsen schoten te hulp en inwoners van de provincie Utrecht doneerden. Maar daarmee zijn de vijftien molens die stil staan vanwege problemen met de wieken er nog niet.


Utrechts Landschap roept andere fondsen op om ook een financiële bijdrage te leveren.  Als de molens niet meer kunnen draaien, raken deze oer-Hollandse bakens in verval en gaan ze verloren. Dat wil Utrechts Landschap niet laten gebeuren.

Dankbaar is Utrechts Landschap de fondsen die afgelopen weken al te hulp schoten zoals TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, Dinamofonds, Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede, Stichting Rhijnestein, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Rijn en Heuvelrug, Hendrik Muller Fonds, St Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen, Stichting Mens en zijn Natuur, Pieter Houbolt Fonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, K.F. Heinfonds en Stichting Vrederijk.

Het doelbedrag van de actie is 200.000 euro maar op dit moment is slechts 47.000 euro geworven. Utrechts Landschap moet nog veel fondsen en mensen activeren om het doelbedrag te halen. Provincie Utrecht heeft een mooie belofte gedaan.

 

Het is een enorme klus: vijftien molens hebben een nieuw wiekenkruis nodig. Een urgente maar ook zeer kostbare uitdaging. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding. Samen met de molenaars doet Utrechts Landschap er alles aan om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Elk bedrag is welkom via www.utrechtslandschap.nl/molens.

 

Stilstaande molens

De molens die wachten op restauratie zijn de Broekzijdse Molen (Abcoude), Oostzijdse Molen (Abcoude), Kortrijkse Molen (Breukelen), Oog in ’t Zeil (Cothen), ’t Wissel (Elst), Geesina (Groenekan), Loenderveense Molen (Loenen aan de Vecht), De Hoop (Loenen aan de Vecht), De Valk (Montfoort), Garstenmolen (Nigtevecht), Westbroekse Molen (Oud-Zuilen), Binnenmolen (Rhenen), Spengense Molen (Spengen), Nieuwe Molen (Veenendaal) en Veenmolen (Wilnis).

 

Bij deze molens zijn problemen geconstateerd met de lasnaden van de roeden. Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is.

 

In verval

In een video op vertellen molenaar Gijs Hasselbach en directeur-bestuurder Saskia van Dockum waarom het zo belangrijk is dat de molens weer kunnen draaien. Een stilstaande molen raakt in verval. Een molen moet regelmatig draaien en gesmeerd worden om in goede conditie te blijven. Als dat langere tijd niet gebeurt, kunnen onderdelen uitdrogen en kunnen staven en kammen minder goed in elkaar grijpen. Bovendien is het risico van knaagkevers bij stilstaande molens groter.


 

Gaat kennis verloren?

Ook voor molenaars heeft stilstand gevolgen. Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is, vreest Utrechts Landschap. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is veel minder interessant om te bekijken.

 

Trefwoorden: molen, landschap, recreatie, toerisme

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
29/11/23
Legalisering van online gokken in Nederland: stap voor stap
Online gokken is een onderwerp dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen in Nederland. Sinds de nieuwe wetgeving is online gokken legaal in Nederland voor iedereen van 18 jaar en ouder.
29/11/23
Exclusief voor leden
 Vernieuwing Handreiking Roerend Religieus Erfgoed
Museum Catharijneconvent herontwikkelde de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Deze aanvullende richtlijnen zijn een toevoeging aan de in 2011 gepubliceerde Handreiking Roerend Religieus Erfgoed en bevatten nieuwe kaders die passen bij de actuele situatie.
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
24/11/23
Toerisme Vlaanderen en VisitScotland hernieuwen samenwerking
Toerisme Vlaanderen en VisitScotland, de toerismeorganisaties van Vlaanderen en Schotland, hebben een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide organisaties engageren zich om hun respectievelijke toeristische bestemmingen op een verantwoorde manier verder te ontwikkelen.
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Westerscheldetunnel in 2025 tolvrij voor personenverkeer
Voor toeristen maakt de tol in de Westerscheldetunnel niet zoveel uit. Voor Nederlanders en de regio was het een duur ritje door de tunnel. Goed nieuws, waarschijnlijk ook voor de toeristische sector, vanaf 2025 is de Westerscheldetunnel gratis.