Geplaatst op: 29-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Waar zijn die mbo studenten-talenten recreatie?

Waar zijn die mbo studenten-talenten recreatie?
De instroom mbo-studenten recreatie is fors gedaald.


De instroom van studenten in mbo recreatieopleidingen blijft achter. De klassen worden steeds kleiner. Nieuwe medewerkers zijn lastig te vinden en veel huidige medewerkers verruilen de recreatie voor andere sectoren. HISWA-RECRON en FNV Recreatie willen de sector wakker schudden op het congres op 6 december ‘Recreatie terug op de kaart’.

Hoe moeilijk de situatie is, bleek twee weken geleden bij het NRIT-interview met Margreet Toonen, directeur van De Rooi Pannen op de Recreatie Vakbeurs 2022. Toonen noemt de situatie "Er is zeker iets aan de hand. Het is twee voor twaalf". Zie het interview, dat start op 5.26.Om dit tij te keren en de aantrekkelijkheid van en de carrièrekansen in de recreatiesector te verbeteren, organiseren sociale partners een congres. HISWA-RECRON, FNV Recreatie en het mbo houden dinsdag 6 december 2022 het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ bij Burgers’ Zoo in Arnhem. In interactieve sessies gaan werkgevers, medewerkers en onderwijsprofessionals met elkaar in gesprek over een toekomstbestendige sector. De dag wordt afgesloten met de bekendmaking en prijsuitreiking van het ‘Beste leerbedrijf in de recreatie 2022’, de ‘Beste praktijkopleider 2022’ en de ‘Leukste collega 2022’.


Springen

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie: "We zitten te springen om nieuwe studenten en medewerkers die helpen om onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen. Van hoveniers, horecamensen en technische dienstmedewerkers tot beveiligers en schoonmakers. Met dit congres willen we in gesprek over een sector die klaar is voor de toekomst.”

"Beeld klopt niet”

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON: "We willen de recreatiesector beter op de kaart zetten. Onze leden – denk aan campings, vakantieparken en buitensportbedrijven – moeten trotser zijn en dat meer uitdragen. Het beeld van slecht betaalde banen en alleen maar seizoenswerk klopt niet. Ons imago heeft een flinke boost nodig. Hoe? Daarover gaat de sector graag gesprek aan tijdens het congres.”


Workshops en programma

Naast een plenair programma staan er diverse workshops op het programma. Zoals een kijkje achter de schermen bij Burgers’ Zoo, een workshop over werkdruk en hulp bij je droombaan vinden in de recreatie.

Op www.congresrecreatie.nl staat een compleet overzicht van alle workshops en het dagprogramma. Het congres 'Recreatie terug op de kaart' vindt op dinsdag 6 december a.s. plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem van 11.00-17.00 uur. Aanmelden kan via: www.congresrecreatie.nl. Deelname is gratis.

Het congres wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Sociaal Fonds Recreatie en maakt onderdeel uit van het project Arbeidsmarktbranding van de sociale partners.

 

Trefwoorden: congres, mbo, arbeid, werk, student

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/02/23
Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood
Gistermiddag ‘her’opende de oudste VVV van het land - Visit Zuid-Limburg - het monumentale ...
03/02/23
Geen zware touringcars meer in centrum vanaf 2024
Binnen de ring rond het centrum, de S100, zijn vanaf 1 januari 2024 geen zware touringcars vanaf 7,5...
31/01/23
Even genieten van licht en Amsterdam
Het Amsterdam Light Festival 2022 - 2023 is weer voorbij. Wekenlang konden Amsterdammers en toeristen genieten van prachtige lichtkunstwerken. Droom even weg bij deze mooie beelden.
30/01/23
Exclusief voor leden
Meer boekingen van kampeerders
In de maand januari ontving Vacansoleil een kwart meer boekingen dan in januari 2019. Na de coronajaren constateert de touroperator voor campingvakantie dat Nederland vol inzet op een vakantie op de camping deze zomer. Welke bestemmingen zijn hot? Die kampeerders gaan opvallend vaak ver weg.
26/01/23
Suncamp introduceert: campingadvies van de CampingGuru
Wil jij alles weten over jouw favoriete camping? Stel je campingvraag dan aan de persoon die echt op de camping is geweest. Vanaf nu is dat mogelijk. Suncamp introduceert de CampingGuru.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
18/01/23
Exclusief voor leden
SVR houdt in 2023 weer vakantiebeurzen
Zaterdag 21 januari wordt de eerst consumentenbeurs gehouden van aanbieder in kleinschalige campings Stichting Vrije Recreatie (SVR). “De eerste SVR-vakantiebeurs na de coronaperikelen van de afgelopen jaren,” meldt de organisatie. In de Expo Houten vindt de aftrap plaats van de eerste van een serie van vier SVR-beurzen.
17/01/23
Fors minder bezoek voor Vakantiebeurs, organisatie toch tevreden
De Vakantiebeurs 2023 heeft ruim 65.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er veel minder dan de vorige editie in 2020 toen nog 101.000 bezoekers de beurs bezochten. Ook de vakdag trok met bijna 8.000 reisprofessionals minder bezoek. In 2020 waren dat er nog 12.000. Toch blikt de organisatie tevreden terug.