Geplaatst op: 16-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Meeste regio’s economisch rijker en toerisme heeft veel invloed

Meeste regio’s economisch rijker en toerisme heeft veel invloed
Economie Amsterdam gedraagt zich als een gazelle met dank aan toerisme.


Overal klinken waarschuwingen voor een naderende economische dip. Tot nu toe zijn vrijwel alle regio’s in Nederland rijker geworden ná de coronaperiode. Door het opveren van toerisme krijgen sommige regio’s een extra boost. De groeiverschillen in regio’s zijn groot. Lees wat toerisme betekent voor enkele regio’s.

In het derde kwartaal van 2022 groeide de economie in alle regio’s behalve in Zeeuws-Vlaanderen, waar 3 procent krimp was ten opzichte van een jaar eerder. Zeeuws-Vlaanderen had vergeleken met de periode voor corona wel een van de sterkst gegroeide economieën. In Haarlemmermeer gold het omgekeerde. Daar was de economie nog niet op het niveau van voor corona, maar was het groeipercentage in het derde kwartaal van 2022 het hoogste van alle regio’s. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers en het artikel De regionale economie 2021.


Toerist weer naar Amsterdam

In de meeste regio’s lag de groei volgens de kwartaalraming in het derde kwartaal van 2022 tussen de 2 en 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat geldt ook voor de regio’s van Rotterdam, Den Haag en Utrecht (allen 3 procent). Bijzonder voor de toeristische sector is de boost in Amsterdam. De Amsterdamse economie groeide sterker (6 procent) door toename van het toerisme.

De krimp in Zeeuws-Vlaanderen kwam door een afname van de productie van de industrie, die last heeft van de hoge energieprijzen. In de eerste twee kwartalen van 2022 groeide de economie van Zeeuws-Vlaanderen nog met ongeveer 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. 


Herstel Schiphol

De economie van Haarlemmermeer groeide het sterkst in het derde kwartaal (10 procent) door het herstel van het vliegverkeer op Schiphol. Tijdens de coronacrisis in 2020 werd de economie in deze regio het hardst geraakt.

De meeste regio’s in Nederland zijn hersteld van de coronacrisis en zijn tussen de 4 en 8 procent gegroeid sinds 2019. De uitzonderingen zijn Haarlemmermeer, vanwege de verminderde activiteit op Schiphol, en Overig Groningen doordat er steeds minder gas gewonnen wordt. De economie van beide regio’s is 2 procent kleiner dan 3 jaar geleden. 

Ondank de hoge energieprijzen in 2022, is de economie van Zeeuws-Vlaanderen 10 procent groter dan in 2019. Dit komt door de sterke groei van de industrie in de voorgaande twee jaar.


Naast Zeeuws-Vlaanderen groeide de economie de afgelopen drie jaar in nog vier andere regio’s tussen de 10 en 12 procent. In Midden-Limburg en Flevoland-Midden kwam de groei door de resultaten van de energiebedrijven. Hierbij speelt mee dat de economische impact van corona op de productie van elektriciteit relatief beperkt bleef, en dat in Midden-Limburg de productiecapaciteit in 2020 werd uitgebreid. Zuidoost-Noord-Brabant profiteerde van de resultaten van de industrie, waarbij het type industrie in die regio minder gevoelig bleek voor de economische neergang door corona. In Zuidoost-Utrecht kwam de groei door de resultaten van de bedrijfstak informatie en communicatie en de verplaatsing van een vestiging in de financiële dienstverlening.


Trefwoorden: economie, toerisme, regio, onderzoek

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...