Geplaatst op: 22-12-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Wat zijn de vrijetijdsmotieven van recreatieve fietsers?

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag. In een nieuwe factsheet staan de resultaten van de koppeling gebundeld. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie. 

 

Fietsgedrag per leefstijl

Gekeken is naar fietsgedrag binnen de zeven leefstijlgroepen. Zo hebben Harmoniezoekers veel behoefte aan bankjes en picknickplaatsen. Gebruiken Plezierzoekers weinig routebeschrijvingen en stappen Verbindingszoekers graag af om iets te bezoeken. Voor elke Leefstijl staan circa zes opvallende punten uitgelicht. Ook maakt de factsheet duidelijk hoe de vertegenwoordiging is van verschillende groepen binnen een bepaalde leefstijl. Bijvoorbeeld: LF-routes zijn populairder dan gemiddeld bij Stijlzoekers; 19% van de LF-gebruikers is een Stijlzoeker, terwijl 16% van de Nederlanders tot deze groep behoort. Avontuurzoekers kiezen relatief vaak voor een trektocht; 17% van de trektochtfietsers heeft deze leefstijl, terwijl 11% van Nederlanders Avontuurzoeker is. 

LeefstijlenFietsers


 

Concreet aan de slag 

Directeur Eric Nijland van het Fietsplatform: "Met de informatie uit de factsheet kunnen partijen uit de vrijetijdssector concreet aan de slag. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een marketingstrategie, maar ook bij de productontwikkeling. In de factsheet staan twee voorbeelden van aanbiedingen passend bij een leefstijl en bij de vertegenwoordiging daarbinnen van de verschillende groepen fietsers.”

 

Fietsvakantieonderzoek als bron

Bron voor de factsheet is het Fietsvakantieonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door Kien Onderzoek. Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek legt uit: "We hebben de postcodes van respondenten van dit onderzoek verrijkt met behulp van Leefstijlvinder.nl. Zo konden we bepalen welke Leisure Leefstijlen binnen een specifieke groep over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van het gemiddelde voor Nederland. Hierbij is gekeken naar verschillende type fietsers: recreatieve fietsers, fietsers die een fietsstandplaatsvakantie ondernemen, trektochtfietsers en gebruikers van LF-routes.”

 

Meer onderzoekscijfers

Eric Nijland is blij met de factsheet: "Het is een mooie aanvulling op onderzoeksgegevens die het Fietsplatform als kennis- en informatiepunt deelt. Onlangs verscheen ook onze factsheet Recreatief fietsen Nederland. Daarin staan cijfers uit verschillende onderzoeken uit 2021 en 2022. Van de waardering van het recreatief fietsen tot het aantal fietsvakanties. En van het aantal Nederlanders dat fietst voor het plezier tot het type fiets waarop men fietst."

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/2022_Factsheet_Recreatief_fietsen_Nederland.pdf
Trefwoorden: Leefstijl, fietsgedrag, vrije tijd

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...